Tolna megyei Európai Információs Pont 2002/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Európai Unió

Tolna megyei Európai Információs Pont 2002/3

IV. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Adminisztrátor



A Külügyminisztérium saját közvélemény-felkészítési programja keretében 1998-ban megkezdte a megyei Európai Információs Pontok (EIP) országos hálózatának kiépítését.  A Tolna Megyei Önkormányzat a Tolna Megyei Közigazgatási Hivatallal és a PONT-E Alapítvánnyal együttműködve a 2000. június 22-én aláírt támogatási nyilatkozattal létrehozta a Tolna Megyei Európai Információs Pontot.

 


A feladatok ellátását 3 főállású, felsőfokú végzettséggel, uniós nyelvismerettel rendelkező munkatárs biztosítja.
Az Európai Információs Pont működésének célja, hogy a megye egész lakossága, valamint a megyei szervezetek az Európai Unióval és hazánk integrációjával kapcsolatban megfelelő információhoz jussanak. Az iroda egy olyan polgárközpontú, területi és kommunikációs ügyfélszolgálatként kíván működni, amely segíti a szervezetek, polgárok eligazodását.
A Tolna Megyei EIP alapfeladatának tekinti, hogy helyi szinten hatékony, széleskörű és konkrét információt nyújtson az Európai Unióról. A feladat szakszerű ellátásához kiépítette saját dokumentációs bázisát, így olvasótermi és könyvtári szolgáltatásokkal áll a látogatók rendelkezésére magyar és idegen nyelven egyaránt. A törzsállomány anyagaiból meghatározott mennyiségben fénymásolat készíttethető, illetve uniós ingyenes, elvihető kiadványok korlátozott számban rendelkezésre állnak.
A Tolna Megyei EIP szolgáltatásai:
Az iroda munkatársa heti rendszerességgel listát készít az aktuális pályázati lehetőségekről, melyet kérésre e-mail-en keresztül továbbítunk, illetve az helyben is megtekinthető. Az iroda segítséget is nyújt a pályázatok elkészítéséhez, több nyertes uniós testvérvárosi pályázat is született az EIP közreműködésével. Szolgáltatásaink között szerepel EU-továbbképzések szervezése. Eddig nagy sikerrel zárult a közigazgatási szféra, az önkormányzat intézményvezetőinek részére megvalósított 30 órás program. Ezenkívül az EIP EU-konferenciák rendezését is vállalta. Az elmúlt időszakban Magyarország csatlakozásának aktuális kérdései, illetve az EU támogatási rendszerei címmel a Külügyminisztérium, az uniós nagykövetségek, az Unió Magyarországi Delegációja képviselőinek bevonásával került sor konferencia megrendezésére. Az ifjúság hiteles és pontos tájékoztatása céljából a megyei önkormányzat középiskoláiban Európa tanórákat indítottunk el, melyek a fiatalok körében nagyon népszerűek. Az iroda rendszeresen részt vesz kiállításokon és az egyéb rendezvényeken való megjelenést is vállalja.
Terveink:
Folytatni kívánjuk nagysikerű EU-továbbképzési programjainkat, az EU-konferenciákat, középiskoláinkban Európa tanterem nyitását tervezzük.

 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu