Köszöntő 2009/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Turizmus

Köszöntő 2009/4

XI. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Manninger Jenő elnök Zala Megyei Közgyűlés



Tisztelettel köszöntöm a Jegyző és Közigazgatás valamennyi kedves olvasóját abból az alkalomból, hogy zömében Zala megyei témákról olvashatnak a Jegyző és Közigazgatás ezen számában.

 

A 2009-es év kiemelten fontos megyénk életében. 1000 éve annak, hogy államalapító I. Szent István királyunk megszervezte az ország legkorábbi közigazgatási egységeit, a megyéket. A Veszprémi Püspökség számára kiadott oklevelében először jelent meg a négy legősibb magyar vármegye neve: Veszprém, Fejér, Visegrád (Pest) és Kolon, azaz Zala megye.
Büszkék vagyunk múltunkra és híres szülötteinkre, mint a török idők legnagyobb zalai alakjára, Zrínyi Miklósra, aki kiemelkedő képességű katona, politikus és író volt. De Zalában látta meg a napvilágot a haza bölcse, Deák Ferenc, a reformkor liberális ellenzékének szellemi vezetője, aki 1833-tól Zala megye országgyűlési követeként, majd a Battyhány-kormány igazságügyi minisztereként, és a kiegyezés vezéralakjaként szerzett hírnevet szülőmegyéjének. Zala történelmében számos neves személyiséget találni, úgymint a lendvai Bánffy főúri család tagjait, Thúry György kapitányt, Gróf Festetics Györgyöt, Csány Lászlót, a reformkor politikusát, Pais Dezső nyelvészt, Keresztúry Dezső akadémikust, Mindszenty József bíborost.
Nem csak a történelem az, amely a zalaiakat büszkévé teszi, hanem a hagyományok, amelyeket sikerült a jelenkorba is áttelepíteni. A tradicionális zalai étkek kiemelt helyen szerepelnek a vendéglők étlapjain, ahogy zalai borok is igen rangos helyet birtokolhatnak az ország gasztronómiai palettáján. Népművészeti, néprajzi értékeink mindig is pontosan meghatározták Zalát, ma pedig a csodálatos zalai természeti környezet, és az Európa-szerte ismert gyógyfürdők teszik vonzóvá a megyét.
Megyéink ezer éves múltját ünnepeljük. A tradicionális megyerendszer olyan előnyöket hordoz magában, amelyeket vétek figyelmen kívül hagyni, különösen olyan korban, amikor a globalizáció, a külföldi munkavállalás csábító lehetősége, a kistelepülések elöregedése, a vidéki munkanélküliség problémáját nap, mint nap érezzük a bőrünkön.
A millenniumi év kiváló alkalom arra, hogy megmutassuk: a megyerendszer a maga múltjával, kiforrottságával, identitásával képes megfelelni a 21. század kihívásának.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu