Önkormányzati medvék Veresegyházon 2002/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Pest Megye

Önkormányzati medvék Veresegyházon 2002/4

IV. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Mihályfy Klára



Veresegyház Budapest agglomerációjába tartozó település, neve hallatán az embereknek leginkább a nyolcvanas években népszerűvé vált asszonykórus jut az eszébe. Azonban a település egyre dinamikusabban fejlődik. Itt telepedett le a General Electric két nagy üzemegysége is, és itt működik az országban egyedülállóan a 34 medvét és egy falka farkast befogadó állatmenhely, közismert nevén a Mackófarm.

 


A menhely története 1998-ig nyúlik vissza. Ekkor figyeltek fel ugyanis a sajtó képviselői és a környező önkormányzatok a MAFILM gödöllői telepén tartott állatok szomorú sorsára. Az itt élő állatokat filmezésre tartották, szűk ketrecekben tengődtek, a telep jelenős villanyszámla-hátralékot halmozott fel. Abban az időben állatvédő szervezetek szervezkedni kezdtek a 19 medve megmentése érdekében. A londoni székhelyű World Society for Protection of Animals (WSPA) először a gödöllői önkormányzatot kereste meg, de akkor a gödöllőiek elzárkóztak a medvék befogadása elől. A veresegyházi polgármester, Pásztor Béla személyes elkötelezettségének érezte a medvék sorsának jobbra fordítását, így tárgyalásokat kezdett a medvék akkori gazdájával. A megbeszélések eredményekként 1998-ban a veresegyházi önkormányzat létrehozta a WSPA anyagi támogatásával az akkor 19 medvét befogadó menhelyét.
A telep helyszínéül szolgáló 3,5 hektár telket az önkormányzat, a körbekerítést pedig az állatvédő szervezet biztosította. A medvék önkormányzati tulajdonba kerültek, és végre olyan szabad helyen élhettek, ahol minden körülmény adott volt ahhoz, hogy fogságukból kiszabadulva jól érezzék magukat. Az elkerített területen barlangbunkerek, tavacskák, fás és cserjés részek teszik természetközelivé a mackók életét. A farm tudatosan menhelyként és nem állatkertként funkcionál, de a lehetőségekhez képest biztosított az érdeklődők számára, hogy meglátogassák kedvenceiket. Az önkormányzat kiépítette az utat egészen a menhelyig, ezzel megkönnyítette a park megközelíthetőségét. A WSPA ugyanis kikötötte, a látogatás csak ingyenes lehet, ők nem állatkertet, hanem az állatok érdekeit és életét jobban szolgáló menhelyet támogatnak. Többek között ezért sem várja kiépített infrastruktúra az idelátogatót. Itt nem a medve van az emberért, hanem az ember a medvéért. A telket körbe lehet sétálni, a fogságban nevelkedett állatok pedig barátságosak, nem bújnak el az ember elől, sőt, egyenesen odajönnek a kerítéshez mindenféle finom falat reményében. A farm 1998-ban 19 medvével indult, azóta 34-re növekedett számuk. Több állatkertből hozták ide az ott már feleslegessé vált mackókat, magánszemélyektől, Ukrajnából is kerültek ide medvék. Mivel a terület képtelen több medvét eltartani, ezért meg kellett oldani, hogy az állatok ne szaporodjanak. A hímeket ivartalanították, így nem csak a létszámgondok oldódtak meg (legalábbis erről az oldalról), de a medvék közös élete is nyugodtabbá vált.
2000-ben a medvék mellé farkasok érkeztek, egy hektáros, cserjés, bokros területen élhetnek szabadon. Ezek a farkasok állatkertekből és a gödöllői telepről kerültek ide, és szintén az önkormányzat tulajdonában vannak.
A farm mindenestül önkormányzati tulajdon, az üzemeltetést azonban a képviselő-testület átadta Horkai Zoltán egyéni vállalkozónak, aki felelős az állatok ellátásáért és a telep működéséért, valamint sok segítő mellett támogatja is a menhelyet. Feladatai közé tarozik az élelmezés megszervezése, az állatorvos biztosítása, és az adományok, támogatók felkutatása. Horkai úr elmondta, hogy az élelemmel nincsenek gondok, rengeteg adományt kap a farm, sok helybéli üzlettel állnak kapcsolatban, sokat köszönhetnek a Fehér Kereszt Állatvédő Ligának is. Az egyik nagy csokoládégyár pedig több fordulóban szállítmányonként 25, egyenként 60 kg-os hordó, összesen 6 tonna csokoládébevonó masszát ajándékozott nekik. Horkai úr egyáltalán nem bánja, hogy a látogatók etetik a medvéket, mert, mint mondta, még sosem volt ebből semmilyen probléma, az embereknek pedig igazán nagy élményt jelent ilyen hatalmas állatok etetése. Amennyiben az anyagi és egyéb források nem lennének elegendőek a táplálék beszerzésére, az önkormányzat természetesen kisegíti a menhelyet, de erre még sosem volt szükség.
A város idegenforgalmi nevezetességévé vált a medvepark, évente kb. 30.000 látogatója van, ami persze csak becsült szám, mivel nem szednek belépőt. Egyre több iskolai kirándulás veszi fel programjába a mackófarmot, lassan beépül a vácrátóti Arborétum és a gödöllői királyi palota mellé.
Aki már járt a medvefarmon, tudja, hogy ilyet állatkertben soha nem láthatna: 34 medve, szabadon, háborítatlanul. És itt sehol nincs kiírva, hogy az állatok etetése tilos, ezért ne felejtsünk el jó sok finomsággal felszerelkezni, ha vendégségbe indulunk hozzájuk…

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu