A vagyongazdálkodás szabályozása Bátonyterenyén 2000/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Vagyongazdálkodás

A vagyongazdálkodás szabályozása Bátonyterenyén 2000/4

II. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Romhányi Gyula jegyzô Bátonyterenye



Az önkormányzatok vagyonhoz jutása óta eltelt közel egy évtized alatt kialakult az a vagyoni kör, amely az önkormányzatok gazdálkodásában meghatározó jelentôségű. Ma már nem a tulajdonosi jogok érvényesítéséért és a vagyonért kell küzdeni, hanem a hatékony és szabályos vagyongazdálkodás módszereit és tervszerűségét kell megerôsíteni. A kilencvenes évek elején uralkodó irányzat szerint elvárás volt, hogy az önkormányzatok az átvett vagyontárgyakkal vállalkozzanak, és így teremtsenek munkahelyet.

 


Önkormányzatunk is részt vett egy gazdasági társaság megalapításában, amelybe egy volt iskolaépületet vitt be apportként. A vállalkozás hamar csôdbe ment, és a felszámolás során az épület elveszett a város számára. E keserű tapasztalat óvatossá, megfontolttá tette önkormányzatunkat, és többé nem vett részt hasonló „vállalkozásban”.

Jelentôs vagyon – felelôsségteljes döntések

A 2000. január elsejei állapot szerint Bátonyterenye Város Önkormányzata ingatlan vagyontárgyainak száma 2090 db, amelybôl 531 a forgalomképtelen, 109 db a korlátozottan forgalomképes, 1450 db a forgalomképes vagyontárgy. Emellett Önkormányzatunk két közhasznú társaságban és egy gazdasági társaságban kizárólagos tulajdonnal, egy közhasznú társaságban, illetve egy gazdasági társaságban többségi résztulajdonnal rendelkezik. E cégek a városüzemeltetés, városfenntartás terén végzik tevékenységüket (víz-, csatornaellátás, lakásgazdálkodás, köztisztaság stb.).
A szabadon kezelhetô ingóságok az önkormányzat összvagyonán belül nem nagy részesedéssel bírnak. A belterületi földek után, az állami vállalatok átalakulásakor kapott értékpapírok és üzletrészek jelentôs része értékesítésre került.
A mintegy 3 milliárd Ft értékű vagyonnak a nagyságrendjébôl, valamint a vagyongazdálkodás szabályozottságából adódóan a Képviselô-testület határozatainak jelentôs részét az önkormányzati vagyonnal kapcsolatos döntések teszik. Az elmúlt évtizedet tekintve a Képviselô-testület határozatainak több mint egynegyede vagyoni jellegű döntés.

Új vagyonrendelet

Városunk Képviselô-testülete 1993 óta rendeletben szabályozza az önkormányzati vagyontárgyak körét és a vagyonnal való rendelkezési jog gyakorlását. A rendelet hatályba lépése óta eltelt idôszak vagyongazdálkodási tapasztalatai azonban a rendelet felülvizsgálatát, új rendelet megalkotását tették szükségessé. Az elmúlt év végén elfogadott új vagyonrendelet részletesebben szabályozza a vagyongazdálkodás feltételeit, a vagyonnal való rendelkezési jogosultságokat. A rendelet új szabályozási elemei alapvetôen az alábbi kérdésköröket érintették:
– az önkormányzati vagyon feletti rendelkezési jog gyakorlása – a Gazdasági Bizottságra, polgármesterre átruházott hatáskörök bôvültek, a hatáskörök átruházásával a kisebb jelentôségű, tulajdonjog átruházással nem járó vagyoni ügyek gyorsabban, hatékonyabban intézhetôek,
– az egyes jogügyleteknél alkalmazandó szabályok,
– a tulajdonjog-változással járó döntések elôkészítése során a forgalmi értékbecslés kötelezettsége az eljárás tisztaságának biztosítása érdekében,
– beépítetlen földterületek hasznosításának szabályozása, pl. építési telek értékesítésénél a visszavásárlási jog kikötése annak érdekében, hogy a vevôk a telket kizárólag lakásépítésre használják fel,
– társasági üzletrészekre, pénzeszközök kezelésére vonatkozó szabályozás, pl. az átmenetileg szabaddá váló pénzeszközök betétbe helyezésének eljárási szabályai,
– a tulajdonszerzés szabályozása,
– a vagyonkezelés ellenôrzési feladatainak részletes szabályozása.

Bérbeadás

Városunk középtávú lakásellátási koncepciójának elfogadott feladatterve alapján az elmúlt év végén felülvizsgálatra került a lakások és helyiségek bérletérôl szóló önkormányzati rendeletünk is.
A felülvizsgálatot alapvetôen az indokolta, hogy az elmúlt évek során több olyan alkotmánybírósági határozat született (a lakástörvény, illetve néhány önkormányzati rendelet törvényességi felülvizsgálata során), amely helyi rendeletünket is érintette.

Elidegenítés

Az önkormányzati lakásvagyon-gazdálkodást érintô egyik módosítás a pályáztatás útján (licitáláson) megszerzett lakások elidegenítését érintette.
Helyi szabályozásunk alapján az önkormányzati lakásra szociális alapon egyébként nem jogosult bérlô, pályáztatás útján soron kívül hozzájuthat egy önkormányzati bérlakáshoz. (A nyertes pályázó az, aki a legtöbb lakbér elôre történô megfizetését vállalja.) Ezzel a lakásra elôvásárlási jogot szerez, és a lakást megvásárolhatja – önkormányzati rendeletünk alapján a lakást „szociális alapon” bérlôkhöz hasonlóan három év elteltével, 50%-os forgalmi értéken – a fennmaradó, le nem lakott lakbér összegét pedig visszakapja. A módosítás a „méltánytalan” elônyszerzés megakadályozása érdekében a lakásvásárlás lehetôségét csak a bérleti szerzôdés megszűnése elôtt hat hónappal teszi lehetôvé, valamint a lakás vételárát a forgalmi érték 100 százalékára emeli fel.
Városunk vagyongazdálkodási szabályozásának fentiekben – a teljesség igénye nélkül – ismertetett elemei jelzik, hogy az önkormányzati vagyon kezelésének, hasznosításának lehetôségei mennyire sokrétűek. A vagyongazdálkodás helyi szabályainak kidolgozása jelentôs feladatot ró az önkormányzati rendeletalkotókra, amelyhez nélkülözhetetlen a gazdasági környezet és a jogszabályi változások naprakész ismerete.


 


Romhányi Gyula
1941-ben született.
1980-ban végzett az Államigazgatási Fôiskolán.
1965-ben kezdett dolgozni az államigazgatásban, 1983-ig a Salgótarjáni Járási Tanácsnál, majd Járási Hivatalnál különbözô beosztásokban.
1984-tôl 1989-ig Bátonyterenye Városi Jogú Nagyközségnél hatósági osztályvezetôként, a településnek 1989-ben történt várossá nyilvánítását követôen vb-titkárként, majd 1990-tôl jegyzôként dolgozik.

 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu