Egy fürdőváros mindennapjai 2002/1

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Turizmus

Egy fürdőváros mindennapjai 2002/1

IV. évfolyam, 1. lapszám
Szerző(k):
Szirtes Lajos polgármester Zalakaros



Az 1997-ben városi rangot kapott Zalakaros még ma is Magyarország legkisebb városa, az 1700 főt alig meghaladó állandó lakosával jelentős gyógy-idegenforgalmi központ. Településünk közel 750 éves múltra tekint vissza, dinamikus fejlődését és városi rangját pedig elsősorban az Európa hírű gyógyvizének köszönheti.

 


Az 1965-ben megnyitott fürdő a folyamatos és átgondolt fejlesztések eredményeként az évente idelátogató több mint 700 ezer vendég gyógyulását, pihenését szolgálja. A város többségi tulajdonában lévő gyógyfürdő eredményesen, jól működik, fejlesztéseihez pedig Önkormányzatunk elsősorban alaptőke-emeléssel maga is hozzájárul. A Széchenyi terv pályázatai új kihívást és lehetőségeket teremtettek településünk gyógy-idegenforgalmában és alapszolgáltatásaiban a további fejlesztésekhez. A pályázati lehetőségeket igyekeztünk kihasználni. A gyógyfürdő fejlesztésében célunk, hogy Zalakaros a generációk találkozóhelyévé válhasson. Az infrastruktúrában a tervezett lakásépítések mellett az idegenforgalmi célokat is szolgáló út-, kerékpárút kap hangsúlyt.
A város infrastrukturális ellátottsága közel 100 %-ban kiépített, melyek megvalósítása jelentős központi támogatással történt, így a vízközműé, az utaké, emellett a település idegenforgalmi adóvételei is jól kiegészítették ezeket a forrásokat.
A város lakosságának az alapvető megélhetési forrását elsősorban a gyógyfürdő és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások adják. A turizmushoz kapcsolódó kereskedelmi és vendéglátóipari tevékenység mellett jelentős a közel négyezer férőhelyű magánszállás kiadásából származó jövedelem. A szállodák, a kempingek, a panziók mintegy 2800 minőségi szálláshellyel várják a vendégeket.
Településünk szép természeti környezetben fekszik, erdőkkel, szőlőhegyekkel övezve. Kiemelt figyelmet fordítunk köztereink szépítésére, virágosításra, a parkosításra, köztéri alkotások létrehozására, melyet a Virágos Magyarország mozgalomban elért eredményeink is tanúsítanak. A kultúrált környezet kialakítását az Önkormányzat jelentős pénzeszközzel és megfelelő szervezet létrehozásával teremtette meg.
Az üdülőhelyen számos civil szervezet, egyesület, alapítvány működik, jelezve a kisváros pezsgő életét. Az oktatási, a kulturális, a sport és a turisztikai infrastruktúra egyaránt szolgálja polgárainknak, a térségben lakóknak, és a vendégeinknek az igényeit. A kulturális kínálatból kiemelkedik a Karosi Nyár rendezvénysorozata, a Város Napja, a Bornapok, míg a sport területéről az Európában is számon tartott Karos Kupa Nemzetközi Sakkverseny. A Balaton melléke borvidék tagjaként a szőlő és borkultúra és a hozzá kapcsolódó gasztronómiai kínálat fontos eleme szolgáltatásainknak.
A helyi rendőrőrs, a polgárőrséggel, az erre a célra létrehozott alapítvánnyal és Önkormányzattal összefogva megteremtette a mindenki számára fontos biztonságérzetet.
Zalakaros városi rangjának megfelelően vállal szerepet a térségi feladatok megoldásában. Ezek a hatósági feladatokon túlmenően kiterjednek az egészségügyi, a szociális, az oktatási és sport tevékenységekre is.
Regionális kapcsolataink sokrétűek, melyek az idegenforgalomhoz és a településfejlesztéshez kapcsolódnak. Példaértékű együttműködést alakítottunk ki németországi testvérvárosunkkal, melynek nemrég ünnepeltük a 10 éves évfordulóját.
A település jóváhagyásra váró rendezési terve megszabja a jövő fejlesztési lehetőségeit, bár a Balaton törvény szigorú korlátozásai jelentős nehézségeket okoznak céljaink megvalósításában. Célunk, hogy a minőségi fejlesztésekkel olyan feltételeket teremtsünk, hogy a településünkön élőknek és a vendégeinknek is komfortérzete folyamatosan javuljon.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu