„Tizenkét település tartozik hozzám” 2002/1

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Portré

„Tizenkét település tartozik hozzám” 2002/1

IV. évfolyam, 1. lapszám
Szerző(k):
Szép Zsuzsanna körjegyző



Megyénkben a kistelepülések társulásának sajátos példája a Rédicsi Körjegyzőség. 1991. január 1-i hatállyal a volt Rédicsi Községi Közös Tanácshoz tartozó – Baglad, Belsősárd, Bödeháza, Gáborjánháza, Gosztola, Külsősárd, Lendvadedes, Lendvajakabfa, Resznek, Rédics, Szijártóháza és Zalaszombatfa – községek Rédics székhellyel körjegyzőséget hoztak létre.

 

1991. január elsején a tizenkét község népességszáma 2419 fő volt, ebből öt községben már 100 fő alatt volt a lakosok száma. Sajnos 2001. január 1-jére a tizenkét község lakosságszáma – a székhelyközség stagnálása mellett – 2090 főre csökkent. Jelenleg nyolc településen 100 fő alatti a lakosok száma, és egyre inkább megszűnik annak lehetősége is, hogy további hivatalok jöjjenek létre.
A körjegyzőség hivatala 15 köztisztviselővel a hozzá tartozó tizenkét önkormányzat adminisztrációját látja el, emellett egy teljesen önállóan, három részben önállóan gazdálkodó intézményét is. Feladataink között meghatározóak a képviselő-testületek munkájával összefüggő, valamint az önkormányzatok és intézményeik költségvetésével, adóügyeivel kapcsolatos tennivalók. Az alacsony népességszám miatt a hatósági ügyintézés kisebb feladatkört képvisel.

Társulásunk előnyei

– A költségvetési területen jelentkező széles körű és magas szakmai tudást igénylő adminisztráción belül munkamegosztást tudtunk kialakítani, így egy dolgozónak csak egy szűkebb terület ismeretanyagát kell elsajátítania, illetve alkalmaznia.
– Az alacsony népességszámra tekintettel az intézményi feladatokat kivétel nélkül társulásos formában látják el az önkormányzatok. Ezen társulások vagy a teljes körjegyzőség igazgatási területére – például szociális otthon, általános iskola felső tagozat –, vagy azon belül kisebb körzetre – például három falugondnoki társulás, két székhelyen működő óvoda és alsó tagozatos iskola – terjed ki. Az intézmények, társulások működtetésével, fenntartásával kapcsolatos feladatokat egy hivatal végzi, így az egyeztetések is egyszerűbbek.
– A közös polgármesteri értekezletek alkalmat adnak az azonos feladatok együttes megvitatására.

Társulásunk hátrányai

– A községek szemszögéből nézve csak a lakosság felének adottak a helybéli ügyintézés feltételei. A falugondnoki társulásoknak és a kistelepülések polgármestereinek köszönhetően azonban a lakosság hivatalba történő utazását a minimálisra tudtuk szorítani.
– A hivatal részéről állandó megfeszített munkát igényel a testületi ülések határidőre történő előkészítése és annak adminisztrálása, valamint a költségvetésekhez kapcsolódó határidők teljesítése. Az éves szinten jelentkező több mint 100 testületi ülés és a 16 költségvetéssel kapcsolatos feladatok állandó kihívást jelentenek az apparátus részére.
Mindezekkel és az évről-évre növekvő adminisztrációval csak úgy tudtunk lépést tartani, hogy létszámunkat a tíz év alatt két fővel növeltük és folyamatosan gépesítettük a munkafolyamatokat. Jelenleg minden köztisztviselő számítógéppel rendelkezik. Problémát jelent azonban az, hogy az egyre szűkülő anyagiak miatt – mára valamennyi önkormányzatunk működéshiányos – gépeink elavultak, újabb programokat nem tudunk vásárolni.
Összefoglalva a tíz év tapasztalatát, a mai magas követelményeket is figyelembe véve, kijelenthető, hogy megfelelő színvonalú munka csak jól képzett szakapparátussal biztosítható.
Kistelepülések esetében egy korszerű és az ügyfeleket gyorsan kiszolgáló hivatal gazdaságosan csak megfelelő nagyságú népességszám mellett – társulási lehetőségeket kihasználva – tartható fenn.


 

1957-ben született Zalaegerszegen.
1976 novemberétől a Szentgyörgyvölgyi Községi Közös Tanácsnál, 1977. április 1-től a Csesztregi Községi Közös Tanácsnál adminisztrátor.
1982-ben szerzett diplomát az Államigazgatási Főiskolán. 1982. október 16-tól a Lenti Járási Hivatal Igazgatási Osztályán főelőadóként, 1984. január 1-től a Rédicsi Községi Közös Tanács Gazdasági Ellátó Szervezet vezetőjeként, 1984. július 1-től a Lenti Városi Tanács titkársági főelőadójaként dolgozott. 1985. július 1-től a Lovászi Községi Közös Tanács VB. titkárának nevezték ki. 1989. január 1-től a Rédicsi Községi Közös Tanács VB. titkára, majd 1991. január 1-től a Rédicsi Körjegyzőség körjegyzője.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu