Összefogás a kisvárosi vonzerőért 2009/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Turizmus

Összefogás a kisvárosi vonzerőért 2009/3

XI. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Tóth József polgármester - Polgár




Polgár városában a városvezetés 2006-ban újszerű kezdeményezéssel állt elő. Polgár, az M3-as autópálya mellett Budapesttől 180 km-re található. A városnak közvetlen autópálya kapcsolata van a mintegy 30 percnyi távolságra lévő három megyeszékhelytől: Debrecentől, Nyíregyházától és Miskolctól.
A település meghatározó adottsága jelenleg a stratégiai elhelyezkedése. Az Észak-alföldi régió részeként az Európai Unió keleti határán fekszik, szerepe a megnövekvő tranzitforgalom miatt felértékelődött.

 

 Az 1993-ban újra városi rangot kapott Polgár műemlékben nem túlságosan gazdag, annál jelentősebbek viszont a természeti értékei, amelyek a világörökség részévé választott Hortobágyi Nemzeti Parkhoz, illetve a Tiszához kapcsolódnak. Városunk földrajzilag három, országosan is kiemelt jelentőségű turisztikai célterület közé ékelődik be: Tokaj, Tisza-tó, és a Hortobágy közé. Polgár, mint kistérségi központ idegenforgalmi szempontból is központi hely, hiszen a városból indulva az észak-keleti országrész turisztikai desztinációinak többsége 50 km-es elérhetőségen belül találhatók és azok jól megközelíthetők. Az elmúlt három évben történt sikeres kapcsolatépítésnek és fejlesztéseknek köszönhetően, gazdasági szempontból a Polgári Ipari Park, a kereskedelem területén az M3-Outlet Center, kulturális és tájtörténeti tevékenységével az Archeopark, míg családbarát környezetével és programjaival a Polgári Strandfürdő hatott pozitív erővel. Hosszú távon mind az önkormányzatnak, mind a településen élőknek, mind a betelepült és betelepülni szándékozó vállalkozásoknak közös érdekének kell lennie, egy pezsgő, lendületes, fejlődni képes kisváros megteremtése, amely nemcsak eltartja, hanem minőségi szolgáltatásokkal, kulturális és szabadidős programokkal megtartja lakosait, mi több vonzó gazdasági és turisztikai célpontként jelenik meg a régió palettáján.
A rendezvénysorozatoknak nem csak kulturális, sport és turisztikai szempontból, van jelentősége, hanem ezekkel Polgár felhívja magára a figyelmet, élénkítheti a települések közötti kapcsolatokat, lehetőséget nyújt ezáltal is új, potenciális gazdasági partneri kapcsolatok kialakítására.
Ezt a célt kívánja közvetett úton segíteni a városvezetés, ezzel a különleges nevű III. BELÁHAPI Fesztivál rendezvénysorozatával. Mit jelent a BELÁHAPI szó? – mozaikszó, amely a beszélni, látni, hallani, pihenni, kifejezések első szótagjaiból tevődik össze. Utalás arra, hogy ebben a pár napban a kikapcsolódás mellett, ismerjük meg jobban egymást, szándékainkat, törekvéseinket. Lehetőséget és színteret adunk különböző vélemények megismeréséhez. A május elejei identitást erősítő hangulat, a sport, a kultúra, a gasztronómia összehozza a különböző érdeklődésű és értékrendű embereket. Rendezvényünkön több kívánság is teljesült; a kilátogató mintegy ötezer ember tájékoztató sátrakban megismerkedhetett a városvezetés céljaival, lehetőségük volt személyesen a szakemberekkel, a képviselő testületi tagokkal, hivatalnokokkal megosztani véleményüket, amelyet kötetlen formában, oldott hangulatban megvitathattak. Egészségügyi szűrés és preventív programok segítették elő az orvossal és egészségügyi dolgozókkal való találkozást. Jelen voltak a civil szervezetek, és intézmények ahol értékes kapcsolatok alakultak ki. A vállalkozók saját pavilonokban jelentek meg, ahol vendégül látták az érdeklődőket, tapasztalatot cserélhettek, esetleg még üzletet is kötöttek. A közösségerősítő találkozásokhoz ad terepet és alkalmat a rendezvény úgy, hogy színes és érdekes programokkal csábítja a lakosságot. Gasztronómiai különlegességét az idén a 3000 literes főzőedényben készült „Polgári kőleves” adta. Tapasztalatunk, hogy az állandó helyszín és a változatos programok együttesen katalizátorként működnek és egy önmagát gerjesztő folyamattá alakulnak.
Egy újszerű kísérletre szeretnénk a figyelmet ráirányítani, amely 2008-ban indult, programsorozataink egyik fő attrakciójává vált, a Polgári 3-as foci.  A sportesemény egy eddig ki nem próbált formája a kispályás labdarúgásnak, amely három különböző talajú pályán – műfüvön, aszfalton és homokon – zajlik, mérkőzésenként három harmadban. A vetélkedés nem csak a régióban, hanem országos szinten is megmozgatta az érdeklődőket. Az esemény felkeltette a sportszakma, a sajtó és a média érdeklődését, amely pozitív történésként adott tudósítást a versenyről. A vállalkozók, a kihelyezett reklámokkal hírverést kaptak, és ami a legfontosabb egy kicsit összerázódtunk és közelebb kerültünk egymáshoz. Az új játék lebonyolítását, a Polgári 3-as foci rendezési jogát a város Képviselő-testülete levédette, hagyományosan megrendezendő programként rögzítette a város rendezvény naptárába.
Ez évben tehát újra Polgári 3-as foci, az első 18 csapat nevezésével, 2009. augusztus 1-2-án, a Polgári Strandfürdő és Camping területén.
www.polgar.hu

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu