Tisztelt Olvasó! 2009/1

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Turizmus

Tisztelt Olvasó! 2009/1

XI. évfolyam, 1. lapszám
Szerző(k):
Demszky Gábor dr.
főpolgármester
Budapest


Egy város jövője azon múlik, hogy átgondolt fejlesztési koncepciók eredményeként valódi otthonává tud-e válni polgárainak, vagy vonzó karakter hiányában képtelen felhívni magára a figyelmet. A fejlesztésekhez szükséges külföldi és hazai tőke és az itt élők kreativitásának köszönhetően Budapest az elmúlt két évtizedben az Európai Unió egyik meghatározó fővárosává lett. A gazdasági erőforrások megjelenésével összhangban mozgásba lendült a városlakók alkotóereje is. A szocializmusban elérhetetlen szolgáltatások megjelenése az infrastrukturális beruházásokkal együtt az élet minden területén magasabb fokozatba kapcsolták Budapest fejlődését. A városra irányuló figyelem évről-évre új munkahelyek ezreit eredményezi.

 


Főpolgármesterként legfontosabb feladatomnak tartom, hogy Budapest élhető, ugyanakkor versenyképes európai város legyen. Természetesen ebben a munkában számos közigazgatási szakember is részt vesz. A nélkülözhetetlen tudással rendelkező köztisztviselőknek is köszönhető, hogy Budapest egyszerre őrizhette meg értékeit és vált dinamikusan fejlődő metropolisszá. Ez a törekvésünk tette lehetővé azt is, hogy Budapest színes, minden igényt kielégítő kulturális programkínálatával mára Európa egyik kulturális fővárosa. Az egymást érő nemzetközi művészeti találkozók mind több látogatót vonzanak ide, ami jelentős haszonnal bír a budapestiek számára.
Természetesen a főváros gazdálkodása csak úgy maradhat hosszú távon is fenntartható, ha a beruházásainkat és fejlesztéseinket összhangba hozzuk az Európai Unió elképzeléseivel, és céljaink megvalósításában a magántőkét is sikerül érdekeltté tennünk. A stabil növekedés feltételeit biztosító, több partner összefogásából született fejlesztések fővárosi példáival e lap hasábjain is találkozhat. A kiadványban átfogó írás foglalkozik Budapest két nagy lélegzetű beruházásával, a Közraktárak megújításával, illetve a Városháza Fórum projekt hamarosan kezdődő megvalósításával is.
A Közraktárak újjáélesztésével a város szövetébe illeszkedő, modern kulturális-szórakoztató központ egyrészt gazdag kínálattal várja majd a kikapcsolódásra vágyó fővárosiakat, másrészt a világszínvonalú, különleges karakterű épület a város egyik új jelképévé válhat. Ugyanez a lendületes, mégis a város hagyományait tükröző látásmód jellemzi a Városháza környékének újjászületését célzó tervet is.
Bízom benne, hogy a lap mindhárom Budapesttel foglalkozó írása segít szélesebb perspektívába helyezni fejlesztési elképzeléseinket.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu