Új közösségi Városháza Budaörsön 2005/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Pest Megye

Új közösségi Városháza Budaörsön 2005/6

VII. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
J.K.



Az országban egyedülálló módon többfunkciós, „közösségi Városházát” avattak Budaörsön október 14-én. A polgármesteri hivatal régi épületét több mint másfélmilliárd forint költséggel, körülbelül egy év alatt építették át úgy, hogy kulturális és közösségi események rendezésére is alkalmas legyen. A funkcióiban és területében kibővített épületben minden hétvégén, illetve hivatali idő után komoly- és könnyűzenei koncerteket, előadásokat, kiállításokat szerveznek a város lakosságának.

 

Az átépítés során az irodák alapterülete nem növekedett meg, ellenben az ügyfeleket fogadó és eligazító terek jóval tágasabbak lettek. Emellett olyan, nagy befogadóképességű, kulturális rendezvények lebonyolítására is alkalmas helyszínek jöttek létre, amelyekből eddig hiány volt a városban. A mintegy 6500 négyzetméter hasznos alapterületű épületben a hivatali helyiségek csupán 2100 négyzetmétert foglalnak el, a többi helyiség közösségi célokat szolgál. A Városházán hivatali időben posta, kávézó, később étterem és gyermekmegőrző is működik majd. A kulturális rendezvényeket az aulában, illetve a tanácsteremben rendezik, de jó időben az oszlopos átriumban, sőt az épület mögötti, hangulatos szökőkutas parkban is lehet koncerteket, előadásokat tartani. Az épület tervezője a Zsuffa és Kalmár Építész Műterem, a kivitelező pedig az Európai Építő Kft. volt.
Korábban a városháza hivatalnokai több, egymástól gyakran távol eső épületben működtették irodáikat, most a 170 fős gárda az új épületben törekszik a gyors ügyintézésre.
Az európai színvonalú, a XXI. századi igényeknek megfelelő közösségi Városházán számos új hivatali szolgáltatás is a lakosság rendelkezésére áll. Ezek egy része a technikának, többsége azonban az ügyfélbarát gondolkodásnak és szervezésnek köszönhető. Az aulában ügyfélszolgálat várja az épületbe lépőket, ahol széleskörű tájékoztatást kaphatnak a hivatalban intézendő ügyekről, a szükséges dokumentumokról, Budaörs közérdekű híreiről, a beadványokról. Az ügyfélszolgálatos munkatársak teljes hivatali időben átveszik a hiánypótló anyagokat.
Még ebben az évben megkezdi működését az ügyfélirányító rendszer, amelynek segítségével interneten és telefonon is lehet időpontot kérni az irodáktól. A telefonos ügyintézést minden irodán call center, vagyis telefonos irányítórendszer segíti. Az ingyenes jogi tanácsadás, amely a Budaörsi Telekuckóban egy ideje már nagy sikerrel működik, szintén ideköltözik.
A város honlapjáról (www.budaors.hu) valamennyi iroda összes nyomtatványa, kitöltési útmutatója és a mellékletek is letölthetők. A Szociális és Egészségügyi Irodával hamarosan sms-ben is fel lehet venni a kapcsolatot.
A Városházán a saját laptoppal rendelkezők WiFi segítségével, kábel nélkül internetezhetnek. Az aulában négy számítógép is helyet kap, ezeken bárki kipróbálhatja, IT-mentorok segítségével, hogyan lehet a világhálón ügyet intézni.
A Városháza épületében akadálymentesen lehet közlekedni kerekesszékkel, és a mozgáskorlátozottak számára megfelelő mosdó is minden emeleten rendelkezésre áll.
A közösségi Városháza megnyitásának háromnapos ünnepségén fellépett többek között a Muzsikás együttes, az Emil.Rulez!, a Besh o droM, Palya Bea és zenekara, Dés László, valamint két közkedvelt budaörsi zenész, Gerendás Péter és St. Martin.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu