A paksi példa - Új fejezet a térségfejlesztési támogatásokban 2009/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Területfejlesztés

A paksi példa – Új fejezet a térségfejlesztési támogatásokban 2009/6

XI. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Kováts Balázs vezető mérnök - Paksi Atomerőmű



A paksi erőmű 30 éve van jelen a Dél-Dunántúli régióban és szomszédként Bács-Kiskun megye nyugati térségében. A nukleáris alapú villamosenergia-termelés csaknem negyedszázada folyik Pakson, és a megalapozott tervek szerint még legalább kétszer ennyi ideig dolgozik az erőmű a stabil hazai ellátás érdekében. Történelmi léptékkel mérve ez kis idő, de akik ma élnek ezen a vidéken, azok életének egyik meghatározó kísérőjelensége. Az erőmű a régió legnagyobb gazdasági vállalkozása és foglalkoztatója. Felelősséget érez a környezetéért, annak állapotáért, az ott élők életminőségéért, a térség, a megye és a régió fejlődéséért, jövőjéért.

 


A vállalat már három évtizede folytat egyre szélesebb körű környezeti támogató tevékenységet. Ez kiterjed az önkormányzati, a térségfejlesztési területre csakúgy, mint a különböző információs, vagy többcélú önkormányzati társulások munkájának segítésére, továbbá az egészségügyi, oktatási, kulturális, egyházi és sporttámogatásokra is. 2001-től az erőmű pályázati önrész támogatást nyújtott a paksi és a kalocsai kistérségeknek, amelyet kizárólag településfejlesztési pályázatokhoz használhattak fel. Ennek sikeréről megbizonyosodva egy olyan komplex támogatási rendszer kialakítását határozta el a cég vezetése, amely az előremutató, az átgondolt, a jól megtervezett térségfejlesztés irányába segíti az erőművel kapcsolatban álló településközösségeket, azok különböző célú társulásait, egyúttal a civil- és gazdálkodószervezeteket is. A Paksi Atomerőmű Zrt. elsősorban olyan támogatásokat folyósít, amelyek egyértelműen az adott térség ellátásának javítását, a szabad munkaerő foglalkoztatását, a gazdaságfejlesztést és az általános felemelkedés ügyét szolgálják. Legjobb megoldásnak egy térségfejlesztési Alapítvány működtetése kínálkozott.
A Duna-Mecsek Területfejlesztési Alapítvány működésének 2006 tavaszán történő beindításával az erőmű területfejlesztési támogatásai jól áttekinthető rendszerbe kerültek, a társulások, az önkormányzatok, a vállalkozások és a különböző szervezetek előtt pedig újabb fejlesztési források nyíltak meg. A kuratóriumot egyrészt a villamosenergia-ipar céljait jól ismerő szakemberek, másrészt a térségfejlesztés területén tudományos igényességgel dolgozó szaktekintélyek alkotják.
A Paksi Atomerőmű Zrt. évente 500 millió forintot bocsát az Alapítvány rendelkezésére, ezt a támogatást öt évre garantálta. Az Alapítvány a hazai nukleáris létesítmények környezetében, továbbá a radioaktív hulladéktároló-helyek kutatásában érintett településkörben működik, nevezetesen Paks, Kalocsa, Bátaapáti, Boda és Püspökszilágy körzetében. A felsorolt térségekben összesen 60 érintett település található, amelyek összlélekszáma 136 ezer fő.
Az Alapítvány, kiemelt céljainak megvalósítása érdekében, az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázati eszközrendszerével összhangban, elsősorban az európai uniós forrásokból, magyar társfinanszírozás mellett indított operatív programok pályázatainak előkészítését, illetve a pályázatokban való részvételt támogatja. A támogatás formája: az önkormányzatok, azok társulásai, intézmények, közhasznú szervezetek, civilszervezetek, egyesületek, gazdálkodó szervezetek pályázati lehetőségeinek elősegítése, illetve a pályázatokhoz szükséges önrész meghatározott részének biztosítása. A kuratórium külön preferálja a települések és térségek közötti fejlesztési összefogást, a munkahelyteremtést, a helyi turisztikai vonzerők fejlesztését, illetve a humán erőforrás fejlesztési programokat. A prioritások külön kerültek megfogalmazásra az önkormányzatok, az önkormányzati társulások, a civilszervezetek és a gazdálkodó szervezetek számára. A támogatások összegének nagysága és a támogatás intenzitás mértéke a szakmai szempontok messzemenő figyelembevételével került megfogalmazásra, összhangban a rendelkezésre álló forrásokkal, a várható igényekkel.
A térség- és vállalkozásfejlesztést segítő Alapítványhoz 2006-2008 közti időszakban 410 pályázat érkezett, közülük 240 nyert. Az odaítélt támogatás 1,3 milliárd forint volt, amely mintegy 11 milliárd forintnyi fejlesztést generált és 245 új munkahelyet teremtett. Eközben még az Alapítvány is nyújtott be pályázatot az Európai Gazdasági Térség és Norvég Finanszírozási Mechanizmusokhoz, amely a térségi akadálymentesítési programok segítését célozta. A pályázatot siker koronázta, 2 millió euróval nőtt az Alapítvány támogatási lehetősége, amelyre nagy számmal érkeznek a kedvezményezett településekről az önkormányzatok, az intézmények és a vállalkozók igényei.
Az Alapítvány sikeres útja 2009-ben is folytatódik. A kuratórium a tavaszi ülésén nyitotta meg a tárgyévi pályázati ablakokat. Továbbra is kiemelten preferálja a gazdaságfejlesztést és a munkahelyteremtést célzó pályázatokat, valamint az alternatív energiák használatát a közintézményekben, segítséget nyújt a pályázati önrészek biztosításában, és kiemelten kezeli a települések közötti, akár térségi szintű együttműködés előtérbe helyezését.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu