Vas Megyei Jegyzők Klubja 2000/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Portré

Vas Megyei Jegyzők Klubja 2000/6

II. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Dr. Horváth Sándor jegyző Rum a Vas Megyei Jegyzők Klubjának elnöke



A Vas Megyei Jegyzők Klubja alakuló ülésére 1992. október 14-én került sor. Bejegyzett egyesületként működik, jogi személy. A klub ezt megelőzően is működött már, de nem egyesületi formában. A megalakulás előtti időben spontán találkozókon jöttek össze a megye jegyzői, találkoztunk egymással és cseréltük ki tapasztalatainkat, beszéltük meg gondjainkat.

 


Az egyesület létrehozásának gondolata már korábban felmerült. Balatonföldváron tartott értekezleten határoztuk el többen, hogy lépnünk kellene egy klub, vagy valamilyen szervezet létrehozásában. Nagy vita volt arról, hogy milyen formában hozzunk létre szervezetet. A többség azon a véleményen volt, hogy bejegyzett szervezet legyünk, mivel így az egyesületekre vonatkozó szabályok szerint rendezhetjük pénzügyeinket, kaphatunk önkormányzati vagy éppen szponzori támogatásokat is. A klub, mint egyesület politikai pártoktól független, szakmai szervezet. Célunk az önkormányzati és állami szakmai helyi feladatok minél jobb ellátásának biztosítása.
Az alakuló ülésre elkészítettük a klub alapszabály-tervezetét, melyet kisebb módosításokkal az alakuló ülés elfogadott. Ennek lényeges eleme az, hogy az egyesületen belül a korábbi városkörnyékeken szekciók működnek, amelyek saját maguk döntik el, hogy mikor és milyen összejövetelt tartanak, milyen kérdéseket tárgyalnak meg. Ehhez a klub részéről anyagi eszközöket is biztosítunk a taglétszám alapján.
Természetesen nemcsak a szekciókban folyik továbbképzési munka, de a klub is rendszeresen – sokszor a közigazgatási hivatallal együttműködve, egyeztetve – szervez előadásokat. Ilyenek voltak, pl. szabálysértési törvény, szociális törvény stb. magyarázata, az alkalmazásuk megbeszélése. Voltak olyan egyesületi rendezvények is, amelyekre a polgármesterek is meghívást kaptak. Erre volt példa A magyar közigazgatás ezer éve című előadás, melyet dr. Kiss László alkotmánybíró részvételével szerveztünk.
A klub és a Vas Megyei Közigazgatási Hivatal között a kapcsolat folyamatos, és jónak mondható. A klub rendezvényeire a hivatal vezetését minden esetben meghívjuk, és örömmel állapíthatjuk meg, hogy minden esetben a képviselet biztosítva is van.
Nagy segítség számunkra az, hogy a klub taggyűléseihez a megyei közgyűlés mindig ingyen biztosítja a helyiséget. Ilyen célból, vagy nagyobb előadásra partner a helyiség biztosításában Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata is.
A megyében működő jegyzők mintegy 85-90 százaléka tagja a klubnak. A tagok éves szinten 600 Ft tagdíjat fizetnek. Az elnökségbe valamennyi városkörnyék, illetve szekció képviseltetve van.
A klub feladatai között szerepel különféle okok miatt anyagilag nehéz helyzetbe került tagok segítése is. Pl. súlyos, hosszantartó betegség, hozzátartozó súlyos betegsége, vagy halála esetén is nyújtottunk már támogatást.
Több éven keresztül határidő naplót biztosítottunk valamennyi klubtag részére, de ebből a megye minden olyan önkormányzatának polgármestere részesült, amely klubunkat támogatta.
Önkormányzati rendeletmintákat is dolgoztunk ki, és adtunk át az igénylők részére.
Tagjaink részére, nyugdíjba vonulásuk alkalmával emlékplakettet adunk a közös munka emlékére. Tapasztalatunk az, hogy ez a megemlékezés nagyon pozitív volt minden eddigi nyugdíjba vonuló részéről.
A Vas megyében működő klub egyfajta megoldási lehetősége annak, hogy a jegyzők és aljegyzők részére szervezeti hátteret biztosítson az összejövetelek megszervezéséhez, egyes kiadások pénzügyi finanszírozásához. Természetesen más formák, más megoldások is lehetségesek.
Egyesületünkön belül a városkörnyéki szekciók gyakorlatilag a kötetlen, a be nem jegyzett klubok formátumában működnek. Szabadon szervezik összejöveteleiket, hívhatnak meg előadókat, beszélnek meg gondokat és problémákat. Igazi tapasztalatcsere fórumaivá váltak az eltelt évek alatt.
Úgy érzem, hogy a klubra, mint szervezetre szükség lesz a jövőben is, sőt jó lenne, ha központi szabályozás bizonyos fokú érdekvédelmi jogosultsággal, véleményezési hatáskörrel, vagy etikai kérdésekben való nyilatkozattételre adna lehetőséget a szakmai szervezetek, klubok részére. Nem tartanám szentségtörésnek, ha kormányzati támogatást kaphatnának a jegyzőklubok és a törvény- és rendelettervezetekkel kapcsolatban a szakmai véleményüket az eddiginél jobban kikérnék és figyelembe is vennék a jogalkotók.

a Vas Megyei Jegyzők Klubjának elnöke

 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu