A TISZK szerepe Nagykanizsán 2009/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Pályázatok

A TISZK szerepe Nagykanizsán 2009/4

XI. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Szmodics Józsefné osztályvezető Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Művelődési és Sportosztály



Nagykanizsa szakképzése olyan hagyományokkal és értékekkel rendelkezik, hogy önálló TISZK központi szerepéről a kezdeti nehézségek ellenére sem mondtunk le.

 


Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata 2004-ben már pályázott a Térségi Integrált Szakképző Központ kialakítására. Akkor sajnos nem kerülhettünk a nyertesek listájára. 2006-ban az Oktatási Minisztérium Alapkezelő Igazgatósága által kiírt pályázati lehetőséget kihasználva elkészült külső szakértő segítségével a „Versenyképesebb jövő” című szakképzés-fejlesztési stratégia, melynek célja a térség szakképzés-fejlesztési stratégiai elképzeléseinek tanulmánnyal történő megalapozása annak érdekében, hogy az előttünk álló időszak szakképzés-fejlesztési folyamataiban Nagykanizsa és térsége egységes szemléletben, kialakult együttműködési mechanizmusok támogatásával közösen megfogalmazott program mentén tudjon részt venni.  Mint napjainkban minden képzésfejlesztési célú projekt, a „Versenyképesebb jövő” című is, a gazdaság, a munkaerőpiac képzéssel szemben támasztott követelményeinek számbavételével, elvárásainak összegyűjtésével indult. A projekt keretein belül több alkalommal ültek össze a konzorciumban résztvevő fenntartók képviselői, intézmények vezetői, illetve a munkaerő-piaci szereplők. Igényfelmérő fórumokon, műhelyfoglalkozásokon kidolgozásra kerültek a 3 éves szakképzés-fejlesztési terv tartalmi elemei. A térség munkaerő-piaci és gazdasági helyzetét megalapozó tanulmányra, illetve részletes intézményi körben folytatott felmérésre alapozva meghatározásra került a szakképzés jövőbeli képzési profilja és a fejlesztési elképzeléseink.
A fejlesztési elképzelések gyakorlati kivitelezésére partnereket, pályázati forrásokat kellett találnunk. Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése 14/2008. (I.30.) számú határozatával létrehozta a TISZK Előkészítő Bizottságot, amelynek egyik feladata volt a leghatékonyabban és leggazdaságosabban működő szakképzési szervezési modell kialakításának segítése. Külső szakértőket kértünk fel, hogy nagyobb eséllyel indulhassunk a központi források megszerzéséért.
Keretbe: TISZK Térségi Integrált Szakképző Központ
2008 tavaszán a „TISZK rendszer továbbfejlesztése” című TÁMOP-2.2.3/2007/2 pályázat adta lehetőségek kihasználásához az alábbi partnerek sorakoztak fel: Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata, Csapi és Zalaújlak Községi Önkormányzatok Intézményfenntartói Társulása, Pannon Egyetem, DKG-EAST Zrt., GÁZGÉP Kft. A partnerek és a szakképzésben érintett  intézmények teljes egyetértésben alakították meg a Nagykanizsa és Térsége TISZK Szakképzés-szervezési Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságot, mely biztosítja a jogi kereteket, a szakmai hátteret, a koordinációt a TÁMOP és TIOP pályázati projekt megvalósításához.
A pénzügyi és személyi kérdésekről szóló javaslatoknak Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése és a partnerek általi elfogadása lehetővé tette a társasági szerződés 2008. június 26. napján történő aláírását, a társaság cégbírósági bejegyzését.
2008 szeptemberében elkezdődött az érdemi szakmai munka
TÁMOP-2.2.3/2007/2 pályázatból a szervezeti struktúra kiépítésére, iroda kialakítására, pedagógus továbbképzésre, átképzésre, szakmai programok kidolgozására lesz lehetőség, amely megvalósítására 315.millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesültünk.
A megfelelő infrastrukturális háttér biztosítására a TIOP –3.1.1-08/1 pályázat keretein belül 620 millió 422 ezer Ft támogatásra jogosult a nagykanizsai TISZK, melyhez Nagykanizsa Önkormányzata 50 millió Ft önrészt is biztosított.
Ebből a pályázatból létrehozandó Erdész utcai TISZK központ méltó helyszíne lesz Nagykanizsa és térsége szak- és felnőttképzésének. Városunkban a szakképzésben résztvevő 3420 tanuló, 350 hallgató, 234 pedagógus és 60 szakoktató megfelelő körülmények között végezheti munkáját. Kiemelt szakmacsoportként szerepel – figyelembe véve a helyi adottságokat, igényeket – a gépészet, a környezetvédelem, a vendéglátás-idegenforgalom. A központi képzőhely mellett azonban továbbra is szükséges az intézményi tanműhelyek, gyakorlati képzőhelyek korszerűsítése is.
A Kanizsa TISZK-et a törvényi változások figyelembe vételével, azzal a céllal hoztuk létre, hogy egységes szervezés alá vonjuk a szakképzést. Minden segítséget megadunk ahhoz, hogy a TISZK stratégiai intézménnyé váljon. Így a munkaerő-piaci igényekhez alkalmazkodó képzési struktúra, valamint a városi modultérkép kialakításával egy rugalmasabb, minőségileg magasabb szintű, költséghatékonyabb szakképzésszervezés jön létre, ahol a tanulók ténylegesen az életre készülnek fel, a munkáltatók, a képző intézmények és a szakmát választó tanulók, szüleik legnagyobb megelégedésére.
A szakképzés átalakításának folyamatában azt tartjuk a legfontosabbnak, hogy minden nagykanizsai és környékbeli fiatal, felnőtt számára esélyt teremthessünk a szakmához jutást illetően, valamint azt, hogy e szolgáltatást helyben vehessék igénybe jelentősebb többletteher nélkül.

 

 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu