A lakosság nyugalmáért: közösen 2002/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Közbiztonság

A lakosság nyugalmáért: közösen 2002/2

IV. évfolyam, 2. lapszám
Szerző(k):
Dr. Kurucz Ferenc r. dandártábornok rendőrségi főtanácsos Békés megyei főkapítány



Stratégiai célként határoztuk meg a rendőrség együttműködésének fejlesztését mindazon szervezetekkel, akik akarnak és tudnak tenni a lakosság nyugodt, zavarástól mentes életkörülményeiért.

 

A mai financiális elvek alapján rendezett társadalmunkban a közbiztonság árúvá vált, melynek gazdasági hasznossága mérhető. A tőke beáramlása az egyes területekre sok egyéb mellett attól is függ, hogy milyen az adott térség köz-biztonsága. A befektetések növelik az önkormányzati bevételeket, fejlesztik az infrastruktúrát, munkahelyeket teremt, és mindez kihatással van a rendőrség munkájára is. Ez azonban csak az egyik válasz arra a kérdésre, hogy a törvényi kötelezettségen túl mi ösztönzi a rendőrséget arra, hogy jó együttműködésre törekedjen az illetékességi területén lévő önkormányzatokkal.
A bűn üldözése, a lakosság nyugalmának és szubjektív biztonságérzetének fokozása azok a feladatok, amelyek a rendőri munka gerincét képezik. E feladatok eredményes ellátásához azonban nem nélkülözhetjük a lakosság és az önkormányzatok támogatását. Megyénket a mezőgazdasági termelés, a kistelepülések és tanyák nagy száma jellemzi. Alacsony infrastruktúrájú és nagy munkanélküliségi hányadú vidék, amely mintegy 180 km hosszan határos a Román Köztársasággal. Mindezek az összetevők meghatározzák az együttműködés területeit és kijelölik a rendőrségi munka irányait.
A korábbi években nem jellemző bűncselekményfajta, a mára már társadalmi problémává váló kábítószer fogyasztás elterjedése, minket sem került el. Ez volt és úgy tűnik lesz is együttműködésünk egyik jelentős területe. Bűnmegelőzési munkánkban a biztonságra nevelő programnak keretében közvetlen és élő kapcsolatot alakítottunk a megye önkormányzata által működtetett Drogprevenciós Munkacsoporttal. Ebbe a munkába bekapcsoltuk a holland rendőrséggel meglévő kapcsolatainkat, mely keretében tapasztalatcserét és fórumot rendeztünk a drogprevenció területén.
A városi kapitányságaink területén működő Drogprevenciós Bizottságokban szintén tagként veszünk részt. Az ezen a területen folyó megelőző munkához kapcsolódik – bár ez a rendőrség önálló programja – az általános és középiskolákban folyó DADA oktatás, mely keretében több mint 10.000 fiatal vett részt. Ehhez az ön-kormányzatok elsősorban rendezvényeink, mint pl. DADA sportnap, „Mit jelent nekem a DADA” vetélkedő, stb. támogatásával kapcsolódnak. Az évek óta folyó megelőző munka kezdi meghozni eredményét; az elmúlt évben csökkent a kábítószerrel visszaélés bűn-cselekmények száma.
Mint arra bevezetőmben utaltam a megyét a tanyás ingatlanok nagy száma jellemzi. Az ezeken a helyeken élő idős emberek biztonságának növelésére vezettük be „Tanya Program”-unkat, mely 1998 óta igazolta létjogosultságát. Ennek keretében felmértük az érintettek körét, és megszerveztük a folyamatos látogatás rendszerét. Az önkormányzatok gyorsan felismerték ennek jelentőségét. Kezdetben, alkalmankénti terepjáró biztosításával segítették munkánkat, jelenleg már egyre több helyen csatlakozik a látogatáshoz az illetékes szociális iroda munkatársa, növelve a tanyán élőkkel való foglalkozás komplexitását.
A megelőzéssel egyformán fontos az áldozattá vált személyekkel való foglalkozás, jogos érdekeik érvényesítésének segítése. Ez a munka szintén kiemelt területe munkánknak és együttműködésünknek. A sérelmeket és kárt szenvedett polgárokkal való kapcsolattartásra két éve Áldozatvédelmi Irodát nyitottunk a megyei önkormányzattal közösen, ahol erre a feladatra képzett segítők foglalkoznak a bűncselekmények sértettjeivel. A mind teljesebb körű ellátás érdekében a rendőrkapitányságokon áldozatvédelmi referensek várják a bajba jutottakat, munkatársaink speciális felkészültségükből adódóan képesek a szakszerű segítségre.
A terjedelmi korlátok miatt nem érintettem minden területet, bár az együttműködés a felsoroltaknál komplexebb. Remélem, hogy közös erőfeszítéseink eredményeként megyénk megőrzi helyét a bűnügyileg legkevésbé fertőzött megyék között és – nomen est omen – békés marad.
2001. évben kapott támogatások:
Almáskamarási Önkormányzat: 180.000.-Ft támogatás üzemanyag felhasználásra.  Battonyai Önkormányzat: Lada Niva szgk. használatra. Csabaszabadi Önkormányzat: 15.000.-Ft üzemanyag felhasználásra. Dombegyházi Önkormányzat : 200.000.-Ft üzemanyagra. Dombiratosi Önkormányzat 65.000.-Ft üzemanyag felhasználásra. Gádorosi Önkormányzat: 1 db mobil telefon és 1 db kerékpár kmb-nek használatra, telefondíj finanszírozása, Gyulai Önkormányzat:  1.000.000.-Ft többletszolgálat felhasználásra, Lada Niva szgk. használatra. Kardoskúti Önkormányzat: 50.000.-Ft üzemanyag fel-használásra. Kevermesi Önkormányzat: 175.000.-Ft üzem-anyag felhasználásra. Kisdombegyházi Önkormányzat: 51.000.-Ft üzemanyag fel-használásra. Kungotai Önkormányzat: Suzuki szgk. használatra, 190.000.-Ft üzemanyag felhasználásra. Mezőhegyesi Önkormányzat: 200.000.-Ft üzemanyag felhasználásra. Muronyi Önkormányzat: 60.000.-Ft üzemanyag felhasználásra. Nagykamarási Önkormányzat: 180.000.-Ft üzemanyag felhasználásra. Végegyházi önkormányzat: Lada Niva szgk. használatra, 120.000.-Ft üzemanyag felhasználásra.

 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu