AZ ORSZÁG „NYÁRI FŐVÁROSA” 2000/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Turizmus

AZ ORSZÁG „NYÁRI FŐVÁROSA” 2000/3

II. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Szélyes Miklós dr.
jegyző
Siófok

A nyári hónapokban naponta több mint százezer turista pihen az amúgy 24 ezer állandó lakost számláló Siófokon. A település infrastruktúráját, a szolgáltatásokat ennek megfelelően alakították ki. 1999. augusztus 11-én, a napfogyatkozás napján évszázados rekord dőlt meg,
hiszen közel félmillió vendége volt a városnak.

 

Az utóbbi néhány évben a Balaton szó hallatán egyre több külföldi és hazai emberben azonnal megjelenik Siófok neve is. Nem véletlenül. Hosszú lenne az elért eredmények listája, ezért csak néhány jelentősebbet említek meg.
 .– Siófokot és környékét egy országfelmérés alapján az igen fejlett térség kategóriájába sorolták,
 .– 1997-től jogosan használja az or-szág „nyári fővárosa” címet, ugyanebben az évben az európai országok virágosítás versenyében aranyérmet nyert, így lett Siófok „Európa Virágbajnoka”. A második ciklusát töltő dr. Balázs Árpád polgármester irányításával működő város évente saját forrásból, a költségvetés egyötödét, közel egymilliárd forintot költ beruházásra, fejlesztésre. Ezt megköveteli a város vezető gazdasági ágazata, az idegenforgalom. Annak ellenére, hogy a város állandó lakossága a bevezetőben említett nagyságrendű, a belterület nagysága, a közműhálózatok hossza és kapacitása meghaladja néhány megyei székhelyű település ilyen jellegű adatainak átlagát. Jól éreztetik ezt az alábbi információk: a város úthálózata (külterületi utak nélkül) meghaladja a 200 kilométert, a jár

dák hossza 313 kilométer, a gázhálózat 75 kilométer, a zárt csapadékcsatorna 35, míg a nyílt csapadékcsatorna hossza 115 kilométer. A zöldfelületek nagysága 1 100 000 négyzetméter, a város strandjainak összterülete: 300 000 négyzetméter. A mindennapok munkáját a 139 fős Polgármesteri Hivatal, 25 önkormányzati intézmény és három gazdasági társaság végzi. A város múltját tisztelve, hagyományait őrizve keresi a fejlődés útjait. A századforduló hangulatát visszaidéző, komfortos, a mai kor igényeihez igazodó élénk gazdasági, szellemikulturális életnek otthont adó regionális központként épül, fejlődik Siófok. Az eddig elért eredményeknek köszönhetően a tó jövőjében nagy szerepet vállaló Balaton Fejlesztési Tanács Siófokot választotta székhelyéül, és munkaszervezte is megkezdte működését.
GONDOK IS VANNAK
Nos, aki arra gondol, milyen jó sora lehet Siófok jegyzőjének, az téved. A szürke hétköznapokon ugyanis számos nehéz problémát kell megoldani. Ezek egy része jogszabályi ellentmondásokból fakad, a nagyobbik hányada pedig a helyi specialitásokra vezethető vissza. Rendet, a tisztaságot kell biztosítanunk. Erre egy 26 fős létszámú közterület-felügyelet működik, amely 2000. január 1-jétől a Polgármesteri Hivatal szervezeti keretébe tartozik. A felügyelet egyik része a városi fizetőparkolók üzemeltetését, ellenőrzését végzi. Két éve a képviselő-testület programot fogadott el arról, hogy a fizetőparkolókat nem adja ki bérbe, hanem saját intézményi hálózatán belül működteti. Természetesen a döntés nem volt népszerű a helyi lakosság körében, hiszen főleg a belvárosi részeken egész évben fizetni kell, míg korábban csak az idegenforgalmi szezonban kellett. Ennek ellensúlyozásaként a helyi állandó lakhellyel rendelkező polgárok kedvezményes áron úgynevezett lakossági parkolóbérletet vásárolhatnak. Évről évre visszatérő probléma a köztisztaság. A szervezett szemétszállítás, az évente egy alkalommal megtartott limlom-akció ellenére körülbelül 57 illegális szemétlerakó hely alakult ki a város különböző pontjain, de leginkább az üdülőtulajdono-sok által használt területeken. Menynyisége évente 4-5 ezer köbméter, felszámolása pedig közel 10 millió forint pluszköltséget jelent a költségvetésben. Mit teszünk ennek megelőzésére? Helyi rendeletben szabályoztuk, hogy a város által működtetett szeméttelepen a hét minden napján, munkaszüneti napokon is a helyi lakosok mennyiségi korlátozás nélkül, ingyenesen helyezhetik el az ingatlanokon keletkezett hulladékot. Árkokat ásattunk az illegálisan használt szemétlerakó helyek köré, akadályozva annak megközelíthetőségét. A közterület-felügyelet hétvégeken megerősített (kétműszakos) ellenőrzést tart. A rendeleti szabályozás megengedi, hogy a kukák mellé bekötött műanyag zsákba kirakott szemetet külön díjfizetés nélkül, korlátlan menynyiségben elszállíttatjuk. E témához kapcsolhatónak tartom a képviselő-testület döntését is. Ennek értelmében 2000. évben csak hat százalékkal emelkedik a szemétszállítás díja. Siófok a fiatalok körében, többek között diszkóiról ismert. Ez valójában nem rossz, annál inkább a rendezvények után hátrahagyott szemét a szórakozóhelyek közelében. Ennek rendbetétele azonnali beavatkozást és természetesen költséget is jelent számunkra. A város egész területének tisztántartása, csinosítása visszatartó erőt jelenthet. Ebben előkelő helyet foglal el a virágosítás.
VIRÁGOK
A közterületeken kialakított virágágyásokba 170 ezer virágpalántát ültetünk ki. A város forgalmas útjain 210 darab kandeláberre kerül virágkosár. Ezekre az idén 21 millió forintot fordítunk. A lakossági, intézményi virágosítást 50 százalék kedvezménynyel (20-21 millió) támogatja az önkormányzat, 130 ezer virágpalántát kínálva megvételre, és körükben virágosítási versenyt is szervez. Sokat segít a közterület-felügyelet folyamatos ellenőrzése. A figyelmeztetéseknek, a szabálysértési eljárásoknak igen nagy a visszatartó ereje. Munkájukhoz a feltételeket biztosítottuk, így például négy kismotort vásároltunk. A köztisztaságért hivatalból munkálkodók mellett feltétlenül szólnom kell a városban működő civil szervezetekről. Közülük főképpen kettő: a Nők a Balatonért Egyesület és a Városi Nőklub Egylet tesz igen sokat e területen.
RENDELETTEL A NEPPEREK ELLEN
A kilencvenes évek elején a balatoni vendégforgalom csökkenése – okait itt nincs módom részletezni – egy új jelenséget szült. A települések bevezető útszakaszainál megjelentek a vendégfogók, az úgynevezett nepperek. Többen közülük a tevékenységet professzionális szintre emelték, nem kis jövedelmet szerezve ezzel. Az anyagi érdekek sokszor már a tettlegességtől sem riasztották vissza őket, veszélyeztetve a turisták testi épségét. A probléma kezelésének egyik módozatául a Siófoki Önkormányzat képviselő-testülete rendeletet alkotott. E helyi szabályozással sikerült elérnünk, hogy – ha nem is teljes mértékben – eltűntek a város közigazgatási területén belüli útszakaszokról a nepperek. 2000-ben egy újabb próbálkozással szeretnénk előlépni. Ennek lényege, hogy szakhatósági öszszefogással, közös ellenőrzéssel szeretnénk az idei szezonban e jelenség visszaszorítása érdekében tenni. Az eltervezett ellenőrzések résztvevői: Somogy Megyei Közigazgatási Hiva-tal, Somogy Megyei Adórendőrség, Siófok Város Rendőrkapitánysága, illetve a Polgármesteri Hivatal. Az akcióhoz nagy reményeket fűzünk.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu