Választás 2010: internetes teszt segíti a választókat a döntésben

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Választás

Választás 2010: internetes teszt segíti a választókat a döntésben

évfolyam, lapszám
Szerző(k):
MTI



A választópolgárok eligazodását kívánja segíteni internetes tesztjével az Európai Választási Szakértők Egyesülete (ACEEEO) és az Ipsos közvélemény-kutató intézet, a Választási iránytűt csütörtökön mutatták be Budapesten. A www.magyarorszagvalaszt.hu-n található teszt kitöltésével a választó megtudhatja, hogy a kérdőívben szereplő 48 állításra adott válasz alapján saját állásfoglalása melyik párt álláspontjához áll a legközelebb. A tavalyi európai parlamenti választásokon már sikerrel szerepelt Választási iránytűt az egyesület csütörtöki, a választások világnapja alkalmából rendezett sajtótájékoztatóján mutatták be.

 

A hasonló internetes megoldásokhoz viszonyítva az iránytű különlegessége abban áll, hogy először a politikai pártok töltötték ki a kérdőívet, és az értékelés ennek alapján történik. A tesztet az MSZP, az MDF, az SZDSZ, az LMP és a Jobbik is kitöltötte, egyedül a Fidesz nem, így a legnagyobb ellenzéki párt válaszait a különböző nyilvánosan megjelent nyilatkozataiból állították össze.

 

A készítők bíznak benne, hogy minél több választópolgárnak sikerül tisztáznia pártpreferenciáját az állítások alapján, annál többen élnek választójogukkal az áprilisi országgyűlési választásokon, és felismerik, hogy van olyan párt, amely az ő érdekeiket képviseli. Úgy vélik: tekintettel a közelgő választások súlyára, a választópolgárokat választásra buzdító, valamint az eligazodást segítő szakmai, pártsemleges anyagoknak kiemelt szerepük lesz a választásokig tartó periódusban.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu