EU pályázati projektmenedzsment az önkormányzatokban

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Európai Unió

EU pályázati projektmenedzsment az önkormányzatokban

XI. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Vass László dr.
rektor
Budapest
Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola

2008. októberében a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola az országban elsőként indította el diplomára épülő "EU pályázati projektvezető" szakirányú továbbképzést. A tavalyi év rekordszámú sikeres pályázati döntésére és az oktatás eredményeire tekintettel a februári keresztféléves évfolyam után a képzés 2009. szeptemberétől is meghirdetésre került!

 


A Magyarországon eddig még egyedülálló – nem hétköznapokon működő! – szakirányú továbbképzést a gyakorlati szükségletek és a projektvezető szakemberek iránt megnövekedett piaci igények hívták életre. Aktualitását tovább erősíti az a tény is, hogy jelenleg a 2007-2013-as pályázati időszak első felében vagyunk, amikor is – a rendelkezésre álló közel 8000 milliárd forintra – elsősorban az önkormányzatok vezető szerepével megkezdődik a komolyabb projektek megvalósítása.

Egy pályázatot – a közvélekedéssel ellentétben – nem elég megnyerni, azt meg is kell valósítani! A pályázat sikeres megvalósításának záloga: a projektmenedzser. A lebonyolítás nagy koncentráltságot, odafigyelést és mindemellett szakmai tudást követelő feladat, mivel sok a kiszámíthatatlan tényező és nagyon kicsi a hiba tűréshatára, és egy-egy tudatlanságból eredő hibán akár tízmilliók múlhatnak. Ezért csak megfelelően felkészült szakemberek tudnak sikeres, igazán magas színvonalú pályázati menedzsmentet lebonyolítani.


A hivatalok életében az elnyert pályázati projektek menedzselése nem része a kötelezően ellátandó feladatoknak. A hivatal munkatársainak a napi rutin mellett általában nincs erre idejük és legtöbb esetben szaktudásuk, gyakorlatuk sem. Érdemes elsajátítani azokat a módszereket, készségeket, mellyel hatékonyan szervezhetjük pályázataink tevékenységeit, csökkentve a sokszor drága külső erőforrásokat és a pályázatok sikeres megvalósításának kockázati tényezőit. Az EU pályázati projektvezető képzés ezen célokat hivatott szolgálni.

 

A projektmenedzsment egy világszerte elismert és kihívásokkal teli szakma!

A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola jelentős tapasztalattal rendelkezik a pályázatok világában!

A Főiskola 2002 szeptemberében – párhuzamos másik két regionális képzővel – elsőként kezdte meg az uniós projekttervezés (szakmailag helytelenül fogalmazva: pályázatírás) tanítását Magyarországon. Az azóta eltelt idő igazolja, hogy nemcsak az oktatásában a legrégebben működő intézmény, hanem a megszerzett tudást piaci szereplőként, a pályázatok aktív résztvevőjeként, lebonyolítójaként is sikeresen kamatoztatta.

2004. MEH KK közbeszerzési eljárás keretében 500 főt készített fel európai uniós ismeretekből.

2004-2006. ROP-3.1.2 program – közalkalmazottak, civil szféra részére térítésmentes továbbképzését szervezett Pályázatíró és projektmenedzsment-, Horizontális szempontok érvényesítése, közbeszerzési és pénzügyi ismeretek és sok más témában. A képzéseken közel 50 önkormányzat polgármesterét, képviselőket valamint fenntartott intézményeik munkatársait képezte tovább.

2004. – 2009 Európai közszolgálati és üzleti szervező felsőoktatási szakon közel 60 BKF hallgató szerzett főiskolai diplomát.

2006-2008.  Közszolgálati alapszakon közel 70 hallgató tanul: Az Európai Tanulmányok Intézete azzal a céllal jött létre, hogy az Európai Unióval kapcsolatos ismeretek oktatásának megfelelő szakmai hátteret biztosítson, illetve a 2004 szeptemberében indított európai közszolgálati és üzleti szervező szak gazdája legyen. A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola európai közszolgálati és üzleti szervező szakja közvetlen előzménye ennek a képzésnek, így a főiskola kiemelkedő hagyományokkal rendelkezik e téren.

2009. AROP – 1.A. – „Polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése” c. programban jelenleg is több önkormányzatnál szervez komplex szervezetfejlesztési programokat, melyek oktatásán keresztül segíti a hivatalokat az általuk nyújtott szolgáltatások minőségi javulásában.

A képzés során megszerezhető ismeretek:

• Alapozó ismeretkörök:
– Terület- és településfejlesztés, Területi tervezés;
– Uniós támogatáspolitika – a támogatások felhasználásának intézmény- és feltételrendszere;
– Csoportos szellemi alkotó technikák;
– Közbeszerzési ismeretek

• Szakmai elméleti ismeretkörök:
– Bevezetés a projektmenedzsmentbe;
– Szervezés, vezetés a projektmenedzsmentben;
– Projekttervezés;
– Projektfinanszírozás, és a szervezetbe való beillesztése;
– Projekt költségvetés tervezésének alapjai;
– Jogalkalmazás a gyakorlatban;
– Kommunikáció és disszemináció;
– Előkészítő és megalapozó tanulmányok készítése;

• EU Projektvezetési ismeretkörök:  
– Üzletviteli modellek és működésük;
– Projekt költségvetés tervezése a gyakorlatban.
A képzés szakmai vezetője:
Csanádi Ágnes – címzetes főiskolai tanár – BKF; vezérigazgató-helyettes – Regionális Fejlesztési Holding Zrt.
A képzés néhány kiemelt oktatója, témavezetője és előadója:
A felkért oktatók és előadók között piacvezető pályázati tanácsadó- és projektmenedzsment cégek prominens képviselői, az NFÜ és Közreműködő Szervezetek vezető szakértő munkatársai  találhatóak.
A képzés időtartama: 3 félév (összesen 380 óra), 90 kredit.
Bővebb információ:
BKF, 1149 Budapest, Egressy út 178/G., 301-es iroda
(keddtől péntekig: 9-16;  szombaton 9-14)
telefon: 06-1-273-2412
fax: 06-1-273-2410
honlap: www.bkf.hu/sztk
e-mail: szakirany@bkf.hu

A képzés szakmai partnere:  VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu