JÁSZSÁGI JEGYZŐKLUB BEMUTATKOZÁSA 2001/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

JÁSZSÁGI JEGYZŐKLUB BEMUTATKOZÁSA 2001/2


A Jászsági Jegyzőklubot többen képviseltük az elmúlt év őszén, Cegléden megrendezett Jegyzőklubok Koordinációs Találkozóján. A találkozón megtapasztalhattuk, hogy nemcsak mi, Jászsági jegyzők, hanem az ország többi tájegységén dolgozó "törvényességi őrök" is érezték korábban és ma is a területi alapon önszerveződő szakmai közösségei létrehozásának szükségességét.

 

Szeretném bemutatni – néhány személyes élményem felelevenítésével – a Jászsági Jegyzőklubot. Klubunk Jászberény és a vonzáskörzetébe tartozó 17 jász település jegyzője részvételével 1991. augusztusában Jászjákóhalmán alakult meg. Viszonylag nagyobb múltra tekint vissza, és az önkormányzatisággal majdnem egykorú.

Én az 1994-es választást követően – Alattyán község jegyzőjévé történő kinevezésemmel – csöppentem a klub életébe. Hat év távlatából úgy érzem, a klub működése jelentős szakmai segítséget adott "mély vízbe kerülésemhez". Kezdő jegyzőként jóleső érzéssel fogadtam a tapasztalt kollégák bátorítását, önzetlen segítőkészségét. Az első klub foglalkozásomon – 1995. január 20-án Jásztelek községben – megragadott a kollégák közvetlensége, baráti közeledése, a klub hangulata. A szakmai munka komoly volt, a gyógyszertárak privatizációjáról, a patikák önkormányzati tulajdonba adásáról folytattunk megbeszélést.

A klubunk szervezeti formáját tekintve nem minősül jogi személynek. Megalakulása óta tartja kötetlen formáját, mely nagyszerűen biztosítja a "laza" szakmai eszmecserét. Az összejövetelekre általában kéthavonta kerül sor, váltakozó helyszínekkel. Alapszabályunk és vagyonunk nincs. Az íratlan szabályok betartásával mindig egy-egy település vállalja a házigazda szerepet és a felmerülő vendéglátási költségek finanszírozását. A tanácskozásokat a házigazda polgármester köszöntőjével, a település bemutatásával, helyzetének ismertetésével kezdjük. A jászsági polgármesterek – elismerve e szakmai értekezletek fontosságát – mindig támogatólag működnek közre. Volt olyan polgármester, aki – szakácsműveszetét bevetve – saját főztjével látott vendégül bennünket.

A foglalkozásaink magas részvételi aránya azt mutatja, van létjogosultsága a Jegyzőklub működtetésének. Igényeljük azt, hogy rendszeresen összejöjjünk, kicseréljük tapasztalatainkat, és folyamatosan együttműködjünk. Ezek a találkozások jó alkalmat adnak arra, hogy a Jászsági jegyzők összetartozása erősödjön. Az új és régi kollégák ismerkedjenek, összerázódjanak. Ezen rendezvényeink katalizátorként hatnak a jegyzői kollektívába való beilleszkedésre is. Főleg a kistelepülések jegyzői számára nyújt nagy segítséget, akik a hivatalaik szakember-ellátottsága hiányában, nem minden szakmai kérdésben tudunk helyben konzultálni.  Így a jó kapcsolatok kiépítésének köszönhetően nem érezzük magunkra hagyatottnak magunkat, adott esetben fesztelenül kérhetünk más kollégáktól segítséget, tanácsot.

Igyekszünk mindig aktuális témát keresni, és hozzá olyan előadót megnyerni, aki a téma szakavatottjaként hatékonyan elősegítheti egységes jogértelmezésünket és jogalkalmazásunkat. Rendszeresen meghívjuk a Közigazgatási Hivatal munkatársait, akik részvételükkel és kistérségi értekezletükkel a szakszerű és jogszerű jegyzői feladatok ellátásához nyújtanak iránymutatást. Fontosnak tartjuk, ezen konzultatív jellegű tanácskozásainkra a térségünket lefedő dekoncentrált szervek képviselőit is alkalmanként meghívni. A közvetlen kapcsolattartásra ez a módszer kiválóan alkalmas, tartalmas eszmecserével igen hasznosan kamatoztatható.

A városkörnyéki központok kialakulása és a vonzáskörzeti szerepkör egyre intenzívebb felerősödése a kistérségi régió keretein belül szerveződő Jegyzőklubok szükségességét bizonyítja.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu