Választói jogok bírói védelme 2009/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Választás

Választói jogok bírói védelme 2009/5

XI. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
Sólyom Anna projekt manager Európai Választási Szakértők Egyesülete (ACEEEO)



2009-ben immáron 18. alkalommal került megrendezésre az Európai Választási Szakértők Egyesületének éves szakmai konferenciája, amelyen ezúttal a választók jogainak bírói védelmét vitatták meg a konferencia résztvevői.

 


A 2009 szeptember 3–5 között Jerevánban, Örményországban megrendezett konferenicán az Egyesület 23 tagjából összesen 15 ország képviseltette magát. A konferenciára a tagországokkal együtt összesen 32 országból látogatott el a helyi választási bizottság delegációja. A közel 150 résztvevő között olyan neves nemzetközi szervezetek is ellátogattak a konferenciára, mint például az IFES (International Foundation for Electoral Systems), az OSCE/ODIHR (EBESZ), Európai Bizottság, International IDEA, UNDP (ENSZ), USAID, valamint az Európa Tanács Velencei Bizottsága.
A meghívott vendégek és neves előadók sorában többek közt Dr. Paczolay Péter, a Magyar Alkotmánybíróság Elnöke, a Velencei Bizottság tagja, Pierre Garrone, a Velencei Bizottság vezetője, Harutyunyan Gagik, az Örmény Alkotmánybizottság Elnöke, William Hybl, az IFES Igazgatósági Testületének alelnöke, valamint William Sweeny, az IFES új elnöke szerepelt.
A konferencia első napján értékes előadásokat hallhattunk a választójogok bírói védelmével kapcsolatban, amely lehetővé tette a választásszakmabeliek számára a téma lehető legszélesebb körű megvitatását: ahogy bírói és jogi, épp úgy a választást lebonyolító szervezetek és a választópolgárok szemszögéből. Az előadások, Paczoaly Péter előadásával egyetemben hozzáférhetőek Egyesületünk holnapján (www.aceeeo.org).
A konferencia második napján két párhuzamos munkacsoport dolgozta fel két különböző megközelítésben az előző napon elhangzott előadások és szakmai tapasztalatok segítségével a konferencia fő témáját. A nap különlegessége volt, hogy az egyik munkacsoport a BRIDGE (Building Resources in Democracy, Governance and Elections – www.bridge-project.org) tematikát alkalmazta a választási bizottságok problémáinak megnevezésére és összegyűjtésére. A BRIDGE tematikába való bepillantás, amely a választás részfolyamataiban tevékenykedő szakemberek számára kidolgozott speciális képzés, meglepetéssel és nem várt aktivitással szolgált a műhelyen résztvevők számára. Az Európai Választási Szakértők Egyesülete az International IDEA svéd szervezettel együttműködve, mint az ACE Project (www.aceproject.org) Választási Anyagok Internetes Tudásbázisának közép-és kelet-európai régiójának központja, maga is megkapta a lehetőséget, hogy a választásszakmabeliek között a BRIDGE programot népszerűsítse, és igény esetén ezt a módszert alkalmazva is lehetőséget biztosítson a régió választási bizottságainak szakmai képzésére. A BRIDGE módszer e rövid néhány órás bemutatása ezen együttműködés keretében jöhetett létre, amelyet az Örmény helyi iroda (RBI) tréner szakemberei moderáltak.
Az újfajta módszertan mellett a konferencia a választásokkal kapcsolatos, jogi szférától különböző tudományos területekre is ellátogatott: Keil András, a Republikon Intézet kutatója vezetésével 5 ország szociológusa kereste a választ a választópolgárok választási folyamatokban megnyilvánuló magatartásának és szokásának elemzésével a választásokon való részvétel csökkenésére. A Javaslatok, amelyeket a szociológusok együttesen fogalmaztak meg és a konferencia záróeseményén felolvastak, Egyesületünk honlapján elérhetőek.
A konferencia harmadik napján került sor az ACEEEO közgyűlésére, valamint a munkacsoportokban végzett munka alapján összeállított „A 18. ACEEEO Konferencia Javaslatai a Választói Jogok Bírói Védelmével Kapcsolatban” című dokumentum bemutatására. A Közgyűlés keretében bemutatásra került az Egyesület éves szakmai és pénzügyi beszámolója, valamint szavazásra bocsátották a következő évi Vezetőségi Bizottság és 19. éves konferencia ülésének helyszínét és idejét. A legfontosabb határozatok közé tartozik az a döntés, amely egy Stratégiai Előkészítő Bizottság létrehozásáról döntött, amely 2010 – 2011-ben hivatott kidolgozni az Egyesület következő 5 évre vonatkozó stratégiai céljait. A Közgyűlés döntésének értelmében a következő, a 2010. évi ACEEEO konferencia helyszíne Grúzia lesz, amelynek fókuszában a választói névjegyzékek vizsgálata áll majd, és amelyen bemutatásra kerül az a két éves program, amelyen az Egyesület, az ENSZ támogatásával jelenleg is dolgozik (Választói névjegyzékek fejlesztése a tranzitív demokráciákban). Döntés született arról is, hogy az ACEEEO 20. jubileumi konferenciájának 2011-ben, az 1991-ben az Egyesület alapításának otthont adó város, Budapest ad majd otthont.
A 2009. évi konferencia tovább hangsúlyozta az ACEEO európai politikában is politikamentes és pártsemleges szerepét: a konferenciára érkező delegációk kénytelenek voltak az Örmény határon kívül hagyni mindazokat a politikai feszültségeket, amelyek adott esetben országaik között fenn álnak, vagy fenn állhatnak. Az IFES új elnökének, Willam Sweenynek köszönhetően többször is kimondásra került, hogy az ACEEEO, mint választási bizottságokat tömörítő szakmai szervezet, legnagyobb értéke abban áll, hogy nem ad helyet a politikának az Egyesületen belül, tagjai egyenlő jogokkal rendelkeznek, és működése minden tekintetben megfelel a demokrácia elveinek.
Természetesen az Örmény Választási Bizottság igen bőségesen vendégelte meg a hozzájuk látogatókat, mind a kulturális programok, mind a felszolgált vacsorák tekintetében. Így az Örmény vendégszeretetről is szélesebb képet kaptunk, és mindenkinek azt javasolhatjuk csak: látogassanak el Örményországba, hallgassák a „jereváni rádiót” élőben és ne átalljanak beülni egy igazi Lada taxiba, hogy szemügyre vegyék az egymilliós város körül elterülő mesebeli tájat és évszázados szikla-kolostorokat.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu