Százhalombatta, a kultúra városa 2008/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Turizmus

Százhalombatta, a kultúra városa 2008/5

X. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
Vezér Mihály polgármester Százhalombatta Dr. Turbucz Sándor jegyző



Százhalombatta, a Pest megye dél-nyugati szegletében elhelyezkedő Duna-menti kisváros a jelenlegi 18 ezres lakosságát messze meghaladó mértékben és súllyal vált az önkormányzatiság közel két évtizedében a térség és Pest megye egyik kulturális központjává. A város önkormányzata nagyobb részt a saját bevételeiből kiemelkedő munkát végző intézményrendszert tart fenn, finanszírozza a színvonalas kulturális rendezvényeket, példamutató módon támogatja a kulturális területen tevékenykedő civil szervezeteket.

 


Országosan és nemzetközi téren is ismertek a város kulturális intézményei, így a Barátság Művelődési Központ, a Hamvas Béla Városi Könyvtár, a "Matrica" Múzeum és Régészeti Park. Ezek az intézmények a civil szervezetekkel összefogva, az önkormányzat irányításával és koordinálásával a kulturális nagyrendezvények egész sorával teremtettek hagyományokat helyben, megyei, országos és nemzetközi viszonylatban egyaránt.
Nem csak a városban, hanem szélesebb körben ismertek a kiemelkedő nagyrendezvények: Magyar Kultúra Hete, Nemzetiségi Napok (szerb, horvát és görög), Százhalombattai Ifjúsági Napok, Nyári Szabadtéri Színházi Esték, Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár, Battai Napok, kórustalálkozók, Mézes Napok, Battai Karácsony. Igazi látványosság a 10 napon keresztül tartó nyári Summerfest Néptáncfesztivál, amelyen 20-25 ország táncosai vesznek részt, valamint a szeptember hónap első felében megrendezésre kerülő Battai Napokon a Játékos Városok Találkozója. Mint a felsorolásból is látható, a rendezvények az év elejétől egészen karácsonyig színvonalas kulturálódást és szórakozást nyújtanak az érdeklődők számára.
A kulturális rendezvények mellett gyakoriak a konferenciák is, a legkülönbözőbb témákban és területeken. A város önkormányzata 2008-tól indította el az Ecopolis elnevezésű és környezetvédelmi témájú Nemzetközi Nyári Egyetemet, amely jelentős érdeklődést váltott ki.
A város önkormányzata szeretné a jövőben fejleszteni a konferencia turizmust és a kulturális rendezvényeket, ezért már épül a város főterén egy impozáns konferenciaközpont, amely 2009 őszén kerül átadásra.
Különleges helyet foglal a kulturális palettán a "Matrica" Múzeum (ejtsd: ”mátrika”) és a Régészeti Park. A város önkormányzata által fenntartott múzeum állandó kiállítása bemutatja a település történetét az őskortól a napjainkig, amellett színvonalas rendezvények időszakos kiállítások előadások, múzeumpedagógiai foglalkozások nyújtanak élményt és ismereteket az idelátogatóknak.
A Régészeti Park a múzeumhoz tartozó egység, az Óváros területén, a Százhalombattának nevet adó vaskori halomsírok között található. A bemutatóhely Magyarország első őskori szabadtéri múzeuma, ahol 6 hektár területen a bronzkorból és a vaskorból feltárt és rekonstruált házak, kemencék, melléképületek nyújtanak hiteles képet a régmúlt korok emberének életéről.
A „százhalmok” tulajdonképpen vaskori (i.e. VII. századi) halomsírok, amelyek alá az előkelőket temették. A Régészeti Park egyedülálló látványossága az a 2700 éves, eredeti helyén rekonstruált halomsír, amelyet 1998-ban Göncz Árpád köztársasági elnök avatott fel, és amely hang- és fényeffektusokkal kísérve bemutatja a vaskori temetkezési szertartás fázisait.
A halmok között az őskori élet elevenedik meg: a látogatók kipróbálhatják az őskori kézműves technikákat, miközben rekonstruált kemencében sütött őskori lepényt, és korabeli ételeket kóstolhat meg.
A város az elmúlt években elnyerte a könyvtár és múzeum pártoló önkormányzat, valamint a Nemzeti Sportváros címeket, bizonyítva, hogy kiemelt jelentőséget tulajdonít a kultúrának és a kulturálódásnak.
Százhalombatta egy nyitott és befogadó város, nagy-nagy hozzáértéssel, szakértelemmel és szeretettel várja az idelátogatókat. Mondhatni, hogy az itt élő lakosság igazi és önzetlen vendégváró, a kultúráját szeretné másokkal is megosztani, másokat is részesíteni a kulturális értékekben.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu