Európai Középvárosok Hálózata 2009/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Testvérvárosi kapcsolat

Európai Középvárosok Hálózata 2009/4

XI. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Adminisztrátor



 

Elektronikus közigazgatás a középvárosokban című nemzetközi közigazgatási konferencia Nagykanizsán

Nagykanizsa a kilencvenes évek közepétől tagja az Európai Középvárosok Együttműködési Hálózatának, melynek 13 országból 33 tagvárosa van, évente két alkalommal tart ülést, melyen a közepes méretű városok különböző feladatait tűzi napirendjére, esetenként egy-egy téma kerül feldolgozásra. Az üléseknek váltakozva a tagvárosok adnak helyet, az ülés költségeit a vendéglátók viselik, a tagvárosokból érkezett résztvevőket csak az utazási és szállásköltségek terhelik.

 


Közismert, hogy a szakmai tapasztalatcserék kedvezően befolyásolják a munkavégzést az érintett szervezetekben. Ennek ellenére kevés az európai közigazgatási szakmai szervezetek száma, és viszonylag kevés a hatékony és mérsékelt árú nemzetközi tapasztalatcsere lehetőségek száma. A testvértelepülési kapcsolatok ugyan jó lehetőséget kínálnak a nemzetközi közigazgatási kitekintésre, de mellettük megvan a szakmai szervezetek létjogosultsága is.
Nagykanizsa ez év április végén „Az elektronikus közigazgatás a középvárosokban” című, konferencia jelleggel megszervezett ülésnek volt a házigazdája. A rendezvényre testvérvárosaink vezetőit és szakembereit is meghívtuk. A gondolatébresztő, első előadást Dr. Tózsa István, a Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Karának Közigazgatás-szervezési és Urbanisztikai Informatikai Tanszékének vezetője, az E-Government Kutatócsoport és Alapítvány vezetője tartotta Elektronikus közigazgatás Európában – Jelen és jövő címmel. Az európai kitekintést követően a hazai gyakorlatot és lehetőségeket Kovács Kálmán országgyűlési képviselő, korábbi informatikai miniszter és Dr. Rupp Zoltán szakmai tanácsadó, a Miniszterelnöki Hivatal E-Közigazgatási Főosztályának munkatársa mutatta be. Az elektronikus közigazgatás külföldi gyakorlatát saját városuk példáján az osztrák Gleisdorf város közigazgatásának vezetője, valamint a német Heidenheim és az osztrák Sankt Pölten város polgármestere mutatta be – utóbbi az Európai Középvárosok Együttműködési Hálózata elnöke is. Sankt Pölten e tekintetben élenjáró város Ausztriában is: 1974-ben már létrehozták az elektronikus adatfeldolgozási részleget, 1996-ban pedig már honlapja volt a városnak. Érdekes volt megismerni a Gleisdorfban bevezetett jegyvásárlási rendszert, itt a városi rendezvényekre elektronikusan lehet belépőjegyet vásárolni, a jegyvásárláskor a vásárlóknak lehetőségük van a helyre szóló jegyek kiválasztására is.
Magyarországot két város képviselte, Dr. Grosz Péter Nyíregyháza Megyei Jogú Város Építési Osztály vezető-helyettese előadásában bemutatta többek között a Nyíregyháza önkormányzata által 2001-ben indított Nyírháló projektet, Deák Tamás, Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Okmányirodájának vezetője pedig az internetes időpontkérés és az országosan egységes központi programok használatának nagykanizsai tapasztalatairól beszélt. A szervezet ülésére meghívtuk a környező települések jegyzőt is.
Az erdélyi és vajdasági testvérvárosainkból érkezett magyar anyanyelvű vendégeink számára külön előnyt jelentett, hogy ezt a szakmai témát anyanyelvükön hallgathatták és beszélhették meg a magyar szakemberekkel.
Az Európai Középvárosok Együttműködési Hálózata tagdíj és különösebb kötöttségek nélkül működő szakmai szervezet. A több mint egy évtizedes tagságból szerzett tapasztalataink alapján bátran ajánljuk a magyar középvárosok figyelmébe. A szervezet munkanyelve német és angol. Honlapja: http://www.st-poelten.gv.at/Content.Node/buergerservice/politik/start.php A hálózat szívesen fogad tagjai közé új városokat, az érdeklődők forduljanak Sankt Pölten polgármesterének irodájához. A szervezet következő ülését 2009 őszén Szlovákiában, Túrócszentmártonban (Martin) tartja, a téma: „Hulladékgazdálkodás, szemétégető művek, a biohulladék komposztálása az önkormányzat vonatkozásában”. A külföldi városok szakmai tapasztalatainak megismerése feltehetőleg hasznára válik majd minden érdeklődőnek.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu