Virtuális kistérségi információs szolgálat 2005/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Hajdú-Bihar Megye

Virtuális kistérségi információs szolgálat 2005/5

VII. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
Dr. Vincze Ferenc Hajdúszoboszló jegyzője



Hazánkban is nagy hagyományai vannak a hivatali ügyfélszolgálatoknak. Azonban napjainkban is döntően a személyesen megjelenő ügyfelek kiszolgálására vannak felépítve, annak ellenére, hogy új kommunikációs csatornák terjednek.

Szükség van tehát az ügyfélszolgálat „virtuális”, távolból elérhető részére. Az pedig az ügyfél joga, hogy kiválassza az általa használandó utat. A mi teendőnk, hogy bármelyik használatakor egyformán szakszerű, jogszerű, ügyfélbarát és azonos minőségű kiszolgálásban részesítsük. Az ügyfélkiszolgálás nemcsak és nem elsősorban ügyintézést jelent, hanem a potenciális ügyfelek folyamatos tájékoztatását (jogkövetkezmények nélküli informálás), felvilágosítását (egyedi ügyben adott, jellemzően jogkövetkezménnyel járó ismeret), amelyek elektronikus eszközökkel nyújthatók tér és időbeli korlátok nélkül.
2004-ben regionális területfejlesztési támogatásból és saját forrásból a hajdúszoboszlói városházán toldaléképítéssel teremtettük meg a kistérségi információs szolgálat létesítményi és infokommunikációs technológiai feltételeit, egy másik pályázattal e-Magyarország pontot is létrehozva. Egyedinek minősül „I-SMS” (Intelligens SMS) információs rendszerünk, amely számítógépes szoftverháttérrel, alkalmazásszolgáltatásként (ASP), kódszavakkal lekérdezésre pillanatok alatt ügyintézési tudnivalókat küld automatikus válaszüzenetként ügyfeleinknek. (Jászberényben és Kalocsán is működik.) Kifejlesztéséhez belügyminisztériumi pályázati támogatást is nyertünk a Jegyzők Országos Szövetsége égisze alatt. Működő első moduljának hazánk minden lakosa által elérhető szolgáltatásai 16 ügykategóriában – főleg okmányirodai – 30 féle ügyfajtában közlik, hogy mi szükséges az adott ügy intézéséhez. A jegyző kollégák úgy tudnak ügyfeleik segítségére lenni, ha elhelyezik a rendszerismertetőt és a kódszótárat internet-honlapjukon. (Kérjék a jegyzo@hajduszob.hu e-mail címen tőlem és küldjük, legfontosabb ez a körzetközpontoknak lenne.) Másik lehetőség a kistérségi többcélú társulás, vagy a körzetközpont általi alkalmazásba vétel, éves szinten mindössze 560.000 Ft+ÁFA használati díjért. Ezzel a helyi információs modul is elérhetővé válhat a kistérség teljes lakossága számára. Így a kistérség ügyfele egy lekérdező üzenettel eltárolhatóan megtudhatja a körzetközponti hivatal félfogadási idejét és telefonszámait, egy másodikkal a konkrét ügyhöz szükséges iratokat, illetéket, egy harmadikkal pedig az adott ügy intézéséhez időpontot foglalhat. A kialakuló kistérségi adatbázis felhasználható alacsony díjért (kb. 12 Ft) önkormányzati tömeges üzenet kiküldésére (pl. fontos döntésekről, programokról), illetve ugyanilyen egyszerűen, olcsón lakossági véleménykutatás, közösségi szavazás is lebonyolítható fontos települési, kistérségi kérdésekben. Az igény jelzése a már megjelölt e-mail címen lehetséges, a rendszerről részletesebb információk a www.hajduszoboszlo.hu, illetve a www.digitania.hu (partnercégünk) honlapon található. Kipróbálható a 06-90-620000 telefonszámra az „igen” szó sms-ben elküldésével.
A pályázatdömping – 2007-től még inkább – új kihívásokat jelent. Mi ennek a kistérségi információs szolgálat keretében az „EFOG” (Elektronikus Fejlesztési Ötlet-Generátor) internetes interaktív pályázati tájékoztató és ötletfejlesztő rendszer alkalmazásával igyekszünk megfelelni. A kistérség minden önkormányzata, gazdálkodó és civil szervezete, vállalkozója, lakosa ingyenesen használhatja. Egy helyen tartalmaz minden pályázati kiírást. Lényegesebb, hogy „távolból” bárki felviheti pályázati projektötletét, elképzelését, amely alapján a szoftver és a kistérségi menedzsment néhány oldalas pályázati projektvázlattá fejleszti, forráskombinációt is nyújtva. Integrálja a helyi/kistérségi társadalom ötleteit, fejlesztési elképzeléseit, alkalmas projektorientált kistérségi fejlesztési program készítésére. Mi ezt megtettük, programunk 99 projektötletet, vázlatot tartalmaz. Így könnyű pályázatokat készíteni, nagyobb nyerési eséllyel a partneri, együttműködő, széles kört felölelő készítési módszertan miatt. 2004-ben 18 pályázatot nyújtottunk be, 15 nyert, több mint 750 millió forint támogatást. Az EFOG-ról információ honlapunkon és az efog.hu/hajduszoboszlo és a www.fatimexeuro.hu honlapon található. 610 millió forintot kistérségi közigazgatás-fejlesztésre szereztünk. 2007-re megyénk 22 településén kifejlesztjük az „IKeR” Integrált Kistérségi e-Közigazgatási Rendszert. Tartalmazza virtuális kistérségi információs szolgálatunk még hiányzó elemeit:
– kistérségi közigazgatási INTERNET-portált,
– ügymenetkezelő (workflow) ügyintéző szoftvert,
– „ADATSZTÁR” adatkezelő, információszolgáltató megoldást,
– kistérségi térinformatikai erőforrás-térképet az adatvagyon hasznosítására.
Virtuális kistérségi információs szolgálatunk így válik teljessé, a Ket. előírásait is teljesítve. Partnerek vagyunk, hogy máshol is működhessenek, valóban „mindenki hasznára”.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu