Országos főépítész kinevezése 2007/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

Országos főépítész kinevezése 2007/6


2007. március 13-án az önkormányzati és területfejlesztési miniszter – aki többek között az építésügyéért is felelős kormánytag – ünnepi állománygyűlésen (2007. február 16-i hatállyal) országos főépítészi megbízást tartalmazó oklevelet adott át a minisztérium Építésügyi és Építészeti Főosztálya vezetőjének.

 


A miniszter e kinevezéssel nevesítette azon építésügyi szakmai feladatok államigazgatási ellátásának minisztériumi helyét, amely feladatok a Nemzeti Fejlesztési Terv 2007 és 2013 közötti szakaszában az építésre fordítható és fordítandó pénzeszközök megduplázódásából adódnak.
2007. január 1-ével a hét magyarországi régió közigazgatási hivatalaiba hét állami főépítész kapott kinevezést, mintegy 250 településen dolgozik önkormányzati főépítész.
Az Országos Főépítész feladata a Területfejlesztési és Építésügyi Szakállamtitkárságon belül működő szakfőosztály vezetése, a Központi Építészeti és Műszaki Tervtanács – kormányrendeletben rögzített – feladatainak végrehajtását elnöki minőségben koordinálni, négy építészeti miniszteri díjbizottság vezetőjeként a miniszternek a díjazásra a javaslatokat előkészíteni, képviselni Magyarországot nemzetközi szakmai fórumokon, különösen az Európai Építészetpolitikai Fórumon, ellátni az Építésügyi Célelőirányzat felhasználására javaslatot tevő bizottság vezetését, valamint a Nemzeti Építészeti Tanács – mint a miniszter tanácsadó testülete – elnöki teendőinek ellátása.
A Nemzeti Építészeti Tanács alapító nyilatkozatát 2007. június 8-án írta alá a szakminiszter, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a Magyar Építész Kamara, a Magyar Urbanisztikai Társaság, az Országos Főépítészei Kollégium és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége egy-egy képviselője a Nemzeti Fejlesztési Terv megvalósítása során az építés sokoldalú minőségének fejlesztése érdekében való együttes cselekvési és javaslattételi szándékuk kinyilvánításaként.
1. Keretes: Az Országos Főépítész – Fegyverneky Sándor – 55 éves, kétdiplomás, vezető építésztervező minősítésű, 30 éves közszolgálati jogviszonnyal és négy éves központi közigazgatási gyakorlattal rendelkező köztisztviselő. Apja építész volt, felesége építész, leánya építész egyetemi hallgató, fia hangmérnöknek tanul. Tizenhárom éves tervezői gyakorlata van. Köztisztviselőként szolgált a Közlekedési, Hírközlési és Építési Minisztériumban osztályvezetőként, a Miniszterelnöki Hivatal Világkiállítási Programirodájának igazgatójaként, a Pest Megyei Önkormányzatnál, mint Területfejlesztési és Környezetvédelmi osztályvezető, Budapest VII. kerületi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalában Építésügyi (hatósági) osztályvezetőként, öt évig Budapest XIII. kerületének főépítésze volt, majd a belügyminiszter irányítása alatt létrejött Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH) alapító elnöke (majd építésügyi alelnöke) volt helyettes államtitkári rangban. A Hivatal feladatainak az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumba való integrálása óta látja el a szakfőosztály vezetését.
2. KERETES: Az építésügy miniszteri szintű államigazgatási feladatainak ellátása során az utóbbi öt esztendőben négy vezetőváltás, öt szervezeti változás és három költözés történt. Az Építésügyi és Városfejlesztési Minisztérium tizenkilenc évvel ezelőtti megszűnése óta először koncentrálódik ennyi építéssel kapcsolatos állami feladat és kompetencia egy helyre, az ÖTM Területfejlesztési és Építésügyi Szakállamtitkárságára, amelynek vezetője Szaló Péter.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu