Kihalás szélén lévő település sikere 2009/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Turizmus

Kihalás szélén lévő település sikere 2009/4

XI. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Adminisztrátor




Gosztola az ország egyik legkisebb települése, mely Zala megyében található, Lentitől 5 km-re. A település nevének első említése 1237-ből ered, ekkor a Gosztolya nevet viselte.

 

A dombság belsejében elzárt település az idők folyamán lassan elnéptelenedett a korlátozott megélhetési lehetőségek és a hiányzó út miatt. A korábban 215 lakosú, egy utcából álló falucskát az 1990-es évek elején a teljes kihalás fenyegette. Egy környékbeli vállalkozó, Balogh Ferenc, lehetőséget látott a csodálatos, friss levegőjű erdei környezetben és 1999. május 1-jén megnyitotta a Gosztola Gyöngye Panziót. A kezdetekre emlékezik vissza Balogh Ferenc, aki 4 éve Gosztola polgármestere.
Gosztola egy soproni kirándulás kapcsán került képbe. Lentiben élő lakóként ismertem ezt a vidéket és úgy gondoltam, ha Sopronnak van Lőverekje, akkor Lenti városának is lehet. Ma ezt a települést Lenti Rózsadombjának is nevezik. Az érintetlen környezet szépsége, a levegő tisztasága megindította a fantáziámat és úgy döntöttem, hogy építünk egy színvonalas szállodát. A környéken ezt mindenki őrültségnek és meddő befektetésnek tartotta. Arra a kérdésre pedig, hogy mit csinálok majd, ha nem lesz vendége a hotelnak, a válaszom az volt: hozok apácákat én pedig leszek a kertész. Az idő engem igazolt és a szálloda megépülése után feléledt a falu. Ezután sorra épültek a szebbnél szebb házak, melyek a mai rendezett utcaképet alkotják.
A panzió az évek során folyamatosan fejlődött, és napjainkra egy 70 fős, 3*-os, országosan ismert wellness szállodává nőtte ki magát. Számos szolgáltatás vehető igénybe a szállodában, mint például fedett uszoda, szaunák, teniszpálya, biliárd, kerékpárkölcsönzés, grillkert, Feng shui relaxációs kert illetve a komplexumhoz egy kemping is tartozik lovardával.
Gosztola a környék egyik legjelentősebb turisztikai célpontjává vált. Állandó lakosainak száma ma sem több 20 főnél, mely a festői táj mellett az egyik meghatározó vonzerő a zajos nagyvárosokból idemenekülő turisták számára. A településen jó néhány éve meghatározóvá vált a turizmus, hiszen a szállodán kívül több, színvonalas vendégház is üzemel. Az idilli erdei környezet, a közelben található horgásztó és kerékpárutak valamint a hármas határ közelsége is hozzájárul ahhoz, hogy kedvelt úti cél legyen Gosztola a kirándulók számára.
A korábban fillérekért megvehető telkek árai mára az egekbe emelkedtek. Gosztola az elmúlt néhány évben fontos fejlesztéseket hajtott végre elsősorban az idegenforgalmi adó és a befolyó iparűzési adó illetve szja által: a kápolna restaurálása, pihenőpark, új ravatalozó épület, könyvtár, színvonalas falunapi rendezvény.
A polgármesteri ciklus kezdetén a falu mindössze 19 millió forintból gazdálkodhatott, mely mára 39 milliós költségvetéssé nőtte ki magát. A jövőbeni terveink között szerepel a falu csatornázása, járda építése és a szennyvíz elvezetésének kiépítése – teszi hozzá végezetül a polgármester.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu