Az ACEEEO és Mexikó Választási bizottsági tagok szakmai továbbképzése 2009/1

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Választás

Az ACEEEO és Mexikó Választási bizottsági tagok szakmai továbbképzése 2009/1

XI. évfolyam, 1. lapszám
Szerző(k):
Sólyom Anna program manager Európai Választási Szakértők Egyesülete (ACEEEO)



A mai modern demokráciák színfalai mögött működő, a demokrácia gépezetének olajozott működését elősegítő letéteményesek szakmai továbbképzése nem kevés problémát felvető feladat. A közép- és kelet-európai régióban, ahol az elmúlt húsz év leforgása alatt több új keletű demokrácia született, az ilyen szakmai képzés kérdése még sürgetőbben vetődik fel. Többek között ezt a missziót tekinti magáénak az Európai Választási Szakértők Egyesülete (ACEEEO), amely 23 tagországa választási bizottságai számára készít elő szakmai továbbképzést tengerentúli partnere, a mexikói illetőségű IFE (Instituto Federal Electoral – Nemzeti Választási Hivatal) együttműködésével.

 


2008 májusában határozat született az ACEEEO és az IFE együttműködéséről, amelyben mindkét fél a demokratikus fejlődés és a választópolgárok „tudatos polgári” érzületének elősegítése mellett kötelezte el magát. A nemzetközi szinten elismert IFE olyan világszínvonalú választási szakértők továbbképzéssel is foglalkozó központ, amely 1993 és 2008 között, az európai régiót kivéve összesen 28 ország választási egyesületének tartott továbbképzést. Az amerikai kontinensről 15, az ázsiai régióból 9, az afrikai részekről pedig 4 ország vett eddig részt képzésükön. Az ACEEEO missziójának és az európai régión belüli szakmai továbbképzéssel kapcsolatos távlati terveinek köszönhetően 2008-ra a szakmai továbbképzés lehetősége az európai régiók országai számára is elérhetővé vált: elsőként Bosznia-Hercegovina Központi Választási Bizottsága vehetett részt egy 5 napos továbbképző tréningen, 2008. december 1-6 között.
Miért épp Mexikó? – vetődik fel joggal a kérdés. Vajon nem volna lehetséges egy hasonlóan nemzetközi szintű szakmai továbbképzés megvalósítása Európán belül? Valóban egy dél-amerikai rendszer választási bizottságának kell továbbképzést nyújtania az európai szakértőknek? Tekintettel az IFE szakmai tapasztalatára, professzionális területi fejlesztésére és a választói törvények és régiók korszerűsítésére (egy matematikai alapokon létrehozott szoftver segítségével), a költségek támogatók közötti megoszlására (IFE, TEPJF, UNDP, ACEEEO), valamint az előadók nagy számára (5 nap alatt több mint 18 magas szintű, professzionális szakember adott elő saját szakterületéről), egyelőre több nehézségbe ütközne Magyarországon tartani a továbbképzést. Továbbá mind a mexikói, mind a bosnyák fél, illetve a magyar szakmai megfigyelők számára is a szakmai tapasztalatcserében rejlő lehetőségek kiaknázását teszi lehetővé a tengerentúli képzés.
Néhány példa a mexikói választási rendszer és az általános európai választási rendszer különbségeire: a mexikói polgárok nem rendelkeznek személyi igazolvánnyal. Egy 1996-os választási reformnak köszönhetően az IFE által bevezetésre került egy úgynevezett választói azonosító kártya: ez sok tekintetben hasonlít a személyi igazolványra, minden fontos adat megtalálható rajta és többféle biztonsági eljárással védett. A 18. életévüket betöltött polgárok az IFE valamelyik regionális hivatalában jelentkezhetnek regisztrációra (Mexikó szerte összesen 300 ilyen regionális központ van), és amennyiben megfelelnek a kritériumoknak, megkapják az azonosító kártyát. A kártya mára minden tekintetben azonos módon működik, mint az európai személyi igazolványok, azonban problémát jelentenek és civil regisztráció részére: a nem szavazó és így nem regisztrált polgárok nem rendelkeznek ilyen személyi azonosító kártyával, mivel a civil és választási adminisztráció adatbázisa nincs összekapcsolva. Az ebből fakadó problémákkal, illetve egy jövőben személyi igazolvány bevezetésénél nagy nehézségekkel kell szembenézniük az ottani szakembereknek.
A tréning fókuszában ez alkalommal a választási folyamatokkal kapcsolatos adminisztráció és szervezés állt, amely a következő témakörökben foglalható össze:
(1) választási rendszerek és mechanizmusok, választási adminisztráció;
(2) választói névjegyzék készítése és fejlesztése;
(3) választókerületek eloszlása és tervezése;
(4) választási organizáció;
(5) civil oktatás;
(6) politikai pártok pénzforrásai;
(7) média kommunikáció;
(8) a mexikói minta rövid bemutatása és elemzése – kitérve a problémás területekre.
A szakmai tapasztalatcsere mellett nem elhanyagolható a képzés és utazás szervezetépítő komponense, valamint a gyakorlati fókusz, amely az előadásokat jellemezte. A tréningnek szerves részét képezte egy szervezeti és stratégiai analízis, amely indirekt módon világította meg a bosznia-hercegovinai Központi Választási Bizottság azon stratégiailag gyenge pontjait, amelyen a jövőben változtatniuk kell, amennyiben egy sikeres jövőkép elérésén kívánnak dolgozni. Természetesen mindkét oldalon fény derült a nehézségekre, esetleges finanszírozási és személyi problémákra, amelyek felismerése hozzátartozik egy megfelelő stratégiai analízishez.
Mindent összevetve a tréning sikerrel zárult: nem pusztán a bosznia-hercegovinai résztvevőket lelkesítette az elért eredmény, amelyet hatásosan tudnak majd mindennapi munkájuk szolgálatába állítani; a mexikói fél is elégedettségét fejezte ki a képzés végén, ahol jelezte, hogy továbbra is tárt kapukkal várja a kelet- és közép-európai fiatal demokráciák választási bizottságainak tagjait, és bízik benne, hogy az Európai Választási Szakértők Egyesületének közreműködésével elősegíthető a demokrácia megszilárdulása és értékeinek hangsúlyozása az európai régióban is.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu