Az idegenforgalom erősödő szerepe 2002/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Turizmus

Az idegenforgalom erősödő szerepe 2002/3

IV. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Fritz György jegyző Decs



Decs nagyközség Tolna megye egyik legnagyobb lélekszámú községe. A Dél-dunántúli régióban, a megye dél-keleti részén, Sárköz tájegységben fekszik, Szekszárd és Bátaszék között, mintegy 25×25 km-es sík, lapályos vidéken. Lakosság száma: 4290 fő, belterülete: 205 ha, külterülete: 9266 ha.

 


A községben a mezőgazdaság jelentette a legfőbb megélhetési formát hosszú ideig, azonban a változó piaci helyzet sok termelőt ellehetetlenített, városi munkalehetőségek felé fordított, vagy munkanélkülivé tett. A helyi gazdaság felélénkítésére az egyik legdinamikusabban fejlődő iparág, a turizmus jelenthet lehetőséget. Az ehhez szükséges feltételek egy része már korábban is rendelkezésre állt. Ez nem más, mint a sokakat érdeklő, bemutatásra érdemes látványosság, turisztikai vonzerő a Sárköz tájegység és benne Decs.
Egyedülálló, páratlan gazdagságú néprajzi kincs található Decsen, amely méltán érdemelte ki a „Sárköz fővárosa” címet. A sárközi népművészet építészeti, kézműves és használati tárgy látványosságokban bővelkedik, szellemi kultúrájából kiemelhető a máig fennmaradt népdal és néptánc-kincs. Az élő néphagyományok és szokások hiteles szószólói a községben működő népi iparművészek, néptánc-együttesek, énekkórus és citerazenekar. A sárközi emberek vagyonosodása, gyarapodása megmutatkozik a dúsan díszített népviseletben is. A Duna szabályozásával az egykor mocsaras terület lecsapolása után kitűnő minőségű termőföld keletkezett, amely a település meggazdagodásának kulcsa lett. A mezőgazdaság egy speciális ága, a szőlőtermesztés és borászat szintén régről meghatározó volt a település életében (az Árpád-korban már virágzó borkultúra jellemző a vidékre), és ma is jelentős. A Szekszárdi Történelmi Borvidék részét képezi az úgynevezett „Decsi-hegy”. Községünk két borútállomással is büszkélkedhet. A telt és zamatos vörösborok mellé helyi ételspecialitásokat kínálunk. A turisztikai kínálatot gazdagítja továbbá több múzeumunk, műemlék jellegű épületeink, a műemlék református templom, a Decs külterületéhez tartozó cserenci vadászház és vadaskert, régészeti látványosságunk a szomszédos elpusztult mezőváros romjain épült Ete-emlékmű.
A felsorolt adottságok jó alapot szolgáltatnak a különböző célcsoportokat vonzó programok kialakításához, rendezvények szervezéséhez , így a turizmus számos -típusának meghonosításához. Kiemelhető a kulturális-, a falusi-, agro- és ökoturizmus, az aktívturizmus, ezeken belül pedig a rendezvények, hagyományok, vallás, folklór, gasztronómia, falujárás, természetjárás, vadászat, halászat iránt érdeklődőket kívánjuk Decsre invitálni. Törekvéseinket alátámasztja az az egyre élénkülő igény, amely a vidék értékeinek megismerésére irányul, és az a tendencia, amely szerint világszerte megnövekedett az utazás iránti vágy és fizetőképes kereslet.
Ha egy településen megindul az idegenforgalom növekedése, az szükségszerűen a helyi vállalkozási és szolgáltatási szféra erősödésével is jár, és munkahelyteremtő-képessége is jelentős lehet. A kultúra, hagyományok és természeti környezet megóvását segítheti az a tudatosság, amelyet a helyi lakosságban ébreszt az a tény, hogy a turisták kíváncsiak az ő lakóhelyükre és értékelik azt. A gazdaságban keletkezett plusz bevételeket visszaforgatva a települési infrastruktúrába komoly fejlődés érhető el. Mindezeket felismerve szánta el magát a változtatásra Decs vezetősége:
2002. április 1-től Decs Nagyközségi Önkormányzat képviselő-testülete felvállalta a helyi idegenforgalom koordinálását. Ennek személyi hátterét három új dolgozó foglalkoztatásával oldotta meg, akik munkacsoportot alkotva tevékenykednek a helyi turizmus zökkenőmentes működése érdekében. Feladatkörük lefedi mindazon területeket, amelyek a vendégszerzéshez és megtartáshoz, a helyi látnivalók kiajánlásához és értékes néprajzi örökségünk megóvásához, továbbá az idegenforgalom feltételeinek folyamatos fejlesztéséhez kapcsolódnak.
E feladatok megvalósításának színterei részben a Polgármesteri Hivatal, részben az újonnan kialakított Információs Pont, mely idegenforgalmi adatbázisként szolgál és a Tourinform Irodákhoz hasonlóan működő önkormányzati finanszírozású szerv, részben pedig maguk a helyi látványosságok. Ezek közül kiemelhető az önkormányzat által 2001. év végén megvásárolt Tájház, amely népművészeti központként látogatható,. valamint a Faluházunkban kialakított Padlásmúzeum és a Babamúzeum, amelyet a gyűjtemény tulajdonosa, egy magánszemély működtet. Fontos feladatuk van továbbá a Decsen működő civil szervezeteknek, amelyek szintén közreműködnek a falu kedvező arculatának kialakításában, és gyakran az aktív vendégfogadásban is.
Természetesen az erős versenyhelyzet miatt nem működhetne a helyi idegenforgalom megfelelő propaganda nélkül, amelyet a szóróanyagok és a médiareklámok mellett elsősorban az elégedett vendégek jelentik. Decsen az ésszerű, új változtatásokkal, fejlesztésekkel szeretnénk minél több elégedett vendéggel büszkélkedni, hogy elmondhassuk, megőriztük az egykori sárköziek gazdag örökségét.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu