Influenzajárvány előtt 2009/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Régió

Influenzajárvány előtt 2009/4

XI. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Dr. Széles Klára regionális osztályvezető tisztiorvos ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézete Győr




 

Az influenza cseppfertőzéssel terjedő, heveny légúti megbetegedés. A hétköznapi szóhasználat influenzának nevez minden légutakat érintő hurutos betegséget, pedig azok zömét egyéb kórokozók okozzák.

 


Az influenza vírus által okozott megbetegedésre hirtelen kezdet, magas láz, borzongás, levertség, rossz közérzet, végtagfájdalom, száraz köhögés, torok kaparás jellemző. Hurutos tünetek csak később jelennek meg. Az esetek többségében tüneti terápiára – lázcsillapítás, bő folyadékfogyasztás, ágynyugalom – a beteg egy hét alatt meggyógyul, de időnként szövődmények is előfordulhatnak.
Az influenza társadalmi jelentőségét az adja, hogy könnyen, gyorsan terjed, rendszeresen kisebb-nagyobb járványokat okoz. Az influenzát okozó vírusok közül (A, B, C) az A rendelkezik jelentős változékonysággal, különböző altípusokkal, melyek az állatvilágban is előfordulhatnak. Világjárvány akkor alakul ki, amikor egy emberről emberre terjedő új altípus jelenik meg. Az új altípussal szemben a fogékonyság általános.
Jelenleg egy világjárvány küszöbén állunk. 2009. április végén Mexikóban jelent meg az influenza A(H1N1) altípus új variánsa, mely egyre több megbetegedést okoz a világban. Magyarországon a megbetegedések száma még nem magas, de ősszel, amikor a cseppfertőzéssel terjedő betegségek száma emelkedik, az influenza járványgörbéje is meredeken emelkedhet. A friss adatok az Egészségügyi Minisztérium (www.eum.hu), az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (www.antsz.hu) valamint az Országos Epidemiológiai Központ (www.oek.hu) honlapján nyomon követhetőek.
A világjárványra való felkészüléshez számos ország, így Magyarország is rendelkezik nemzeti pandémiás tervvel, melyet a WHO irányelvei szerint alakítottak ki. A Nemzeti Influenza Pandémiás Terv az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat honlapján, a http://www.antsz.hu/portal/down/kulso/aktualis/ujinfluenza/pandemias_terv_2008_20090430.pdf elérési útvonalon megtalálható. A terv célja, hogy a járvány kezeléséhez, az egészségügyi ellátás biztosításához megfelelő reagálási rendszer álljon rendelkezésre, biztosítható legyen a nemzetgazdaság működőképessége. Az ÁNTSZ és az egészségügyi ellátó rendszerek a saját pandémiás tervüket elkészítették, de a gazdálkodó szervezeteknek is szükséges tervvel rendelkezni.
Egy járvány átlagban 12 hétig tart. Tervezési szinten a lakosság 20-25%-ának megbetegedésével lehet számolni. Fontos, hogy a betegek maradjanak otthon, és ne terjesszék a fertőzést. Az Amerikai Betegségmegelőző Központ honlapján erre figyelmeztető plakátok találhatók a lakosság tájékoztatására.
Influenza járvány idején a dolgozók egy része megbetegedés miatt, másik része beteg családtagjának ápolása miatt maradhat otthon. Fel kell készülni a működőképesség fenntartására, csökkent létszám mellett. Végig kell gondolni, mely tevékenységek szüneteltethetők, és melyek azok, amelyek elengedhetetlenül fontosak a társadalom számára. Egyes feladatok távmunkával otthonról is végezhetők. Segíteni kell, hogy az otthon maradt betegeknek házhoz vigyék a gyógyszereket, és az élelmiszert.
Az influenza megelőzésében kulcsszerepe van a védőoltásnak. Az oltóanyag elkészültével az Egészségügyi Minisztérium által, a WHO ajánlásával összeállított prioritási sorrendnek megfelelően megkezdődhetnek az oltások, a foglalkozás-egészségügyi orvos/háziorvos közreműködésével. Az oltások lebonyolításában, a szervezésben és adminisztrációban nem egészségügyi dolgozók részvételére is szükség lehet.A járvány leküzdéséhez jó felkészülési terv, és társadalmi összefogás szükséges.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu