SZEKSZÁRD VÁRJA A TURISTÁKAT 2002/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Turizmus

SZEKSZÁRD VÁRJA A TURISTÁKAT 2002/3

IV. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Kilián Orsolya dr.
jegyző
Szekszárd

Napjainkban a turizmus a szûkös lehetõségekkel rendelkezõ térségek, települések számára sokszor az egyetlen kitörési pontnak tûnik. A sikerhez azonban szükség van felelõsségteljesen gondolkodó önkormányzatra, szakértelemre, anyagi forrásokra és nem utolsósorban jó ötletekre, melyek pótolhatják az évtizedek, sokszor évszázadok hiányosságait.

 


Az egyre élénkülő belföldi turizmus szerencsére bennünket sem kerül el, ennek ellenére nem könnyű feladat az idegenforgalom helyzetéről írni ott, ahol a megye és a megyeszékhely sajnos nem tartozik a legfrekventáltabb turisztikai célpontok közé.
Ennek okairól persze hosszasan lehetne értekezni, azonban talán előre-mutatóbb, ha a helyzet javítására az elmúlt két évben tett intézkedéseink-ről adok rövid összefoglalót.
Önkormányzatunk lehetőségeihez mérten igyekszik fejleszteni a Szekszárdon található turisztikai termékek színvonalát és megfelelő kapcsolatot tartani a városban dolgozó szakemberekkel.
2000 tavaszától a városközpont villanyoszlopai virágba borulnak, és ekkor hoztuk létre a város turisztikai irodáját is, amely 2001. július elején az országos Tourinform Hálózat tagja lett. 2000. szeptemberétől marketing referenst alkalmazunk, akinek feladata többek között a városi eseményeket tartalmazó naptár elkészítése, kü-lönböző városi kiadványok gondozása, rendezvények szervezése illetve turisztikai pályázatok írása. 2000. márciusa óta minden évben megjelenünk a budapesti UTAZÁS Kiállításon. 2001. januárjában az önkormányzat bevezette az idegenforgalmi adót, amely az idegenforgalmi fejlesztések alapjául szolgál. 2001 decemberében a város tűzoltóinak segítségével ünnepi díszkivilágítást valósítottunk meg Szekszárd szívében, amely a visszajelzések szerint igazi karácsonyi ajándék volt a város polgárai számára.
Megalakult a Szekszárd és Környéke Kistérségi Turisztikai Egyesület, amely a térség öszszefogásának első állomása.
A város hagyományos
nagy rendezvényei mel
lé, mint a Pünkösdi Fesz
tivál, Alisca Bornapok,
Szüreti Fesztivál, 2000. augusztusától az önkormányzat Városmarketing Kabinetjének szervezésében csatlakozott az Augusztus 20-i Kavalkád és Bográcsfőző Verseny, mely először csak egy, tavaly már két napos volt és idén reméljük három napos rendezvénnyé növi ki magát.
Az önkormányzat Kulturális Kabinetje 1999-től civil szervezetek és a Polgármesteri Hivatal közreműködé-sével szilveszter éjszakáját Városi Örömünneppel teszi emlékezetessé.
Mint köztudott tartalomhoz a forma elengedhetetlen, így a 2001. novemberében létrehozott Főépítészi Iroda egyik fontos feladata, hogy a már évtizedek óta megoldatlan sétálóutca problémáját rendezze. Jelen-tősen javította a belváros képét az elmúlt évben végrehajtott közvilágítás rekonstrukció, melynek eredményeként a város főterén álló épületek, úgymint a régi vármegyeháza, a katolikus templom és a városháza díszkivilágítást kaptak, a főtér pedig kandeláberekkel gazdagodott.
Sok feladat áll még előttünk és én minden jegyző kollégát arra biztatok, hogy látogasson el hozzánk és személyesen értékelje munkánk eredményét.
Találkozunk a Borkútnál!

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu