A Területi Választási Irodák 2002/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Választás

A Területi Választási Irodák 2002/4

IV. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Vass Géza dr.
főjegyző
Heves megye

A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény V. fejezete szabályozza a választási szervek létrehozását, működési szabályait, feladat- és hatáskörét. A választási bizottságok mellett állami feladatot ellátó szervként működnek a választási irodák, az illetékes jegyző és főjegyző vezetésével, melyek szakmai tevékenységét az Országos Választási Iroda /OVI/ vezetője útján a belügyminiszter irányítja.

 


A törvényben meghatározott feladatok ellátásához az Országos Választási Iroda vezetője közvetlen utasítást adhat, a 2002. évi országgyűlési képviselői választások alkalmával 19 állásfoglalást adott ki az Országos Választási Bizottság és 10 OVI intézkedés is kiadásra került. A főjegyző is jogosult utasítás kiadására az országgyűlési egyéni választási iroda /OEVI/ és a helyi választási iroda /HVI/ vezetői részére általában a jegyzőkönyvek feldolgozásának és továbbításának rendjével, vagy a nemzetközi megfigyelőkkel kapcsolatos szabályokkal összefüggésben. Egyebekben – tekintettel a mellérendelt partneri együttműködésre – a felkészítő oktatások, megbeszélések konzultációs formában történnek a közös feladatok sikeres végrehajtása érdekében.
Az önkormányzati választási feladatok ellátásnak koordinálása elkezdődött már a választás napjának a Magyar Köztársaság elnöke által történő kitűzése előtt az Országos Választási Iroda vezetőjének 11. sz. intézkedése végrehajtásával. A TVI-k összesítik a  helyi választási irodák vezetői által a képviselő-testületek és kisebbségi önkormányzatok létszámára vonatkozó adatokat, majd hitelesítik a szavazóköri körzetállományt. Ezek a koordinációs feladatok a választási okmányok, szavazólapok és egyéb nyomtatványok átadásának megszervezésével folytatódnak.
Már az országgyűlési képviselők 2002. évi választásánál szervezeti változást jelentett a területi választási irodák informatikai feladatainak ellátásában a megyei közigazgatási hivatalok részvétele, ami az önkormányzati és a közigazgatási hivatalvezetők konstruktív együttműködését igényli. Az informatikai feladatok elsősorban a választási informatikai rendszerek üzemeltetésére, az OEVK-ban és az okmányirodákban dolgozó informatikusok irányítására és segítésére koncentrálódnak. AZ önkormányzati választásoknál is feladatot jelent a technikai, igazgatási és informatikai próbák lebonyolításának, a választásnapi feladatoknak területi és OEVK szinten történő megszervezése.
Bár a belügyminiszteri rendelet módosítási tervezet az  OEVK helyébe okmányirodai helyi választási irodát javasol az okmányiroda illetékességi területével, ezzel kapcsolatos fenntartásainkat jeleztük a jogalkotóhoz azzal, hogy a választási eljárásokról szóló törvény 105. § /2/ bek. b.) pontja alapján az OEVI-k az önkormányzati választásokon is működnek.
Jelentős feladat a rendőrséggel történő együttműködés koordinálása, valamint a hiteles tájékoztatás elősegítése a sajtóval való folyamatos kapcsolattartás. Ezek mellett a területi választási irodák látják el a megyei közgyűlés választásával kapcsolatos közvetlen teendőket a listák nyilvántartásba vételétől a szavazatösszesítési, az esetleges jogorvoslatok intézéséig a megbízó levelek átadásának megszervezéséig.
A helyi önkormányzati, kisebbségi önkormányzati képviselők és polgármesterek választása összetett feladatot jelent nemcsak a helyi, hanem a területi választási irodáknál is, melyre való felkészülést elősegíti a korábbi választási feladatok értékelése és tapasztalatok összegzése. A jegyzők véleményét kikérve javaslatot tettünk a választási eljárási törvény módosításához, /jelöltajánlás, kampánycsend, jogorvoslat szabályozása, megismételt szavazás határidejének átgondolás, stb./ jóllehet várhatóan a 2002. októberben megtartandó választásokig már nem fog módosulni a törvény.
Ugyancsak megfontolandónak tarjuk az EBESZ javaslatát az Országos Választási Bizottság állásfoglalásainak kötelezővé tételére az egységes jogalkalmazás érdekében.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu