Így készültünk a választásra 2002/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Választás

Így készültünk a választásra 2002/2

IV. évfolyam, 2. lapszám
Szerző(k):
Dr. Biri István Főjegyző Békés megye



Az 1997. évi C. törvény 35-39. §§-ai alapján a választások előkészítésével, szervezésével, lebonyolításával … összefüggő állami feladatokat a választási irodák látják el. A helyi és az OEVK Választási Iroda vezetője az illetékes jegyző, a területi választási iroda vezetője a főjegyező.

 

A 37. § (1) bekezdése azáltal, hogy előírta: a választási iroda tagjává köztisztviselő és közalkalmazott bízható meg, döntően egyértelművé tette: a választási feladatok zömét a Polgármesteri Hivatalok, a Megyei Önkormányzati Hivatal köztisztviselői látják el. Ezen lényegében nem változtatnak a Közigazgatási Hivatalok közreműködését előíró rendelkezések sem.

A választási iroda tagjainak megbízatása az 1998. évi parlamenti választások óta határozatlan időre szól.
Figyelemmel a Köztisztviselői törvény módosítására („kiszervezés”), a mobilitásra, valamint arra: különböző jelekből ítélve várható volt, hogy a választások kitűzésére a 72 napos határidőnél korábban kerülhet sor. Hivatalunkban már 2001. novemberében megkezdődtek a választási előkészületek.
A TVI vezetőjeként intézkedést adtam ki az OEVK Választási Iroda Vezetők részére. Ebben kértem közreműködésüket a „hivatalban” lévő OEVK Választási Bizottsági tagok „felülvizsgálatára”: vállalnák- e az újabb megbízatást, nincs- e, nem várható- e újraválasztásuk esetén összeférhetetlenség?

(Az OEVK Választási Bizottságok az előző választások során törvényesen, szakmailag megfelelően látták el feladataikat, választott tagjaikat az érintett pártokkal, szervezetekkel 1998-ban egyeztettük. Az elmúlt 4 évben nem jelezte egyik párt, szervezet sem kifogását).
A kellő időpontban kiadott intézkedés eredménye, hogy már a 2002. január 25-i „soros” megyegyűlés megválasztotta a TVB, OEVK, VB tagjait, póttagjait.

Az előkészület részeként újjáalakítottuk a TVI-t a már ismertetett okok miatt. A 27 főből 14 fő a MÖH dolgozója. A Közigazgatási Hivatal döntően az informatikusi hátteret biztosítja, emellett jogászai – a TVI tagjaként – főleg a választás napja körüli időszakban látnak el feladatokat.
Természetesen nem várható el a TVI tagjaitól, hogy egyes technikai, háttér-kisegítő feladatokat is ellássanak (pl. gépelés, szállítás, ellátás, stb.).Úgy ítéljük meg, e feladatokat elláthatják a TVI-n kívüli kollégák is. Így a TVI mellett működik egy technikai team is, melynek munkáját szintén fontosnak ítélem.
A Hivatal többi dolgozója választási feladatot nem lát el, a fent említett technikai háttérmunka kivételével.
Mind a TVI tagjaiban, mind a Hivatal többi dolgozójában tudatosítottuk: feladatainkat a jogszabályok körülhatárolják. A választásokban csak Ve. rendelkezései szerint vehetnek – vehetünk részt. Ennek során is – eskünkhöz híven – biztosítanunk kell a pártatlanságot, az összeférhetetlenségi szabályok betartását.
Az esetleges jelöltként történő indulás kivételével (erről nincs tudomásom) mi nem a politikai, választási „pályán játszunk.” A Hivatal munkatársai továbbra is végzik hétköznapi feladataikat.

Dr. Biri István

1949-ben született Újkígyóson, egy Békéscsaba melletti nagyközségben, 7 gyermekes földműves családba.
Iskolái: Közgazdasági Szakközépiskola, Tanácsakadémia, Államigazgatási Főiskola, JATE Állam- és Jogtudományi Kara, Szeged.

1967-től 1974-ig az OTP helyi fiókjánál, majd 1980-ig az Újkígyósi Nagyközségi Tanácsnál. 1980-tól napjainkig a Békés Megyei Tanácsnál, majd a jogutód Megyei Önkormányzatnál dolgozott; 1991. március 1-jétől megyei főjegyző.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu