Ebek kötelező mikrochippel történő ellátásáról 2009/1

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Környezetvédelem

Ebek kötelező mikrochippel történő ellátásáról 2009/1

XI. évfolyam, 1. lapszám
Szerző(k):
Dr. Kovács Mirella jegyző Mohács - a Mohácsi Többcélú Kistérségi Társulás munkaszervezetének vezetője



A Mohácsi Többcélú Kistérségi Társulás (továbbiakban: MTKT) elmúlt közel 3 éves működése során szinte egyetlen ülés sem múlt el anélkül, hogy a kóbor ebek problémáját valamely település vezetője fel ne vetette volna, természetesen a kérdés kistérségi szinten történő kezelésének igényével.

 


A Magyar Állatorvosi Kamarával (továbbiakban: MÁOK) együttműködve országosan egyedülálló, és úttörő kezdeményezéssel éltünk: célunk az volt, hogy az MTKT valamennyi településén az ebtartók/tulajdonosok kötelező jelleggel lássák el egyedi azonosításra alkalmas mikrochippel állataikat. A Társulás- nagyságrendje okán (43 település, 53.000 lakos) – jelentős kedvezményt tudott elérni a chip-forgalmazóknál. Ezen „akcióval” 1.140 Ft/egyed áron tudtuk biztosítani a kistérségben lévő mintegy 15.000 db eb chippel történő ellátását, a jelenlegi, piaci 5-6000 Ft helyett. A chip beültetését követően a MÁOK által létrehozott honlap egy felületén regisztrálni kellett a chip számát, az eb, valamint tulajdonosának adatait. Ezt követően egy chip-leolvasó segítségével az állat (és annak tulajdonosa) minden kétséget kizáróan beazonosítható, vagy megállapítható, hogy az adott eb gazdátlan. Ebben az esetben a gazdátlan ebekre vonatkozó szabályok szerint kell eljárni. Mohácson működik menhely, ide szállítja a gyepmester a befogott kóbor álaltokat, amelyek gazdáit a nyilvántartásban meg lehet keresni, akikhez a kutyák visszajuttathatók, és akik akár szankciókkal is sújthatók.
Kezdeményezésünket a nemzetközi (európai: Európai Parlament és a Tanács 998/2003 (EK) számú rendelet) és hazai jogalkotás (147/2004. (X.1.) FVM rendelet), és jogi környezet is támogatja. A rendelkezés célja a veszettség terjedésének megakadályozása. Egy új uniós jogszabály bevezette az egységes európai állatútlevél (pet passport) fogalmát és használatát valamint megköveteli az állatok állandó jelölését. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) az állatútlevél kiállításával, a hozzá kapcsolódó regisztráció vezetésével a legilletékesebbet, a magán-állatorvosok tevékenységét felügyelő MÁOK-ot bízta meg. Az állatútlevél kiállításához az állatnak egyértelműen azonosíthatónak kell lennie, azaz olvasható tetoválással vagy az állatorvos által a bőr alá ültetett mikrochippel kell rendelkeznie. A határőrnek a tetoválási számot, illetve mikrochip leolvasóval az elektronikus azonosítót kell ellenőriznie. A tetoválást csak 2011. december 31.-ig fogadják el, utána már a mikrochip lesz a kötelező.
Az MTKT Tanácsa kezdeményezésünket támogatta, a döntést követően:
 Az MTKT-t alkotó valamennyi település megalkotta az ebtartásról szóló rendeletét, amelyben – szankció kilátásba helyezésével – kötelezővé tették településeiken az ebtartók számára az ebek mikrochippel történő ellátását;
 Az MTKT megvásárolta a kistérség egészére vonatkozóan az egyedi azonosításra alkalmas15.000 db mikrochipet, valamint körjegyzőségi székhelyenként a leolvasót;
 a körjegyzőségi székhely települések – a körjegyzőséghez tartozó településekre is kiterjedő illetékességgel- megállapodást kötöttek a MÁOK illetékes területi szervezetével, valamint a mikrochip behelyezést végző állatorvossal, a mikrochippel megjelölt állatok adatainak regisztrációja, nyilvántartása, valamint ezen adatbázishoz történő hozzáférés biztosítása tárgyában.
Az ebek chippel történő ellátásának „vonzóbbá tétele” érdekében az MTKT 2008. évben az éves kötelező veszettség elleni védőoltással egyidőben elvégezve, valamennyi ebtulajdonos számára rendkívül kedvezményes díj ellenében (1.140 Ft/egyed) biztosította a mikrochip beültetését; a beavatkozást a tulajdonos által választott bármely- az MTKT-val szerződéses kapcsolatban álló –állatorvos végezte el. A mikrochippel ellátott kutyák és tulajdonosaik adatait tartalmazó internetes adatbázis felhasználása az ebek kötelező háromévenkénti összeírása alapján készült nyilvántartás egybevetése megkönnyíti, és hatékonyabbá teszi az önkormányzat állategészségügyi feladatainak ellátását, elősegíti az önkormányzati rendeletek betartását/betarttatását.
Miért is hasznos a kutyák egyedi megjelölése? Az állatok egyedi azonosításának ősidőktől fogva elsődleges célja a tulajdonlás jelölése volt. Így vitás esetekben (eltulajdonítás, elkóborlás, elvesztés) bizonyítható a hovatartozás. A megjelölés segíti továbbá az adatok nyilvántartását (könnyebben lehet egyes egészségügyi adatokhoz hozzáférni). Az állatok egyértelmű azonosítása és országos szintű nyilvántartása elengedhetetlen a kóbor egyedek számának csökkentése érdekében. A mikrochip az egyetlen, jelenleg létező hatékony módszer a kóbor állatok azonosítására, gazdájuk és adataik nyilvántartására. Akciónk hatására a tulajdonosok tekintetében felelősségteljesebb állattartást, gondolkodást remélünk, és várhatóan jelentősen csökken a kóbor ebek száma; mindez azonban akkor lesz igazán hatékony, ha a szomszédos kistérségek, illetve –előbb-utóbb- országosan – is megteszik a hasonló intézkedéseket.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu