Az UDITE és a JOSZ kapcsolata 2002/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

Az UDITE és a JOSZ kapcsolata 2002/5


Az UDITE (Union des Dirigeants Territoriaux de l’Europe, Európai Vezető Köztisztviselők Szövetsége) elődszervezete 1990 márciusában Nancy-ben alakult Gérard Combe (aki a város jegyzője volt) kezdeményezésére. Ennek alapján 1991-ben Dover-ben hat európai ország küldöttei döntöttek az elődszervezetnél átfogóbb szervezetnek, az UDITE-nek a meg-alakításáról, és székhelyéül 1991 novemberében Barcelona-t jelölték ki.

 


Az UDITE jelenleg tíz európai ország (Anglia, Belgium, Dánia, Franciaország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Olaszország, Portugália és Spanyolország) köztisztviselőit képviseli. Hivatalos nyelve az angol és a francia. A szövetség a tagországok álláspontjait jeleníti meg, közöttük tapasztalatokat és információkat közvetít, kapcsolatokat erősít, továbbá az Európa Uniós elvárásoknak megfelelően fejleszti a helyi szervezeteket.
Az UDITE-t a jegyzői bizottság irányítja, mely tagjai közül választ elnököt, szóvivőt és fő-titkárt. Az elnök képviseli a szövetséget, s szervezi a találkozókat. Ez év szeptemberétől a spanyol Mr. Juan Ignacio Soto az elnök.
Az UDITE irányító testületébe (az Executive Committee-be) minden tagország két képviselőt delegál. Az évenkénti plenáris ülésekre a tagországok négy meghatalmazott személyt küldhetnek. Az UDITE általában kétévenként konferenciát rendez. A plenáris ülések és a konferenciák nyitottak, azokon nemcsak a tagországok jegyzői, de ma már – tekintettel az EU-s bővítésre – más meghívott országok küldöttei is részt vehetnek „megfigyelőként”.
Az EU-s csatlakozásra váró országok közül 2001. április 9-én a Podebrady-ban megrendezett konferenciára meghívást kapott a cseh, a lengyel, a lett, a magyar és a szlovák jegyzők szövetsége is. A késve érkezett meghívás miatt a magyar Jegyzők Országos Szövetsége nem vehetett részt, ennek ellenére az elhangzottakról tájékoztatást kapott.
A konferencia résztvevői deklarálták:
1) Mint a különböző országok szövetségeinek képviselői egyetértésünket fejezzük ki, hogy csatlakozunk az UDITE munkájához „megfigyelő” tagokként. Országunk jegyző szövetségét minderről rövid időn belül értesítjük.

2) Javasoljuk az UDITE-nak, hogy tagságát bővítse ki a közép- és a kelet-európai országokkal. Javasoljuk, hogy a konferencia résztvevői vállaljanak közvetítő szerepet.
3) Egymás között információt cserélünk, és a nagyobb tájékozódási lehetőség érdekében kapcsolatot tartunk egymással, megpróbáljuk megismerni egymás országainak ide-vonatkozó szervezeti felépítését, mint a jövőbeni együttműködés lehetséges alapját. Kezdeményezzük a vázolt kapcsolat létrehozását a helyi közigazgatási rendszerünkkel.
4) Együttműködünk az aktuális és az érdeklődésünkre számot tartó projektekben, kezdeményezünk egy UDITE-alapú tanulmány elkészítését „A jegyzők és a közigazgatási vezetők szerepe Európában” címmel.
5) Együttműködünk cikkek és információk publikálásában, különösképpen a szövetség újságjában.
A JOSZ – miután a deklarációt megismerte – egyetértett a konferencián megfogalmazottakkal, és azóta folyamatos kapcsolatban áll a konferencia résztvevőivel.
Az UDITE soros plenáris ülését 2002. május 31-e és június 1-je közti időben tartotta meg Prágában. Erre az új megfigyelő tagokat – köztük a JOSZ-t – is meghívták. Szervezetünket dr. Forgács István elnök és dr. Schutzbach Ferenc elnökségi tag képviselte. A plenáris ülés megkezdése előtt a megfigyelő tagok lehetőséget kaptak a bemutatkozásra. Ennek keretén belül dr. Forgács István elnök tájékoztatót adott a magyar közigazgatásról, ezen belül az önkormányzati igazgatásról, kiemelten a jegyzők helyzetéről, szerepéről, és nem utolsó sorban természetesen a képviselt JOSZ szervezetét és működését is bemutatta az ülés részt-vevőinek.
A bemutatkozásokat egy rövid elnöki összefoglaló után a plenáris ülés követte, melynek napirendje a következő volt:
1) A 2002. január 26-án Haarlem-ben (Hollandia) tartott konferencia beszámolójának elfogadása.
2) Megállapodás a Graphi’x lapkiadóval. (Megjegyzés: a megállapodás meghatározza a Graphi’x lapkiadónak az UDITE hivatalos lapjának, a Local Colour újságnak kiadásával kapcsolatos jogait és kötelezettségeit. Az újság kiadott példányait a nemzeti szervezetek helyi önkormányzatainak jegyzői terjesztik).
3) A Local Colour elnevezésű UDITE újság kiadási szabályzatának megvitatása. (Meg-jegyzés: az újság célja, hogy információval lássa el az UDITE tagjait, elsősorban a tagországok jegyzőit, egyrészt a szervezet fejlődéséről és célkitűzéseiről, másrészt az egyesülés felé haladó, de különböző kultúrát képviselő európai országok együtt-működési lehetőségeiről. A jegyzőknek jelentős szerepet kell vállalniuk e folyamatban. Az újság angolul és franciául kerül publikálásra).
4) Az UTE fejlődése.
5) Beszámoló a 2002. április 18–20 közti Sienna Konferenciáról. (Megjegyzés: Siennában a helyi önkormányzatok közigazgatási vezetőit tömörítő nemzetközi szervezetek világkonferenciáját tartották. Erre a JOSZ is meghívást kapott, melyen két személlyel képviseltette magát. A tapasztalatokról a Jegyző augusztusi számában Takács János alelnök tájékoztatta az olvasókat. A tanácskozás nagy jelentőséget tulajdonított a helyi önkormányzatok tevékenységének, és megcélozta, hogy egy jól működő kapcsolat kiépítésével hozzájáruljon a közös szakmai fejlődéshez, valamint bátorítsa és fejlessze a különböző szakmai jártasságok kialakítását a helyi önkormányzatokon belül).
6) Együttműködés az UDITE és a Bayard International között.
7) Nemzetközi szeminárium Grenaa-ban (Dánia).
8) Pénzügyi mérleg 2001. október 1-jétől 2002. május 1-jéig.
9) Az UDITE vállalkozása. (Megjegyzés: az elnöknek volt egy indítványa, melyben megfogalmazta, hogyan lehetne az UDITE-t jobbá és szakmailag fejlettebbé tenni – hasznosítva az Európában kialakított kapcsolatrendszerüket. Úgy vélte, hogy az UDITE részére előnyt jelentene, ha egy profitot termelő gazdasági társaságot alapítanának, s ezáltal megteremtenék a pénzügyi bázist. Ez mentesítené az UDITE-t az anyagi kockázatoktól, tág lehetőség nyílna a tagok közötti oktatásra, a problémák gyakoribb megbeszélésére).
10) Javaslatok a 2002. szeptember 20–22 közti Perpignan-ban (Franciaország) tartandó konferenciára.
11) Javaslatok a 2004-ben Brüsszel-ben (Belgium) tartandó konferencia előkészítésére.
Az UDITE a Local Colour újságot a tagországok nyelvén is megjelenteti. Magyarország részéről kértük, hogy ez – a megfelelő feltételek kidolgozása után – a hazai Jegyző újság kiadójának gondozásában történjen.
A tagországok valamennyi képviselőjével kapcsolatot teremtettünk. Több szervezettel tárgyal-tunk a kölcsönös tanulmányutak és cserelátogatások lehetőségéről is.
Érdekességként megemlítem, hogy a belga delegációt Waterloo város jegyzője képviselte, aki tökéletesen beszél magyarul. Mint megtudtuk – bár Ő Belgiumban született – mindkét szülője Magyarországról származik. Örömmel vette részvételünket, sok hasznos információval látott el bennünket, többek közt a várható tagsággal járó jogokról és kötelezettségekről.
Az UDITE-ről további részleteket a www.udite.org Weblapon olvashatunk.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu