JOSZ HÍREK 2001/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

JOSZ HÍREK 2001/6



2001. szeptember 7-én Szerencsen tartott együttes ülést a Magyar Közigazgatási Kar, a Városi Jegyzők Egyesülete és a JOSZ, melyen elnökségünk teljes létszámmal képviseltette magát ( Az együttes ülés tartalmát dr. Bíró László "Viribus unitis" című cikke tartalmazza).

2001. szeptember 12-15. között Balatonfüreden rendezték meg a Magyarországi Tanúsított Cégek VIII. Nemzeti Konferenciáját az „Új évezred – Új ISO 9000” gondolat jegyében. Ezen rendezvény keretében első alkalommal került sor a „Minőségfejlesztés a közigazgatásban” ágazati konferencia megtartására, ahol a magyar közigazgatásnak, mint a közszolgáltatás egyik legjelentősebb szereplőjének minőségfejlesztési eredményeit és feladatait tekintették át a kormányzat képviselői, a polgármesterek és a jegyzők.
A fórumon Szövetségünk támogatóként és előadással is képviseltette magát.

A IX. Országos Közigazgatási Konferencia 2001. szeptember 20-22-én került megrendezésre „A polgár és a közigazgatás” címmel Siófokon. Ennek keretén belül szeptember 20-án Szövetségünk is képviseltette magát azon a szakmai kerekasztal-tanácskozáson, melynek címe „A köztisztviselői életpálya rendszer megvalósítása” volt. A beszélgetés az alábbi témákat érintette:
A közigazgatás feladata, szervezete, létszáma;
A köztisztviselő előmenetele, járandóságai;
A köztisztviselő képzése, továbbképzése;
Korrupciómentesség, összeférhetetlenség, vagyonnyilatkozat, közszolgálati etika;
Közszolgálati érdekegyeztetés, szakmai kamara.
A konferencia másnapján az „Információs társadalom közigazgatási kihívásai” szekcióban korreferátorként Dr. Vincze Ferenc, Hajdúszoboszló jegyzője képviselte a JOSZ-t. Előadásának címe: „Polgármesteri Hivatalok az információs társadalomban”
A III. szekcióülésen Bárdos László, Simontornya jegyzője és Dr. Mészáros Miklós, Abaújkér körjegyzője tartott előadást. Előadásuk a „Hulladékgazdálkodási törvényből eredő feladatok, problémák a jegyző szemével” témakörről szólt.
Dr. Szőllősy Ferenc, Komárom jegyzője a IV. szekcióülésen képviselte Szövetségünket, „Együttműködés vagy szövetség? Mennyire „civil” a magyar közigazgatás?” címmel tartott előadásával.
Az V. szekcióban „A jegyzőből is lehet ügyfél” című korreferátum hangzott el, melyet Turóczi István Zoltánné, Jászboldogháza jegyzőjétől hallottunk.

2001. szeptember 26-án került megrendezésre az olasz közszolgálattal összefüggő konferencia, olasz jogászprofesszorok előadásában Budapesten, amelyen több jegyzőkolléga is részt vett. Ezen tanácskozás témája volt:
• Az olasz közigazgatás alkotmányos és intézményi keretei,
• A közigazgatás – a politika és a szakszervezetek kapcsolata,
• Az olasz közigazgatás és az Európai Unió kapcsolatrendszere,
• Az olasz közszolgálat munkajogi rendszere,
• A közfoglalkoztatás reformja a 90-es években,
• A közmunkajogi jogviszony szabályozása és a kollektív szerződéskötés.
2001. szeptember 27-én Budapesten a Vigadóban a Jegyző X. Konferenciája „Önkormányzati rendszer továbbfejlesztése” címmel került megrendezésre, amelyen több tagunk is tartott előadást. Szövetségünk véleményével együtt ismertetésre került a Megyei Jogú Városi Jegyzők és a Városi Jegyzők Egyesületének álláspontja.
2001. szeptember 27-én Budapesten megrendezésre került önkormányzati fórumon is részt vett a JOSZ, az alábbi témakörök megvitatásában:
I. A helyi önkormányzati rendszer fejlesztésének fő irányait megfogalmazó munkaanyag egyeztetésének tapasztalatai
II. Az Országos Területrendezési Terv önkormányzatokat érintő előírásai
III. A területi és települési önkormányzatok és szövetségeik részvételének értékelése a területfejlesztés különböző szintjein.

Az elmúlt időszakban Szövetségünk 21 törvényt, kormányrendeletet illetve miniszteri rendeletet véleményezett.
A Ktv. módosítását követően a választási munka zavartalan biztosítása érdekében a Városi Jegyzők Egyesületének egyetértésével kezdeményeztük a választójogi törvény módosítását.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu