Dr. Nánási Éva címzetes főjegyző, Gödöllő 2008/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Portré

Dr. Nánási Éva címzetes főjegyző, Gödöllő 2008/5

X. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
Adminisztrátor




A sokszor emlegetett un. Ratkó-korszakban született az Alföldön. Ma is megdobban a szíve, amikor kinyílik a táj és esőverte por illatával telik meg a levegőég. A Szegedi Tudományegyetemen szerzett állam- és jogtudományi diplomát. Pályakezdőként került a Szolnok városi Tanácshoz, a Szervezési és Jogi Osztályra. Azután a Szolnok megyei Tanácsnál dolgozott, a Titkárságon. Volt alkalma – úgymond – gyakorlatot szerezni a jogalkalmazásban, s a néha jogelméleti válaszokat igénylő disputákban. Jogi szakvizsgát tett, pályázattal került Gödöllőre. A megalakuló politikai pártok felkérték, vezesse a helyi „kerekasztal” tárgyalásaikat. A városi önkormányzat képviselő-testülete 1990. december 12-én jegyzővé nevezte ki.

 


Mindent másként, más módon, másféle szemlélettel, mindent jobban kellett csinálni, mint addig. Menetközben kellett önkormányzati tapasztalatokat szerezni. „Volt valami szűzies báj abban, ahogy egyszer-másszor az aktuális jelent, kivált a jövőt érintő feladatokat megítéltük” – mondja. Nálunk született meg Európa legliberálisabb önkormányzati törvénye. S azután kiderült a valóság: a jószándékú „mindent és azonnal” – akarás lehetetlen vágy, álom. Megváltozott ugyan a jogi környezet, s persze az állam működése, maga a jogalkalmazás is, de ebből még nem következett, hogy beköszöntött volna az általános jólét. Lassan változott, változik a társadalmi gondolkodás. Hamar tudatosult, a jegyzőnek mélyen kell ismernie a jogszabályokat, azok „zegét-zugát”. A jegyzőség tárult fel, sajátos státus, megfelelő alkatot és szakmai tudást feltételez; élveznie kell a testületek, a polgármester bizalmát. Tekintélyének feltétele a professzionalitás, a döntés előkészítés minősége, az igazgatás zökkenőmentes működtetése, mindenekelőtt pedig a lakosság ügyei iránti elkötelezettség.
Nánási Éva 2002-ben megkapta a címzetes főjegyzői stallumot és büszke is erre a kitüntető címre. A jegyző asszony elismertsége az emberek, az ügyfelek, így a gazdaság, a társadalom és a kultúra alkotó szereplői körében, alapozta meg aktív közéleti tevékenységét.
A Szent István Egyetemen is évekig tanított közigazgatási jogot és önkormányzati gazdálkodást.
Nánási Éva nemcsak fogyasztója, de gyarapítója is igyekszik lenni az önkormányzatisággal kapcsolatos „tudásbanknak”. Ír szakcikkeket, szerepel szakmai fórumokon, s különös megbecsülés számára, hogy aktív részese a JOSZ munkájának. 1995-től az elnökség tagja.
Szerencséjének tartja, hogy Európa számos országában és az Egyesült Államokban „testközelből” tanulmányozhatta a különböző önkormányzati modelleket, s szakigazgatási metódusokat. Meggyőződése a hivatali működésben a legfontosabb tényező az ember. Ezért is kiemelt feladatnak látja munkatársai szakmai kondicionálását, ambicionálását, hogy minél kisebb legyen a távolság a hivatal önértékelése és a társadalmi megítélése között.

„Az én jegyzői munkám településspecifikuma” – mondja, hogy „Gödöllőn mindig történik valami”. Városunk sok szempontból frekventált, tőkevonzó, kedvelt kiránduló hely, iskola- és egyetemi város, megbecsült kulturális értékekkel bír, egyszóval, sok mindenért a világ szeme előtt van. Nyitott város, bel- és külkapcsolatai számosak. „Megtapasztaltam, hogy munkám lényege szempontjából nincs kicsi, vagy nagy önkormányzat. Mert ugyan a lépték eltérő lehet, a feladat egy és oszthatatlan.
Tenni erőink szerint – ez az én ars poeticám.”

Az indonéz Világbéke Bizottság 2002-ben alapította a Világbéke Gongot. Küldetése az, hogy hirdesse a világbéke és a földkerekség népei testvériségének eszméjét. Európában elsőként Magyarországnak adományozták az emlékműként funkcionáló műalkotást, melyet Gödöllőn 2008 májusában avattak fel.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu