10 éves a Heves Megyei Europe Direct 2009/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Európai Unió

10 éves a Heves Megyei Europe Direct 2009/5

XI. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
Kiss János irodavezető Heves Megyei Önkormányzati Hivatal Nemzetközi Kapcsolatok és Idegenforgalmi Iroda




 

A Külügyminisztérium hazánk EU csatlakozásának folyamatában, 1998-ban kezdeményezte az Európai Információs Pontok országos hálózatának létrehozását. A cél helyi tájékoztató irodák rendszerének kialakítása volt, mely közvetlenül az állampolgárok számára nyújt közérthető információkat az Európai Unió intézményeiről, működéséről, a tagságra történő felkészülésről, a csatlakozás várható hatásairól.

 

Heves megyében az EIP a Megyei Önkormányzati Hivatal Nemzetközi Kapcsolatok és Idegenforgalmi Irodája csoportjaként került létrehozásra, ügyfélszolgálati irodája 1999. július 26.-án nyílt meg az érdeklődők előtt.
Az EIP kialakította a feladatellátás alapjául szolgáló információs adatbázist, mely az adatok beszerzését, regisztrálását, tárolását, továbbítási csatornáinak kialakítását tartalmazta. Az EIP ezen információkat számítógépes nyilvántartással és hagyományos adathordozókon kezeli és bocsátja rendelkezésre: közel 400 szakkönyvvel, tanulmányokkal, elemzésekkel, filmdokumentációval „EU könyvtár” jött létre, melyet az érdeklődők helyben használhatnak vagy kölcsönözhetnek. Az adatokhoz történő hozzáférést internet alapú on-line ill. digitális eszközök segítik.
Kialakítottuk az un. kontaktpontok rendszerét: Heves megye városaiban olyan szakemberek kerültek szoros kapcsolatba a megyei EIP központtal, akik közreműködnek az információk továbbításában, a felmerülő kérdések megválaszolásában, segítséget nyújtanak a helyi rendezvények megszervezésében.

Ügyfélforgalom


Az ügyfélforgalom jelentős részét képezik az oktatási intézmények diákjai, akik szakdolgozat, publikáció, elemzés elkészítéséhez kérnek információt, dokumentumokat. Hasonló igénnyel jelentkezik sok civil szervezet, intézmény, önkormányzat is. Az érdeklődő állampolgárok kérdései eleinte túlnyomórészt az EU tagállamaiba történő beutazási szabályokra, az EU csatlakozás várható előnyeire-hátrányaira, a tanulási és munkavállalási lehetőségekre vonatkoztak.
Az EIP tudatosan törekedett nagy látogatottságú közönség-rendezvényeken történő megjelenésre, kezdeményezte ilyen programok megvalósítását. Így több alkalommal vett részt lakossági fórumokon, kiállításokon, vásárokon, falunapokon, kulturális fesztiválokon, s közreműködött az ezekhez kapcsolódó EU témájú konferenciák megszervezésében.
Folyamatosan nagy hangsúlyt kap a célközönséghez szóló, hasznos és aktuális szakmai információkat hordozó tájékoztatók szervezése, más szervezetekkel együttműködésben. Az EIP kapcsolatrendszere alapján a kiválasztott témában mindig szakavatott előadó adott hiteles tájékoztatást. Az EU turizmussal összefüggő intézkedései, a mezőgazdaság, a készülő borreform, az energiapolitika és a megújuló energiaforrások, a strukturális és kohéziós alapok felhasználása, a pályázati lehetőségek, az esélyegyenlőség, a fogyasztóvédelem, az euro bevezetésének kérdései, az időskorúak helyzete és lehetőségei, az „életen át tartó tanulás” programjai mind érdeklődésre számot tartó konzultációs témaként kerültek terítékre az évek során.
Az EU kommunikáció kiemelt célcsoportja a fiatal korosztály, az oktatási intézmények. A 2000-ben Boconádon elsőként létrehozott „Európa tanterem” kedvező fogadtatása alapján megindult az EU tantermek láncolatának kialakítása, Heves megye iskoláiban sorra jöttek létre hasonló, a diákok, a szülők, a pedagógusok és a helyi közösség együttműködését erősítő helyiségek. A hálózathoz – mely elnyerte az Európai Régiók Gyűlése kommunikációs díját – eddig 28 intézmény csatlakozott, részvételükkel találkozókra, szabadidős rendezvényekre kerül sor.

Euroweek


Magyarország, Heves megye és az EU kapcsolatát a fiatalok az EIP által meghirdetett műveltségi vagy alkotó, képzőművészeti jellegű versenyek, pályázatok keretében is feldolgozták. Ezek minden alkalommal jól ösztönözték a diákokat véleményalkotásra, tevékeny részvételre. A fiataloknak szóló programként valósult meg az Euroweek nemzetközi ifjúsági és sporttalálkozó, de az ED – az Európai Önkéntes Szolgálat pályázatainak koordinálásával és partnerkereséssel – közreműködik abban is, hogy Heves megyei fiatalok jussanak el Uniós tagállamokba szakmai gyakorlat és munkatapasztalat szerzése céljából.

A megyei sajtó


A megyei sajtó képviselőivel hatékony csatornákat sikerült kialakítani az EU-ra vonatkozó információk széleskörű terjesztéséhez. Az írott sajtóban tematikus mellékletek, cikksorozatok, a sugárzott médiában stúdióbeszélgetések, dokumentumfilmek jelentek meg az EU működéséről, tagállamairól, az EIP tevékenységéről, programjairól.
A 2000-ben útjára indított EIP Hírlevél jó fórumává vált az aktuális tudnivalók, hírek terjesztésének, a vélemények kifejtésének, hasábjain a Megyei Önkormányzat európai kapcsolatrendszerével kapcsolatos tudnivalók is megjelennek. A kiadvány a települési önkormányzatokhoz, s olyan szervezetekhez, intézményekhez is eljut, melyek kapcsolódása az EIP tájékoztatási tevékenységéhez célszerű lehet.

Európa Ízei


Az iroda sokat tett annak érdekében, hogy az európai értékeket, szellemiséget, a tagállamok sokszínűségét könnyed, közérthető formában is bemutassa. Így került sor az „Európa Ízei” gasztronómiai bemutatóra, európai bélyegek kiállítására, „népek dalai és táncai” programokra, a „Barangolások Európában” fotókiállítás megrendezésére, vagy az „Európai Filmhét” programjaira. Az európai örökséghez történő hozzájárulásunk megnyilvánulásaira volt példa a „Hozomány kiállítás”, melynek anyagából emlékkönyv is készült.
Az EIP fontos szerepet játszott a 2003. áprilisi EU népszavazás kapcsán: tárgyszerű információkat hordozó tájékoztatási tevékenységével – összesen 84 esemény megszervezésével – közreműködött a ”válaszsemleges”, objektív tájékoztató kampány lebonyolításában.

D terv


Magyarország uniós csatlakozásával az iroda feladatrendszere módosult: az ismeretterjesztés, konzultáció központi témájává a teljes jogú tagságból következő lehetőségek váltak. Ugyanakkor a hivatalba lépett Európai Bizottság kidolgozta az un. „D tervet”, mely közvetlen párbeszédet, az EU állampolgárokhoz történő „közelítését” célozta. Ennek szellemében egységes elvek és feladatok alapján hálózatba szervezték az információs irodákat: a Heves Megyei Európai Információs Pont az egységes Europe Direct Hálózat tagja lett.
A kommunikáció kiemelt területei az utóbbi időszakban mindazok a témák, melyeket az EU Bizottság prioritásnak tekint: a környezetvédelem, a klímaváltozás, az energiapolitika, a fenntartható fejlődés, a gazdasági válság és hatásainak kezelése, valamint legutóbb az Európai Parlamenti választások kapcsán a Parlament működésére, feladataira, szerepére vonatkozó általános tájékoztatás. Fontos szerepet kap az állampolgárok aktivizálása, a különböző észrevételek, vélemények „visszacsatolása” az európai intézményrendszer felé.
Az iroda eredményes tevékenységével országos szinten is ismertséget vívott ki. Információs szolgáltatásait, közreműködését több ezren vették igénybe, több mint 800 különböző programot, eseményt szervezett és közel 100 nagyobb rendezvényen vett részt információs standdal. Az eltelt 10 évben a Europe Direct iroda jelentős szerepet játszott Heves megye lakossága tájékoztatásában, szemléletének formálásában, az európai szellemiség erősítésében.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu