Világhíresek a vadászatukról 2009/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Tolna Megye

Világhíresek a vadászatukról 2009/2

XI. évfolyam, 2. lapszám
Szerző(k):
Antli István
főmérnök
Tolna megye
Gyulaj Zrt.


A színpompás panorámát mutató jellegzetes dunántúli táj – amely Tolna megye északi és nyugati erdőtömbjeit alkotja – erdészeti és vadászati kezelését a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zártkörűen Működő Részvénytársaság végzi. A kezelésükben lévő közel 24 ezer hektáron elterülő dunántúli vegyes lomberdők kitűnő élőhelyet biztosítanak az értékes gímszarvas, vaddisznó és őzállomány számára. A gazdag élővilágot megcsodáló természetrajongók és vadászok talán nem is sejtik, hogy a szelídlankájú tolnai dombok és völgyek között lévő vidék páratlanul gazdag történelmi múltra tekint vissza.
A Zrt. használatában lévő erdőterület négy nagyobb erdőtömbből és több kisebb erdőfoltból áll. A kezelt élőfa-készlet 3,6 millió köbméter. A társaság üzemszerű vadgazdálkodást közel 36 ezer hektáron folytat, 46 község határában gazdálkodik Tolna megyében.

 


A társaság egyike az ország gyenge faállományú erdőkkel rendelkező gazdaságának, területén három erdészet található, amelyek egymástól teljesen különböző természeti adottságokkal rendelkeznek. A gyenge erdőállomány minőségét mutatja, hogy 2006-ban az összes fakitermelésen belül az ipari fa aránya mindössze 8,47 százalék volt. A fakitermelést szabályozott keretek között tízéves üzemi terv alapján végzik. Eredményeként az éves kitermelt fatérfogat 71 ezer nettó köbméter, amelynek közel háromnegyede véghasználatból származik. A területek újraerdősítésére a szakmai követelmények alapján kerül sor. Gazdálkodásukban a vadgazdálkodás döntő fontosságú. Az árbevétel több mint 30 %-a ugyanis a vadászati ágazatból származik. Az elmúlt időkben, csakúgy mint napjainkban  vadászatáról világhíres a Gyulajerdő. Dámvadállománya felbecsülhetetlen értékű nemzeti kincs, egyedszáma és trófeaminősége egyedülálló. Ősszel a gyulaji dámbarcogás, a terítékre kerülő kiváló trófeájú bikák, a lombruhába öltözött erdőkben felejthetetlen élményt nyújtanak a vadászoknak.
Az erő hármas funkciója – gazdasági, védelmi, közjóléti – közül a közjóléti tevékenység egyre nagyobb teret hódít. A részvénytársaság célja, hogy a különböző társadalmi rétegek természet iránti érdeklődését, rekreációs igényét minél szélesebb körben kielégítse. Hisz az erdő a legjobb tanterem, játszótér és sportpálya. Ezért 2000-ben Tolna megye egyik legszebb részén, a Hőgyészi Erdészeti lengyel-Annafürdői vadászháza mellet egy patinás épület felújításába kezdtek, és létrehozták azt a turisztikai és természetismereti központot, amely 2002-ben nyitotta meg kapuit az érdeklődök előtt. A komplex szolgáltatásokat nyújtó intézmény a parkerdővel rövid időn belül a megye egyik leglátogatottabb kirándulóhelye lett.
Mint valamennyi erdőgazdasági társaság a Gyulaj Zrt. is eredményesen üzemelteteti az ismeretterjesztési célú központot. Az épület körül százhektáros parkerdő található- tanösvényekkel, kilátóval, vadasparkkal, továbbá szabadtéri kemencével, étkező- és állatvilágát, elsősorban a fiatalabb korosztály számára. A társaság eredményesen igyekszik az ifjúságnak alkalmat teremteni, hogy megismerkedhessenek a természettel, az erdővel és élővilágával, és elsajátítsák az erdőben való viselkedés alapvető szabályait. Erdészeik megítélése szempontjából lényeges, hogy a gyerekek megtanulják: az erdész nem favágó, hanem elsősorban az erdőállományt védő és nevelő elhivatott szakember, aki széles körű biológiai és műszaki tudással rendelkezik. Családi programokkal, közös élményekkel – mint vadnézés, a madár les vagy horgászat és a fafaragás bemutatása – fiatalok egészséges fejlődéséhez, természetszeretetéhez járulnak hozzá. Vallják, hogy az általuk kezelt erdő állapota és minősége alapján kell megítélni a tevékenységüket. Ilyenek a rájuk bízott erdők, ingatlanok, erdei pihenők, utak, források, rétek.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu