Az első sikerült... 2002/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Választás

Az első sikerült… 2002/4

IV. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Dr. Komáromi Éva
jegyző
Sárospatak

Sárospatak város lakosságának száma 2002. január 1-jén 14.539 fő volt, ebből választópolgár 11.452 fő. A város képviselő-testülete 19 fős, melynek összetétele jelenleg a következőképpen alakul: 10 fő egyéni választókerületből került megválasztásra, 7 fő a pártok kompenzációs listájáról, 1 fő kisebbségi kompenzációs listáról és végül de nem utolsósorban a polgármester személye zárja a sort.

 

Az idei, 2002. év általános és – a közigazgatásban dolgozók szempontjából – szakmai hangulatát áthatja az országgyűlési és helyi önkormányzati választások lebonyolítása, az ebből adódó feladatok végrehajtása. Számomra különösen nagy kihívás ennek a két eseménynek a lebonyolítása, hiszen jegyzői pályafutásom során első alkalommal kell megbirkóznom ezzel a feladattal. Sárospatakon mindkét választási forduló zökkenőmentesen zajlott, az alapos előkészítő munka eredményeként semmilyen fennakadás nem volt.
Feszült izgalommal készültem jómagam is. Lexikális háttérismereteken kívül igyekeztem hangsúlyt fektetni a gyakorlati felkészülésre. Különösen a szavazóhelyiségek megismerését, és a nap során esetlegesen felmerülő gyakorlati problémákra való felkészülést. Ezen a téren is nagy segítségemre voltak azok a kollégáim, akik már sokadik alkalommal vettek részt választások lebonyolításában.
Szerettem volna tudni, hogy milyen kérdések merülhetnek fel az állampolgárok részéről, akik személyesen vagy telefonon megkeresik a helyi választási irodát. Erre a kérdésemre sajnos azt a választ kaptam, hogy természetesen mindig vannak „standard” kérdések, de a választók fantáziájára előre felkészülni lehetetlen.
Ezen cikk témája tulajdonképpen az önkormányzati választásokra való előkészület, de a két választás egymással szorosan összefügg és valójában mégis teljesen más.
Összefügg azért, mert a már kialakított választókerületek, szavazókörök, szavazóhelyiségek száma és területi elhelyezkedése nem változik, ugyanakkor több lényeges ponton eltér a két választás lebonyolítása.
A helyi választás egyfordulós, de mindenképpen sokkal bonyolultabb.
Míg az országgyűlési választásokkor segítség és támasz az egyéni választókerületi központ, esetünkben Sátoraljaújhely, addig most minden helyben zajlik. Az adatrögzítés és összesítés egyaránt.
Részemről –az előkészület egyenlőre azzal telik, hogy a négy évvel ezelőtti előzményeket áttekintettem és ezekhez kapcsolódóan jónéhány kérdést feltettem tapasztalt kollégáimnak. A vonatkozó jogszabályok közül jelenleg a legtöbb fejtörést a leendő képviselőjelölteknek és nekünk végrehajtóknak egyaránt az összeférhetetlenségi szabályokat is tartalmazó, még nem hatályos a helyi önkormányzati képviselők jogállásának egyes kérdéseiről rendelkező 2000. évi XCVI. tv. adja.
A választási eljárásról rendelkező törvény a korábbiakhoz képest lényeges változásokat nem tartalmaz. A választás időpontjának kitűzésétől elindulta munka, az összes előre meghatározott határidő konkréttá és kiszámíthatóvá vált
A helyi előkészületek részeként igyekszem áttekinteni a szavazatszámláló bizottságok összetételét és a jegyzőkönyvvezetők személyét. Az idei évben jelentett némi nehézséget, hogy korábban ezen feladatokat olyan kollégák látták el, akik ma már nem tartoznak a Ktv. hatálya alá, így nem vehettek részt a munkában. Az őszi választáson a jegyzőkönyvvezetők névsora remélhetőleg már nem változik, de a szavazatszámláló bizottságokban a képviselőjelöltekkel szembeni összeférhetetlenségi szabályok miatt számítok változásokra. Bízom benne, hogy a tavasszal póttagként nyilvántartott, de az oktatáson részt vett személyekkel ezen problémákat meg tudjuk oldani. Mire ezek a sorok megjelennek túl leszek a választások előkészítésével kapcsolatos szakmai felkészítésen, amely július hónap végén Győrben kerül lebonyolításra.
A napról napra közeledő választási időszak elé megvallom kicsit félve tekintek, hiszen látom azt, hogy ebben az eljárásban lényegesen több feladatunk lesz, még több  koordinációra és együttműködésre lesz szükség, a felelősség súlya sem csekély és bizony az ember lánya mindig fél attól, amit még sosem próbált. Tapasztalt jegyző kollégáim azzal nyugtatnak, hogy a következő biztosan könnyebb lesz, de azért mindenkin érezhető az esemény kiemelkedő jelentőségéhez kapcsolódó felfokozott hangulat.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu