Köszöntő 2010/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Politikus

Köszöntő 2010/2

XII. évfolyam, 2. lapszám
Szerző(k):
dr. Szakács Imre elnök - Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés



„Életem teljességének csúcsát jelenti itt élnem. E megye, e jellegzetes országrész inspiráló és töltekezést nyújtó világában leltem igazi otthonra. Összekaroló, mélyen tartalmas érzés ez.”
Szokolay Sándor zeneszerző Győr-Moson-Sopron megyéről alkotott gondolataival köszöntöm Önt, kedves Olvasó!

 


Munkatársaimmal együtt nagyon örülünk annak, hogy a Jegyző és Közigazgatás című szaklap legfrissebb számában bepillantást nyújthatunk Önnek megyénk életébe.
Győr-Moson-Sopron megyét a nyugat kapujának is szokták nevezni, s mint minden kapu, a magyar történelem során ez egyaránt jelentett védelmet és őrzést keletről és nyugatról, de teremtett kapcsolatot is Európa és hazánk között.
Széchenyi, Kisfaludy és az Esterházyak megyéje vagyunk. Árpád-kori templomok, főúri kastélyok és kúriák földje a miénk. E tájnak kisugárzása van, amely az összebújó falvakban, a nyüzsgő nagyvárosokban és a csendes kisvárosokban is megtapasztalható.
Számos híres szülöttel is büszkélkedhetünk: neves írók, költők, művészek, orvosok, kutatók, sportolók látták meg itt a napvilágot, vagy találtak itt menedéket, alkottak itt maradandót. „Erőt ad ez a táj” – vallja dr. Várszegi Asztrik, pannonhalmi főapát. „Büszke vagyok Győrre és a megyére” – mondja Palotai Károly, olimpiai bajnok labdarúgó, játékvezető. Eperjes Károly pedig eképp fogalmazza meg szülőföldje iránti érzéseit: „Ebben a megyében vagyok itthon.”
Műemlékekben gazdag városainkkal, falvainkkal, történelmi és építészeti nevezetességeinkkel, vadregényes természeti és vízi világunkkal, fesztiváljainkkal, népi hagyományainkkal és vendégszeretetünkkel minden évszakban örömmel és szívesen látjuk az ide látogatókat. Felsorolni is nehéz mindazt, amire a megyében élő emberek büszkék lehetnek, közöttük sorrendet felállítani pedig szinte lehetetlen. Szeretném azonban külön is felhívni a figyelmet az UNESCO által a Világörökség részévé nyilvánított „kincseinkre”, a Pannonhalmi Bencés Főapátságra és a Fertő-tájra. Ennek a megyének az egyik városa, Sopron tanította meg a hűség fogalmát. Nemeskértől Lébényig, Fertőszentmiklóstól Pannonhalmáig, Mosonmagyaróvártól Árpásig bárhová megy az ember, mindenhol talál értéket. Történelmileg és szellemileg gazdag a régió, a harmóniát kiegészíti a látkép is: a kisebb-nagyobb, néha szelíd, néha rakoncátlan folyók, az erdők, a rétek, a Bakonyra, az Alpokra kacsintó dombok.
Győr-Moson-Sopron megye változatos tájai, városaink és falvaink kulturális és épített kincsei hívják, várják a látogatókat. A folyamatosan bővülő szálláshely-ajánlat, az egyre erősödő öko-, vízi és kerékpáros turizmus, továbbá a megye lakói által ápolt hagyományok sokasága tartalmas időtöltést, igazi felüdülést kínál mindenkinek.
Tisztségviselő-társaimmal, a megyei közgyűlés képviselőivel és az önkormányzati hivatal munkatársaival azon munkálkodunk, hogy Győr-Moson-Sopron megye polgárai a tradicionális értékeket megőrizve, nyugalomban és biztonságban élhessék mindennapi életüket.
Az itt lakók büszkék szűkebb pátriájukra. Jó érzés itt élni és itt lakni, s ezt a büszkeséget szeretnénk megosztani mindazokkal, akik kezükbe veszik és forgatják ezt a szaklapot.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu