NÉMET SZÍNHÁZ SZEKSZÁRD – DEUTSCHE BÜHNE UNGARN 2002/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Tolna Megye

NÉMET SZÍNHÁZ SZEKSZÁRD – DEUTSCHE BÜHNE UNGARN 2002/3

IV. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Adminisztrátor



A szekszárdi Német Színház története kísérleti irodalom órákkal kezdõdött, Földesi Dénes újságíró vezetésével. 1982. november 11-én egy németül összeállított irodalmi programot adtak elõ a Goethe-év tiszteletére, amelyet alkalmanként megrendezett német nyelvû elõadások követtek.

 


Saját színházi produkciókkal 1984-óta rendelkezik a színház, az első bemutatót 1984. január 20-án tartották: Arthur Schnitzler „Anatol” című darabját láthatta a közönség. 1985-től a művészeti vezető Dránovits István volt. 1992 májusában igazgatóvá választották Frigyesi Andrást, az 1997-98-as szezonban ezt a feladatot a bautzeni Claudia Nowotny vette át. 1998 óta Dávid Zsuzsa az igazgatónő, aki rendezőként is dolgozik. A DBU első önálló épületének avató ünnepsége 1994. november 24-én volt. Az új helyszínen elsőként Lessing drámáját, A bölcs Náthán-t mutatták be. A DBU ma már mindenki által ismert és széles közönsége van a környéken. Mivel társulatuk három állandó taggal rendelkezik, így az előadáso-kon gyakran találkozhatunk vendég-művészekkel az ország minden részé-ről, Ausztriából és Németországból.
A színházban bemutatott darabok köre igen változatos, de elsősorban a német irodalom mesterművei mint Goethe Ős-Faustja, Schiller Ármány és Szerelem-je, Brecht Koldusoperája
– kerültek bemutatásra, de emellett magyar drámák német változatát is színpadra tűzték, mint például Örkény Macskajátéka vagy Göncz Árpád Magyar Medea című műve – is látható volt.
A színház programjában szerepelt már dráma, tragédia, opera, musical, zenés gyermekdarab, vígjáték és operett egyaránt. Ezen sokszínűség célja, hogy a kisgyermekektől az idő-sebb korosztályig minél több embert csalogassunk a színházba, hogy min-den generáció részese lehessen a nagybetűs színháznak.
A DBU saját előadásai mellet számos külföldi társulat előadását is fogadta. Többek között Szekszárdon vendégszerepelt a temesvári Deutsches Theater, a stuttgarti Theaterkreis, a Minimus Maximus Theater, a Landesbühne Bruchstal, a Landesbühne Esslingen valamint a Deutsch – Sorbisches Volkstheater Bautzenből.
A szekszárdi Német Színház gyakran vendégszerepel külföldön, illetve – miután a magyarországi német kisebbség az országban viszonylag szétszórva él – a DBU  Magyarországon egyfajta vándorszínházi funkciót is betölt.
A DBU fő feladata magas színvonalú előadások létrehozása nemcsak a magyarországi német kisebbség, hanem mindazok számára, akik a né-met nyelv és kultúra iránt érdeklőd-nek. Kulturális, művészeti feladatai mellett pedig egyfajta társadalmi és ismeretterjesztő szerepet is betölt.
A színház fenntartója a Tolna Megyei Önkormányzat, de támogatói között szerepel többek között a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alapprogram, a Donauschwäbische Kulturstiftung, az Landesselbstverwaltung der Ungarndeutschen, valamint a Haus des Deutschen Ostens és az IFA.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu