Országos Választási Bizottság megválasztása 2010

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Választás

Országos Választási Bizottság megválasztása 2010

évfolyam, lapszám
Szerző(k):
MTI



Ismét Szigeti Pétert választották az Országos Választási Bizottság (OVB) tagjai a testület elnökévé hétfőn, helyettesévé pedig Szigeti Péter javaslatára ismét Halmai Gábort választották a tagok. Az OVB öt új tagját és két póttagját hétfőn választotta meg az Országgyűlés. Az új OVB tagjai előbb esküt tettek az Országgyűlés elnöke előtt, majd nyilvános alakuló ülést tartottak, ahol maguk közül elnököt és elnökhelyettest választottak. Az új OVB tagja Bordás Vilmos, Fazekas Marianna, Halmai Gábor, Szigeti Péter és Szoboszlai György, póttagja Tilk Péter és Wéber János.

 

Az OVB új tagjainak a házelnök Varga Zoltán, a választás lebonyolításáért felelős önkormányzati miniszter jelenlétében átadta megbízólevelüket.

 

Varga Zoltán, a választás lebonyolításáért felelős önkormányzati miniszter a tagoknak azt javasolta, az elmúlt négy év folytatásaként Szigeti Pétert válasszák a testület elnökévé. Halmai Gábor a megválasztott tagok nevében is Szigeti Péter elnökké választását javasolta. A szavazásnál Bordás Vilmos (a testület korábbi Fidesz-delegáltja) tartózkodott, de – mint mondta – ez nem a régi-új elnök személyének szólt.

Az OVB tagjai Szigeti Péter javaslatára ismét Halmai Gábort választották a testület elnökhelyettesévé, Bordás Vilmos ennél a szavazásnál is tartózkodott.

 

A jogszabály szerint a jelenlegi, a 2006-os országgyűlési választás előtt megválasztott OVB helyett az új OVB-t a következő általános országgyűlési választás kitűzését követően, legkésőbb a szavazás napja előtti 51. napon – az idén tehát február 19-éig – kell megválasztani. Az új testület mandátuma a következő országgyűlési választásra alakított OVB alakuló üléséig tart.

 

Az OVB független, kizárólag a törvénynek alárendelt szerv, amelynek elsődleges feladata a választási eredmény megállapítása, a választások tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése és szükség esetén a választás törvényes rendjének helyreállítása.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu