A Jegyzők Országos Szövetsége hírei 2001/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

A Jegyzők Országos Szövetsége hírei 2001/2


A Jegyzők Országos Szövetsége elnöksége a Jegyző című lap előző száma megjelenése óta 2 ülést tartott.

 

Az üléseken áttekintettük, felülvizsgáltuk a korábban kötött megállapodásainkat, melyeket döntő többségében továbbra is hatályban tartunk, s új megállapodások kötését készítettük elő. Ezek közül kettő már aláírásra illetve elfogadásra került, egy megkötése pedig folyamatban van. Nevezetesen Budapesten 2001. február 23-án a Magyar Közigazgatási Kar, a Városi Jegyzők Egyesülete és a Jegyzők Országos Szövetsége aláírta azt az együttműködési szándéknyilatkozatot, mely szerint kinyilvánítjuk közös érdekeltségünket a közigazgatás és személyi állománya szakmai egységének biztosításában, valamint a szakma egységes érdekképviseletét és érdekvédelmét ellátó köztestület – köztisztviselői kamara – létrehozásának és működtetésének szükségességében. E szándék természetesen a további egyeztetések, jogszabályi feltételek kidolgozása, elfogadtatása után az aláíró szervezetek önállóságának, mellérendeltségének biztosításával valósítható meg.
Ugyancsak február hónapban kötöttünk együttműködési megállapodást a Magyar Önkormányzati Szövetségek Társulásával, mely társulás 5 országos önkormányzati szövetséget foglal magában: Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége, Faluszövetség, Megyei Jogú Városok Szövetsége, Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége és a Községi Önkormányzatok Szövetsége.
A Megállapodásban kölcsönösen megállapítottuk, hogy mindkét szervezet az alapszabályaiban foglalt céljaival egyezően kölcsönösen érdekelt az önkormányzatok eredményes működésének biztosításában, a települések és polgáraik mind teljesebb körű közszolgáltatásokkal való ellátásában.
Az alapszabályainkban megfogalmazott céljaink összehangolt érvényesítése érdekében széleskörű kapcsolatrendszert alakítunk ki, melynek jegyében pl. rendezvényeinkre kölcsönösen meghívjuk, a véleményezésre megkapott jogszabály-tervezetekről kölcsönösen tájékoztatjuk egymást, az elkészült anyagokat egyeztetjük. Szükség szerint közösen lépünk fel jogszabály módosítási javaslattal. Szakmai anyagainkat folyamatosan eljuttatjuk egymáshoz, a működésünk során megszerzett ismereteinket megismertetjük egymással.
Az elvi egyeztetéseken már túljutottunk, s előkészítés alatt van az Országos Főépítészi Kollégiummal való megállapodás megkötése is. Komoly lehetőséget látunk a városépítészet és építésigazgatás előbbi szinten történő – lehetőségeink szerinti – összehangolásában, korszerűsítésében, illetve annak kezdeményezésében.
A szövetséget a tisztségviselők több országos rendezvényen képviselték, illetve több alkalommal szerepeltek a JOSZ nevében helyi, regionális és országos médiumokban.
Több jogszabálytervezet véleményezésében működtünk közre. Például az önkormányzati feladat- és hatáskörrel, a köztisztviselői törvény módosításával, az ingatlanvagyon nyilvántartással és a környezetvédelemmel kapcsolatban próbáljuk meg érvényesíteni az önkormányzati igazgatás érdekeit.

A helyi önkormányzati rendszer továbbfejlesztésének fő irányairól anyag készült a BM Önkormányzati Főosztálya részéről. Kérjük, a jegyzőklubok tárgyalják meg, és véleményeiket, javaslataikat juttassák el a Jegyzők Országos Szövetségének Közigazgatási Bizottsága elnökéhez, Bárdos László jegyző kollégához a simontornyai Polgármesteri Hivatalba.
Május végére, június elejére tervezzük éves szakmai nagyrendezvényünket, melynek témájához ugyancsak várjuk a javaslatokat.
Több érdeklődő jelezte belépési szándékát, ezért kérésükre megjelentetjük a belépési nyilatkozatot, mely természetesen másolható, sokszorosítható.
A Jegyzők Országos Szövetsége alapszabálya a Jegyző újság első számaiban közlésre került, de hozzáférhető a jegyzőkluboknál, a megyei gyűlések elnökeinél, a területfelelősöknél és természetesen az elnökségnél is.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu