„2009-ben minden kicsit az ezeréves Zaláról szól” 2009/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Turizmus

„2009-ben minden kicsit az ezeréves Zaláról szól” 2009/4

XI. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Őry Rózsa



A legnagyobb kulturális projekt: Zalai Millennium
Zala megye, mint a négy legősibb vármegye egyike, 2009-ben ünnepli első írásos említésének 1000 éves évfordulóját. 1000 éve annak, hogy államalapító I. Szent István király megszervezte az ország legkorábbi közigazgatási egységeit, a megyéket, köztük Kolon, azaz Zala megyét. Zala az eseményhez méltó, nagyszabású rendezvénysorozattal tiszteleg e jeles évforduló előtt, melyről Dr. Sifter Rózsával, Zala megye főjegyzőjével beszélgettünk.

 


Több mint egy éve készülünk a zalai millenniumra, és büszkén mondhatom, hogy nagy sikerű központi rendezvényen vagyunk túl. – mondja Dr. Sifter Rózsa. – 2009. június 14-én, a Zalai Millenniumi Napon ünnepeltük a megye 1000 éves születésnapját Zalavár-Várszigeten, az egykori megyeszékhelyen. A rendezvény amellett, hogy rendkívül színvonalas kulturális és szórakoztató programokat vonultatott fel, igyekezett a megye minél szélesebb rétegeit megszólítani, a sportolóktól a lokálpatriótákon, hagyományőrzőkön keresztül a családos, vallásos polgárokig, valamint a fiatalok korosztályát. Ennek eredményeképpen nem várt érdeklődést tapasztalhattunk, több mint nyolcezer ember jött el, hogy együtt ünnepeljük a megye legnagyobb születésnapját.
Mitől tudott különlegessé válni Zala millenniumi ünnepe?
Minden momentumát igyekeztünk úgy összeállítani, hogy az lenyűgöző legyen.
Úgy gondoltuk, ezerévente ezt megengedhetjük magunknak. Már a helyszín sem volt mindennapi: a Kis-balaton szívében, csodálatos természeti környezetben, az egykori Szent Adorján bazilika romjai mellett. A program legkiemelkedőbb eleme volt a szabadtéri katolikus szentmise eminenciás Dr. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek úr celebrálásával. A szentmisét a „Millenniumi Harangüzenet” nyitotta meg, amely valódi kuriózum volt: Erdélyi testvérmegyéink köszöntöttek minket harangszóval, amelyet mobiltelefonok és internet segítségével élőben közvetítettünk Csíkszeredából, Sepsiszentgyörgyről és Marosvásárhelyről. A harangszó a magyar nemzet történelmi hagyománya. A harangüzenetek amellett, hogy határon túli nemzeti összetartozásunkat voltak hivatottak kifejezni, azt is közvetítették, hogy egy ezeréves múlttal rendelkező megye képes megfelelni a 21. század kihívásainak.
Ezek szerint a megyerendszer megmaradásának fontossága az Millenniumi Nap egyik üzenete volt.
Igen, az egyik. A másik pedig, hogy igenis, létezik megyei identitástudat. Ehhez kapcsolódva szeretném még elmondani, hogy nagyon fontos volt a Zala Megyei Önkormányzat számára, hogy megszólítsuk a települési önkormányzatokat is, és úgy gondolom, ez sikerült is. A Millenniumi Napon a szentmise előtt a polgármesterek, vagy képviselőik felvonultak a települések zászlóival az oltár elé. Nagyon szép volt. Szerepük ezzel azonban nem ért véget. Az év elején felhívást intéztünk valamennyi zalai település vezetője felé, hogy csatlakozzanak a millenniumi rendezvénysorozatunkhoz. Ez azt jelenti, hogy 2009-ben minden egy kicsit az ezeréves Zaláról szól. A települések rendezvényein, falunapokon eddig is képviseltette magát a Zala Megyei Önkormányzat, most azonban tisztségviselőink nem mennek üres kézzel. Az Emlékév tiszteletére a négy ezeréves megye, Pest, Fejér, Veszprém és Zala közös ezüstözött bronzérmet bocsátott ki, amelyeket ünnepélyes keretek között adunk át a zalai településeknek, a Szent István király által kiadott 1009-es oklevél másolatával együtt.
A millenniumi év ezek szerint Zala számára egy hatalmas „kulturális projekt”. Hogyan veszik ki részüket mindebben a Megyei Önkormányzat fenntartása alatt működő kulturális intézmények?
Az év során a millenniumhoz kapcsolódó pályázatokat és vetélkedőket hirdettünk meg a közgyűjteményi és a közművelődési intézményeink által. Úgymint színjátszó és versmondó találkozó, történelmi vetélkedők általános és középiskolások részére, gyermek színjátszó találkozó, és művészeti fesztivál, képző- és iparművészeti kiállítás, valamint megyei honismereti tábor. A Zala Megyei Levéltár elkészítette a Zala Megyei Helytörténeti Lexikon digitalizálását, melynek internetes közzétételére ez év szeptemberében kerül sor. Több kötet kiadása is a millenniumi évhez kötődik, úgymint a Levéltár ”Kvártélyház” Egy zalaegerszegi középület története 1765-2008. című kötete, illetve a Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága kiadásában készült Zala megye várai, és a Fedezze fel Zalát című kötetek. Zala megye 1000 éve címmel történelmi tablókiállítás is indítottunk, amely tíz zalai településen kerül bemutatásra. Emellett kiemelném még a „Zalában-körbe-futva” stafétafutást, amely júniusban minden zalai várost, összesen hatvanhét települést érintett a megyében.  Szintén e hónapban került sor a zalai kórusok megyei találkozójára, amelyen tizenhét kórus vett részt, novemberre pedig Zalai Egyházzenei Fesztivál tervezünk, és még sorolhatnám. Augusztusban az emlékév derekán vagyunk, bízom benne, hogy a 2010. januári ünnepi közgyűlésünkön sikerrel zárhatjuk Zala életének eddigi legnagyobb ünnepségsorozatát, a Zalai millenniumot.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu