Atomkiállítás - A Paksi Atomerőmű Zrt. Tájékoztató és Látogató Központja 2009/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Környezetvédelem

Atomkiállítás – A Paksi Atomerőmű Zrt. Tájékoztató és Látogató Központja 2009/2

XI. évfolyam, 2. lapszám
Szerző(k):
Dr. Bencze Géza muzeológus




A Paksi Atomerőmű Zrt. a hazai villamosenergia-ellátás egyik alappillére, amely villamosenergia-termelésünk közel 40 százalékát biztosítja. Magyarországon az atomerőmű állítja elő legolcsóbban a villamos energiát. A hosszú távú energiaellátás biztosítása érdekében közelmúltban ismét felerősödtek olyan szándékok, amelyek egy újabb atomerőmű felépítését célozzák.

 


A paksi atomerőmű létesítését, működését mindig is kiemelt társadalmi figyelem és élénk érdeklődés kísérte. Az első termelő blokk 1982. december 28-án kezdte meg a működését, 1988 augusztusában pedig már mind a négy blokk szolgáltatott áramot a hazai villamosenergia-rendszerbe.
Az atomerőműnek az első pillanattól kezdve fontos feladata volt a nukleáris energiatermelésnek mind a helyi, mind pedig az országos közvéleményben történő elfogadtatása. Ezt a lakossági tájékozató és felvilágosító tevékenységet a teljes nyitottság politikáját folytatva végzi 1995 őszétől a Tájékoztató és Látogató Központ (TLK). A látogatóbarát és a környezet védelmére a kezdetektől fontos figyelmet fordító kiállítását évente átlagosan 25-30 ezer látogató keresi fel. A kirándulók, érdeklődők előzetes bejelentkezés nélkül látogathatnak ide.
A Látogatóközpont előtt világhírű magyar tudósok szoborparkja fogadja avendégeket. A szökőkút körül szinte eszmét cserélnek egymással a „Paksi disputa” hírességei: Wigner Jenő Nobel-díjas atomfizikus, Szilárd Leó fizikus, az első atomreaktor egyik alkotója, Teller Ede atomfizikus, a termonukleáris fúzió elméletének egyik kidolgozója, Hevesy György Nobel-díjas fizikus, Neumann János, a XX. század talán legnagyobb hatású matematikusa, Kármán Tódor gépészmérnök, a szuperszonikus repülés egyik atyja és Marx György fizikus, részecske-kutató.
A szakértő tárlatvezetők segítségével megtekinthető – a több mint évtizednyi idő alatt kissé megkopott, de még ma sem elavult – kiállítás. Készítőinek legfontosabb szándéka az volt, hogy az érdeklődőkkel megismertessék a nukleáris energia hétköznapjainkat már alapvetően meghatározó felhasználását, elfogadtassák hasznosságát. Nagyon fontos üzenete, hogy az emberek értsék meg és higgyék, hogy az atomenergia a hozzáértő kezekben a javunkat szolgálja.
A kiállítás rövid helytörténeti ízelítővel kezdődik, elsősorban helyi néprajzi és történeti emlékekkel, mára már megsárgult fényképekkel idézi fel a régi Paksot, a Duna-menti halászok kis mezővárosát. A további tárlókban kiállított régi, a múlt század első feléből származó háztartási és egyéb elektromos használati tárgyak és eszközök már a villamos energia fontosságát, életünkben játszott egyre nagyobb szerepét mutatják.
A villamosenergia-termelés és a villamos hálózatok bemutatása mellett számtalan információhoz lehet jutni a működő számítógépek használatával, sőt a világ számos atomerőművével is megismerkedhetünk. Egy monitorral összekapcsolt szobakerékpáron pedig mindenki kipróbálhatja az „energiatermelés” fáradságos munkáját – kondíciójától függően néhány percig.
Meglepő emlék az atomerőmű 1975-ben lerakott alapköve, amelyet egy üzembővítés során találtak meg. Itt helyezték el, az erőmű működésével és eddigi történetével foglalkozó kiállítási rész hatásos indításaként. A bonyolult nagyüzem képét mutató erőmű szerkezetét, felépítését és működését bemutató sémák és rajzok, nagyméretű fényképek mellett több érdekes makett és modell is segíti érthetőbbé tenni a látogatók számára az atomerőmű működési elvét. A kiállítás középpontjában emelkedik ki a nagyméretű üzemanyag-modell, amelyen jól tanulmányozható az erőmű lelkét adó fűtőelem kazetták szerkezete. Életszerűvé is válnak a látottak, mivel egy itt működő monitoron bepillantást nyerhetünk az atomerőmű belső életébe, s a váltakozó élő képekből megtudható mi zajlik akkor az atomreaktor csarnokában, a vezénylőteremben, vagy éppen a hatalmas turbinák környékén.
A tárlatvezetés végeztével a látogatók a kiállító teremben elhelyezett számítógépeken, mint afféle vizsgáztató-gépeken feleleveníthetik a látottakat-hallottakat, s ellenőrizhetik a frissen megszerzett ismereteiket, tudásukat.
A program részeként a látogatók az épület tetejére fellépcsőzve egy üvegkupolából kissé közelebbről is ráláthatnak az atomerőmű hatalmas épülettömbjeire. Akik még ennél is kíváncsiabbak, vagy némi „izgalomra” vágynak (s ha a 16. életévüket már betöltötték), az erőmű hatalmas zárt épülettömbjének belsejébe is beléphetnek. Egy üvegfalú látogatófolyosón csoportosan megtett egyórányi séta során megtekinthetik a működő atomreaktorok csarnokát, bepillanthatnak az űrhajó irányító központnak is beillő vezénylőterem munkájába, s átsétálhatnak a gigantikus méretű gőzturbinák és az áramtermelő generátorok között is.
A paksi atomerőművet felkereső látogatók közel kétharmada diák, középiskolások, főiskolai és egyetemi hallgató. Ez a generáció már megértette és elfogadta az atomenergia szerepét és fontosságát a mindennapjainkban, s a jövőben is.
www.atomeromu.hu

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu