Mezőőr 2005/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Pest Megye

Mezőőr 2005/6

VII. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Dr. Hegedüs András jegyző



Nehogy már az FVM vigye a vadászpuskát, a mezőőr pedig értse meg a jogforrási hierarchiát… Avagy hiába van törvény, ha nincs annak végrehajtására kiadott rendelet?!

 

A községünkben működő mezei őrszolgálat fenntartási és működési költségeit – a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan – megigényeltük, azonban az illetékestől azt a választ kaptuk, hogy az idei év első félévére esedékes támogatás megállapítása a 2005. évi állami hozzájárulás igénybevételének rendjéről és feltételéről szóló rendelet hiányában nem lehetséges.
A mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX törvény 19. § (2) bekezdése egyértelműen kimondja, hogy ”A megalakítási, fenntartási és működési költségek felét a központi költségvetés biztosítja hozzájárulásként.”
Hatályos törvényről lévén szó, annak érvényesülése – a végrehajtására kiadott alacsonyabb szintű jogszabály (rendelet) megalkotásától függetlenül – a jogforrási hierarchia, valamint a jogbiztonság elvének alapvető követelménye. A fenntartási és működési költségek jogosságát az ügyben illetékes Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Fővárosi és Pest Megyei Földművelésügyi Hivatalának Vadászati és Halászati Felügyelősége sem vitatja, azonban annak jogosságát erre felhatalmazó rendelet hiányában mégsem igazolja.
A központi költségvetés felé benyújtandó igények alapvető követelménye az igényjogosultság igazolása (ellenjegyzés és utalványozás) melynek hiányában önkormányzatunknak nincs lehetősége, hogy törvényen alapuló jogos követeléséhez jusson!
Önkormányzatunk jelenleg is forráshiányos, ezért ilyen nagyságrendű összegek hiánya hosszabb távon a működésünk ellehetetlenülését eredményezheti. Vajon hány önkormányzat van még az országban, amely a 1997. évi CLIX törvény 19. § (2) bekezdésének érvényre juttatása érdekében hozzánk hasonlóan soron kívüli intézkedést kell, hogy kérjen, melynek hiányában arra kényszerülnek majd, hogy a támogatás összegét más jogi úton, közvetlenül érvényesítsék a központi költségvetés terhére?

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu