Az igazolással történő szavazás debreceni tapasztalatai - 2010. április

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Választás

Az igazolással történő szavazás debreceni tapasztalatai – 2010. április

évfolyam, lapszám
Szerző(k):
Dr. Szekeres Antal Debrecen Megyei Jogú Város jegyzője



Debrecenben az igazolással szavazás lebonyolítására a 22. szavazókör került kijelölésre. Ezen szavazókör szavazóhelyiségének a Víztorony u. 3. cím alatti Brassay Sámuel Szakközépiskolában való elhelyezésének különös indoka volt, hogy ezen helyszínen a szavazás napján megoldható volt, hogy a választópolgárok ne az utcán, hanem az épületben, a folyosókon várakozhassanak szavazatuk leadásáig. Az épület folyosóin előzetesen székek kerültek elhelyezésre.

 

A szavazás napját megelőzően is számos intézkedést alkalmaztunk a kijelölt szavazókörben működő szavazatszámláló bizottság munkájának segítése és gyorsítása érdekében. Az igazolással szavazásra kijelölt szavazókör szavazatszámláló bizottsága mellett működő jegyzőkönyvvezető – figyelemmel az előre látható jelentős munkateherre és az ellátandó többletfeladatokra – széleskörű, többszöri, mind elméleti, mind gyakorlati ismeretekre kiterjedő oktatásban részesült. Részt vett a minden jegyzőkönyvvezető számára tartott oktatásokon. Az első oktatáson a választási eljárásról szóló törvény és egyéb kapcsolódó választási jogszabályok szabályainak ismertetésére, a második oktatáson pedig a választás napján való nyomtatvány kitöltésére vonatkozó ismeretek kerültek előadásra. A kijelölt szavazókör jegyzőkönyvvezetője számára ezen túl egy külön oktatást is szerveztünk, valamint az oktatásokon elhangzottakkal kapcsolatosan felmerült gyakorlati kérdéseinek megválaszolására külön lehetőséget biztosítottunk. A külön oktatáson a jegyzőkönyvvezető mellett a HVI egy további tagja is részt vett, figyelemmel arra, hogy a jegyzőkönyvezető esetleges helyettesítése szükség esetén megfelelően – a szükséges tudással rendelkező másik jegyzőkönyvvezető által – biztosítható legyen.

Azon esetre felkészülve, hogy a kijelölt szavazatszámláló bizottságnak munkája során számos esetben kell határozati formában döntenie (pl. visszautasítás esetén) nyomtatványminták kerültek előkészítésre a választási iroda által a választásnapi munka segítése és gyorsítása érdekében.

A szavazóhelyiségben – a többi szavazóhelyiséghez képest – több szavazófülke került felállításra és több urna került hitelesítésre a szavazás gyorsítása érdekében.

A szavazás napján a HVI munkatársai félóránként léptek telefonon kapcsolatba a jegyzőkönyvvezetővel – a jegyzőkönyvvezető által kezdeményezett hívásokon kívül – a kialakult helyzet (pl. várakozók száma, átlagos várakozási idő, kialakult hangulat) megismerése céljából, emellett a szavazókör HVI munkatársai által való személyes felkeresésére is sor került. Ezen intézkedéseink megtételét az indokolta, hogy szükség esetén a választási iroda a lehető legrövidebb időn belül megtehesse a kialakult helyzet megfelelő kezelése érdekében indokolt lépéseket.

A kapott értesítések szerint a szavazókörben a szavazás hangulata mindvégig nyugodt volt és a sorban álló választópolgárok elfogadták, természetesnek tekintették, hogy az idősek és a kisgyermekkel érkezők rövidebb várakozási idő után adhatták le szavazataikat.

A szavazás napján – a választásra vonatkozó jogszabályok megsértése nélkül – a szavazás lebonyolítását további három HVI tag segítette a helyszínen. Tájékoztatták, és külön sorba állították az igazolással szavazókat, közreműködtek az adategyeztetésben és az adatrögzítésben, azonban a szavazatszámláló bizottság hatáskörébe tartozó ügyben nem intézkedtek.

Tekintettel arra, hogy már a választásnapját megelőzően hozzám – mint a Helyi Választási Iroda vezetőjéhez – is számos mozgóurna kérelem érkezett be és várható volt, hogy a szavazás napján a szavazatszámláló bizottsághoz is sok ilyen kérelem fog beérkezni, a mozgóurnával választópolgárokat felkereső szavazatszámláló bizottsági tagok számára – gyors közlekedésük érdekében – a HVI folyamatosan gépkocsit biztosított. Ezt a mozgóurna választópolgárokhoz való lehető leggyorsabb eljuttatásának szükségessége és Debrecen megyei jogú város nagy kiterjedése indokolta.

Emellett a HVI munkatársai 19 óra előtt a jegyzőkönyvvezető figyelmét külön felhívták arra, hogy az épület ajtaját zárják be és a szavazóhelyiségben vagy annak előterében tartózkodó választópolgárok még szavazhatnak. A fentiekben jelzettek szerint a szavazóhelyiség kiválasztása során figyelembe vett indokok eredményeképpen az épületen kívül nem várakoztak választópolgárok 19 órakor.

Debrecen, 2010. április 16.

Dr. Szekeres Antal Debrecen Megyei Jogú Város jegyzője

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu