AUTONÓMIA AKADÉMIA 2002/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Választás

AUTONÓMIA AKADÉMIA 2002/2

IV. évfolyam, 1. lapszám
Szerző(k):
Tóth Zoltán Horváth Ferenc



Magyarországon 2002 ismét a választások éve. Tavasszal az országgyűlési képviselőket, ősszel pedig a polgármestereket, a települési, kisebbségi, fővárosi és megyei önkormányzatok képviselőit választhatja meg a mintegy nyolc milliónyi magyar választópolgár.

 

Az önkormányzati képviselők jogállásáról szóló 2000. évi XCVI. törvény előírja: „12. § Az önkormányzati képviselők képzéséről, továbbképzéséről a feladataik eredményes ellátása érdekében a képviselő-testület gondoskodik. 13. § E törvény a kihirdetését követő önkormányzati általános választás napján lép hatályba.” Az általános választás napját a köztársasági elnök 2002. október hónap valamely vasárnapjára tűzi ki, legkésőbb a választás előtt 72 nappal.

Az Önkormányzati Lapok, kitüntetetten az AUTONÓMIA, de A JEGYZŐ is, alapításuk óta küldetésnek tekintik az önkormányzatiság eszméjének terjesztését, erősítését. E felfogás jegyében ebben az évben az AUTONÓMIA és A JEGYZŐ elindítja az önkormányzati képzési rendszerét, abban a reményben, hogy a megszerzett tudás egyaránt hasznára válik a képviselőknek, a polgármesternek, a jegyzőnek, a helyi, a területi és a központi igazgatás szereplőinek is.
Az AUTONÓMIA AKADÉMIA az önkormányzati képviselők képzésével – de ezt megelőzően azoknak a felkészítésével, akik azt tervezik, hogy indulnak az őszi önkormányzati képviselő és polgármester választásokon – támogatni kívánja a jelöltek sikeres szereplését, majd a megválasztott képviselők önkormányzati szakmai munkájának színvonalát.

A helyi önkormányzati testületek négy évente megújulnak.

A frissen megválasztott képviselők eleinte nehezen igazodnak el a helyi önkormányzati feladatok rendszerében. Igyekezetüket, jó szándékú akaratukat kívánja az Akadémia erősíteni azzal, hogy négy nap alatt megismerteti a képviselőket az állami szervezettel, a központi, a területi és a helyi igazgatás kapcsolatrendszerével. Az oktatás hangsúlyozottan gyakorlatias szemléletű. Az oktatók és a tankönyvszerzők is bőséges gyakorlati éveket és ismereteket tudnak maguk mögött. A képzést – mint a törvény végrehajtásának eszközét – támogatja a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős vezetése, a fővárosi, megyei közigazgatási hivatalok is. 
Az AUTONÓMIA AKADÉMIA segítséget kíván nyújtani ahhoz, hogy az önkormányzati képviselő-testületek eleget tehessenek törvényben foglalt képzési kötelezettségüknek. A képzési, továbbképzési tematikát az önkormányzati szövetségekkel, szakmai szervezetekkel, a Belügyminisztériummal, a közigazgatási hivatalokkal és a Magyar Közigazgatási Intézettel egyetértésben állítjuk össze.
 
Önkormányzati képviselő-jelöltek felkészítése
(2002. május – szeptember)

Ez év májusában, majd közvetlenül a választások várható időpontja előtt, augusztusban és szeptemberben hat regionális és fővárosi konferenciát hirdet meg az AUTONÓMIA lap, az AUTONÓMIA AKADÉMIA elindításaként. Ezeken a konferenciákon az önkormányzati képviselői feladatot vállalni kívánók, a mandátum megszerzését ambicionálók számára önkormányzati és választási szakértők tartanak előadást és válaszolnak a választáson magukat megméretni kívánóknak.
Legalább 6 regionális konferencia-felhívás kibocsátása. Valamennyi konferencia azonos tematika át kívánunk szervezni, amely egy napos. Tóth Zoltán, választási szakértő a nyitó előadásokat.  Az első konferenciára 2002. május 16-án kerül sor.

Megválasztott új önkormányzati képviselők oktatása
(2002. október – 2003. február)


A megválasztott önkormányzati képviselők oktatásának az a célja, hogy globális ismeretek alapján működjék együtt a település polgármesterével, jegyzőjével és az annak irányítása alatt álló szakmai apparátussal, más közigazgatási és civil szervezetekkel.
Az oktatás a Belügyminisztérium, a Magyar Közigazgatási Intézet, a közigazgatási hivatalok, az önkormányzati szövetségek és a JOSZ támogatást élvezi.
A résztvevők 4×1 napos oktatáson vesznek részt, melynek helyszíne a helyi sajátosságokhoz igazodik. Három nap előadás és konzultáció a felsorolt témákban, a negyedik nap pedig tréning az informatika kérdéskörében.
A résztvevők tankönyvet is kapnak, amely az oktatás befejezése után is használható.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu