Köszöntő 2008/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Turizmus

Köszöntő 2008/6

X. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Dr. Ódor Ferenc elnök Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés



Örömmel köszöntöm e színvonalas szakfolyóirat valamennyi olvasóját abból az alkalomból, hogy e lapszámban Borsod-Abaúj-Zemplén megyével kapcsolatos írásokat olvashatnak.

 

Borsod-Abaúj-Zemplén megye fontos része az országnak, s ezt nem csak statisztikai adatok igazolják, bár érdemes azokat is felidézni: területileg és lakosságszámát tekintve a második legnagyobb megyéről van szó, ha a települések számát nézzük, akkor az elsőről. Turisztikai értékek szempontjából is kiemelkedő e megye: itt található a magyarországi világörökségi területek közül kettő, az Aggteleki-karszt és a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék, így elmondható, hogy természeti környezetben és borturizmusban egyaránt egyedi a kínálatuk. Ezért azonban nagyon sokat tettünk és számos teendőnk van még a jövőben is. A turisztikai fejlesztések mellett úgy léphetünk dinamikusabb fejlődési pályára, ha újabb munkahelyteremtő, termelő beruházások települnek a térségbe. Sajnálatos módon a megyéket a kormány kikapcsolta a fejlesztéspolitikából, a költségvetésben folyamatosan csökkenti a normatív támogatásainkat, ezért főleg emberi, kulturális és természeti értékeinkre támaszkodhatunk.
A turisztikát nézve örömmel írhatom, az utóbbi években a három-négy napos ünnepeken megteltek a megyei szálláshelyek és falusi vendéglátóhelyek turistákkal. Kulturális értékeink ez évben két új és izgalmas programmal gazdagodtak. Már áprilistól látogatható a magyarok Mekkájaként is emlegetett Magyar Nyelv Múzeuma Széphalomban. A világ első ilyen múzeuma a „nyelvészek kutatóközpontja” szerepét is képes betölteni és olyan modern, többfunkciós létesítmény, amely méltán erősíti a térség idegenforgalmi vonzerejét. A hihetetlenül gazdag történeti anyaggal rendelkező intézmény nagyon sok látogatóra számít a magyar nyelvi kultúrközösség új zarándokhelyeként.
Megyénk másik egyedülálló nevezetessége nyolcmillió éves üzenetet hordoz, s nem túlzás azt állítani, hogy az elmúlt év világraszóló régészeti szenzációja volt. A bükkábrányi lignitbányában felszínre került mocsári ciprus erdőrészlet hatalmas fái eredeti állapotában konzerválódtak, és ebből a miocén kori leletből négy darabot tekinthetnek meg az érdeklődők. De akik kiváló hatású gyógyvizes fürdőket keresnek, azoknak sem okozunk csalódást. Nagy múltú, igényesen kialakított, kicsiknek és nagyoknak egyaránt élményt kínáló gyógyfürdők várják a hozzánk érkezőket.
Folytathatnám a felsorolást, hiszen látnivalókban rendkívül gazdag megye a miénk. Nézzenek körbe Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és fedezzék fel, milyen gyönyörű hely ez, találják meg a sok-sok látnivalónk közül az Önök számára érdekeset, értékeset. E mellett szenteljenek figyelmet falvainknak, városainknak, az ott élő barátságos és vendégszerető embereknek és a megyében rejlő kulturális értékeknek.
Remélem, élvezettel és hasznosan fogják forgatni a következő oldalakat, s mielőbb vendégként fogadhatjuk Önöket: találkozzunk Borsod-Abaúj-Zemplén megyében!

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu