Jegyzőklub Keszthelyen és környékén 2002/1

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Portré

Jegyzőklub Keszthelyen és környékén 2002/1

IV. évfolyam, 1. lapszám
Szerző(k):
Dr. Kardos József jegyző Gyenesdiás



Keszthely és közvetlen környéke 1978-ban került Zala megyéhez. Ezt megelőzően Veszprém megyéhez tartozott. A térségben meghatározó szerepe van az idegenforgalomnak, a Balatonnak, a Hévizi Tónak. Keszthely közvetlen vonzáskörzetéhez 21 település tartozik, ebből kettő város (Keszthely és Hévíz) kettő nagyközség (Gyenesdiás és Vonyarcvashegy), a többi pedig község. A polgármesteri hivatalok és a körjegyzőségek is ennek megfelelően alakulnak. A két városi hivatalon kívül  két nagyközségi, öt községi hivatal és kilenc körjegyzőség működik.

 

A Keszthely és Környéke Jegyzőklub az önkormányzatok megalakulásától kezdődően működik. Kötött szervezeti szabályok tulajdonképpen nincsenek, a 18 jegyző rendszeresen, minden hónap utolsó szerdáján a délutáni időszakban találkozik, általában Keszthelyen. Természetesen ritkán fordul elő, hogy mindenki el tud jönni, de a kialakult állandó időpont miatt a részvétel jónak mondható.
E szakmai megbeszélésekre általában olyan szakembereket hívunk meg előadónak, akik egy adott témakörben speciális ismeretekkel rendelkeznek, és segítséget tudnak nyújtani az éppen aktuális közigazgatási feladatokhoz. Járt már nálunk előadó a megyei közigazgatási hivataltól, a TÁH-tól és egyéb megyei szervektől. Ha egy-egy jogszabály tervezettel kapcsolatban megkeresnek bennünket, természetesen véleményt nyilvánítunk. Gyakran csak magunk közt beszélgetünk, jogszabályt értelmezünk, véleményt kérünk egymástól: „Te hogy is csinálod?”
A jegyzőklubot a térségben lévő valamennyi önkormányzat vendégül látta az évek során. A jegyzők megismerkedhettek a település eredményeivel, gondjaival egyaránt. A szakmai megbeszéléseket követő kötetlen programok is jól szolgálják a közvetlen kapcsolatok kialakítását. Közös véleményünk, hogy a jegyzőklubi találkozások mindenképpen elősegítik a jegyzők szakmai munkáját.


 

Dr. Kardos József
A Szegedi Jogi Egyetem 1978. évi elvégzése után a Keszthelyi Városi Tanács VB Igazgatási, majd az Ifjúsági Osztályán dolgozik. Az önkormányzatok megalakítása óta Gyenesdiás Nagyközség Polgármesteri Hivatalának jegyzője.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu