Megnyílt a világ…. 2008/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / E-közigazgatás

Megnyílt a világ…. 2008/6

X. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Dr. Szacsuri Csaba jegyző Gönc



A GVOP 4.4.2 nagyon eredményes pályázati cél volt, mert megnyitotta a világot az elmaradott kistérségben lakók számára, mert ez által lehetőség lett internet, kábeltévé és telefon szolgáltatás igénybevételére.

 

Az Abaúj-Hegyközi Többcélú Kistérségi Társulás 21 települése pályázatot nyújtott be a GVOP 4.4.2 pályázati kiírásra, amely módot adott a szélessávú közmű kiépítésére. Ezáltal a települések minden lakosához eljut az internet, kábeltévé és telefon csatlakozás lehetősége. Igaz, hogy a támogatási szerződés aláírása – mint megszoktuk – több hónapot csúszott, de úgy érzik a lakosok, hogy megérte várni. Mivel nem lehetett másképp megoldani, két pályázatot nyújtottunk be hálózat építésre. Abaújszántó gesztorságával 11, míg a felső részen Göncével 10 település adta be szándékát az irányító hatósághoz. A két pályázat több, mint fél milliárd forint állami támogatást kapott és igénybe lehetett venni a saját forráshoz az EU Önerő alapot is. Sajnos, mint minden Uniós pályázatnak, ennek is hibájának tartom, hogy meg kell előlegezni a vállalkozóknak kifizetett összeget. Ez által a társulásnak egy pénzintézettől kellett hitelt felvenni, mely megnövelte a projekt kiadásait.
A kapott pénzből megvalósítottunk egy olyan informatikai fejlesztést, amelyet saját erőből soha nem lettünk volna képesek. A kistérség összlakosság száma nem haladja meg a 16 ezer főt. A térségben nagyon sok olyan település van, amelynek lakosságszáma nem éri el az 500 főt. A huszonnégyből három település úgy döntött, hogy nem vesz részt a pályázatban, de már régen megbánták.
Itt a „végeken” az internet hálózathoz való csatlakozás a lakosság számára csak álomként jelent meg. Itt a nagy távközlési cégeknek nem érte meg befektetni, mert nehezen térült volna meg a befektetés. Az a szolgáltató, akinek a tulajdona a fizikai hálózat általában nagyon sok helyen vonaltöbbszörözőt (egy fizikai érpáron több előfizető beszélhet egyszerre) használt, így semmi esély nem volt az internet működésére. A vezetékes telefont sokan nem is kérték, mert az alacsony nyugdíjból, jövedelemből még az előfizetést is nehéz kifizetni. Itt legtöbben minimál nyugdíjból, minimálbérből és segélyből élnek. A települések között nem egy olyan található, ahol szlovákiai adóra áll át a mobiltelefon. Sok lakásban csak a földi sugárzású csatornákat tudták fogni, de a terepviszonyok miatt azt is csak rossz minőségben. Ahol volt kábeltelevíziós szolgáltatás, az is csupán egy irányú volt, ez által internetezésre vagy más szolgáltatásra alkalmatlan volt.
A kábeltévének az az előnye a műholdas sugárzásokkal szemben, hogy a helyi képújságon és a helyi adón információt lehet nyújtani a település számára. Lehet a helyi templomból Istentiszteletet közvetíteni vagy valamilyen eseményt megmutatni annak is, aki már kora vagy betegsége miatt nem képes elmenni a rendezvényre. Tehát információszerzésre és kommunikációra eddig nagyon korlátozottak voltak a lehetőségek. Ma sokan azt tartják, hogy az információ nem más, mint tudás.
Két helyen található a szerver, mely biztosítja a folyamatos működés feltételeit. A települések között optikai hálózatot épített ki a kivitelező, míg a városokban, falvakban koaxiális kábelen megy el az információs jel minden lakás előtt. A szolgáltató nem kér hálózatra csatlakozáskor díjat és nincs hűségnyilatkozat, melyet akkor is fizetni kell, ha esetleg már nem lakik senki abban az ingatlanban. A szolgáltató területén a helyi telefonálás díjtalan. Ez azt jelenti, hogy nem csak az Abaúj-Hegyközi Többcélú Kistérségi Társulás területén, hanem az ország területén sem számít fel helyi díjat telefonálás esetén a vele szerződötteknek. Az előfizetési díj majdnem harmada a megszokottnak.
A hálózat 21 településé, ha nem tudja üzemeltetni, bérbe is adhatja egy szolgáltatónak. Bérbe is adták, mert így a bérleti díjból ki tudtuk fizetni a pályázat önerejét. Az Állami Számvevőszéki is szabályosnak találta ezt a pénzügyi műveletet. A hálózaton nyújtott szolgáltatások bővíthetők, lehet rajta jelzőrendszeres segítségnyújtást üzemeltetni esetleg térfigyelő kamerákat szerelni ez már csak szoftver kérdése.
Nem írtam se kivitelezőnél sem a szolgáltatónál nevet, mert nem szeretnék ingyen reklámot adni nekik.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu