Ahol mamut köszönti a látogatókat Mátra Múzeum, Gyöngyös 2009/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Turizmus

Ahol mamut köszönti a látogatókat Mátra Múzeum, Gyöngyös 2009/5

XI. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
Dr. Bencze Géza muzeológus




 

A Mátra kapujában országosan is kiemelkedő színvonalon megújított múzeum várja a látogatóit. A keleti országrész legszebb múzeumi parkja övezte egykori kastélyépületben Gyöngyös város és vidéke, de elsősorban is a Mátra természeti kincsei, történeti emlékei várják a szépre és értékesre vágyókat.

 

Ez év júniusában a szicíliai Taorminában adták át az Európai Unió kulturális örökség díjait. A kulturális örökségvédelem magas szintű elvárásainak megfelelő kiemelkedő kezdeményezéseket elismerő hét fődíj, az Europa Nostra nagydíj egyikét – 24 ország 140 pályázója közül – a gyöngyösi Mátra Múzeum nyerte el.
Az uniós és címzett támogatással végzett mintegy három esztendeig tartott revitalizációs munka eredményeként a Gyöngyös városközpontjában található – a Mátra Múzeumnak otthont nyújtó – Orczy-kastély és kertje ismét látogatható. A mintaszerűen végzett épület-felújítás során lefedték az épület belső udvarát, szinte újratelepítették a parkot, elkészültek az új állandó kiállítások, s hamarosan megnyílik a parkban a Természettudományi Pavilon a pálmaházzal, az élő állatokat befogadó terráriumokkal és akváriumokkal.
A belváros keleti felén emelkedő klasszicista stílusú – eredetileg 18. századi barokk – Orczy-kastély már közel fél évszázada a múzeum otthona. Azon kevés hazai múzeumunk egyike, amelynek a feladata egy tájegység, egy régió – nevezetesen a Mátra-hegység – múltbéli emlékeinek, kiemelkedő értékeinek őrzése és bemutatása. Az elmúlt évtizedekben több millió látogatónak – felnőtteknek és gyermeknek egyaránt – a kedvencei voltak azok a nagyméretű diorámák, amelyek a Mátra élővilágát mutatták be: több tucat állatot, madarat mintegy a természetes közegében. A megújult épületben ma négy kiállítás várja az érdeklődőket: az elsősorban Gyöngyös város és a kastély múltjából szemelgető várostörténeti-, valamint a már inkább a Mátra kincseit bemutató természettudományiak; a vadászati, az ásványtani és az őslénytani tárlatok.
A kastélyépületbe belépve, a lefedett udvar sarkában egy kb. 50 ezer évvel ezelőtt, még a jégkorszakban elpusztult mamut csontváza köszönti a látogatót. A kifejlett állat maradványaira pontosan 60 évvel ezelőtt egy mátraderecskei kertben ásatás során bukkantak rá. Magyarország egyetlen teljes mamutcsontváza ez, nem véletlenül sokak kedvence, egyben a múzeum mindenütt felbukkanó jelképe is. Szinte valamennyi látogató körbejárja, kissé elcsodálkozva, mert mindenki sokkal nagyobbnak képzelt el egy mamutot.
A legszebben helyreállított emeleti barokk teremsor a helytörténeti kiállításnak ad méltó keretet. A város történetének jeles eseményei elevenednek meg a kiemelkedő történeti értékű műtárgyak és dokumentumok segítésével. Szépen és hangulatosan berendezett szobával állítottak emléket a város neves tudós szülöttének, a Természettudományi Társulatot alapító Bugát Pálnak, aki az 1848-49-es szabadságharc idején az ország főorvosi tisztét is ellátta. Egy másik teremben az itt élő emberek életének mindennapjaival, életmódjukkal és azok emlékeivel találkozunk. A városlakók korabeli viseletéről, ruházatáról érdekes szemszögből kapunk képet, a Szent Erzsébet templom kriptájának feltárásából származó halotti viseletek révén.
Két teremben pedig a kastély földesúri családjának, az Orczyaknak állítottak emléket, kiállítva a családi hagyaték viseleti és használati tárgyait. Az utolsó terem a legreprezentatívabb, ez egyben a kastélyt építtető báró Orczy Lőrinc emlékszobája is. A főúri életmódot nem csak az itt kiállított tárgyak, bútorok jelzik, hanem a falakat borító eredeti – városképeket és csatajeleneteket ábrázoló – nagyméretű 18. századi freskók is.
Az ásványkiállítás elsősorban a Mátra gazdag, csodálatosan szép színekben és formákban fellelhető ásványkincseit mutatják be. Ma már nehezen hihető, hogy egykoron a történeti Magyarország legtisztább aranyát éppen itt, a város feletti hegység érctelléreiből bányászták.
Az ősmaradványok kiállítása mintegy hárommillió évet átölelve a legkülönlegesebb formákban fennmaradt ősnövények és ősállatok megkövesedett maradványait tudományos ismeretterjesztő módon hozza közelebb még a témától idegenkedő látogatók számára is. S ha a fantáziánkat megragadták e maradványok, a kiállításvégi múzeumi boltocskában közülük még ma is elforduló kisebb példányokra magunk is szert tehetünk.
Megtekinthetjük a földszinti termekben megrendezett, trófeákban gazdag vadászattörténeti kiállításokat is, melyek végén ízelítőt kaphatunk a várost övező táj apróvadas állományából, sajnos a nagyvadakkal csak kivetítőn találkozhatunk.
Sétánk a ma 2,5 hektár nagyságú egykori kastélyparkban folytatható. A megújított díszes kerítéssel (a hagyomány szerint a lándzsás kerítéselemeket a napóleoni háborúkban zsákmányolt puskák csövéből kovácsolták), sarokpavilonokkal ékes angolpark-szerű kertbe elsősorban a tájegységre jellemző növények kerültek. A régi fák mellé számos újat, több mint tízezer tő évelő lágyszárú növényt, háromezer cserjét és örökzöldet ültettek. A viruló kis arborétum éke – a már saját élővilággal rendelkező – kerti tó, közepén kis szigettel, hangulatos kerti pavilonnal.
A kert kastéllyal átellenes oldalán álló Természettudományi Pavilonban a természetrajzi kiállítás, a már burjánzó növényekkel teli pálmaház, az állat-kiállítóhelyek, valamint az intézmény tudományos és szakmai munkáját segítő korszerű gyűjteménytárak, preparáló műhelyek kaptak helyet. Magyarországon még példa nélkül álló sajátos és komplex természeti- és környezetvédelmi oktató- és szabadidő centrum van itt kialakulóban, amelyet ha okosan használ majd a múzeumi szakember, a – főleg az iskoláskorú –  látogató, az nem csak a város, vagy szűkebb régiója, hanem valamennyiünk hasznára és épülésére szolgál.
A Mátra Múzeum és kertje a város idegenforgalmának egyre inkább a központja, egyben nem akármilyen kiindulópontja egy szinte bármikor megtehető mátrai túrának vagy kirándulásnak. Ezt megtehetjük gépkocsival, kerékpárral, vagy éppen a múzeum mellől induló Mátrai Kisvasúttal.


www.matramuzeum.hu

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu