Viribus unitis 2001/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

Viribus unitis 2001/6


"Történelmi a jegyzői döntés" Ezzel a címmel jelent meg első oldalas tudósítás az ország legnagyobb példányszámú vidéki napilapjában, az Észak-Magyarországban szeptember 8-án.  Mi – köztisztviselők, hivatalnokok persze visszafogottabban fogalmazunk, de a Magyar Közigazgatási Kar és a két országos jegyzői szervezet szerencsi megállapodásának jelentőségét nehéz higgadtan szavakba önteni.

 

Több mint tíz éves – a rendszerváltozással kezdődő – folyamat talán legfontosabb állomásához érkeztünk, amikor a magyar közigazgatás különböző szereplőit reprezentáló három szakmai szervezet, megértve és képviselve a tagság akaratát, az ez év február 23-án kötött együttműködési szándéknyilatkozatot követően, Szerencsen a Rákóczi Vár lovagtermében megállapodott egy egységes köztisztviselői országos szakmai szövetség életre hívásáról.
Hosszú utat tettünk meg az elmúlt évtizedben, amely nem volt mentes a rivalizálástól sem, mégis félretéve az esetenként meglévő egyéni érdekeket, alapozva azokra az értékekre, amelyek közösek, amelyek inkább összekötnek, mint elválasztanak bennünket – a három szervezet elnöksége egyhangúlag hozta meg döntését a következők szerint:

1.) A három szervezet kinyilvánítja egységes köztisztviselői országos szakmai szövetség jogi személyként történő létrehozását az alapító jogi személyek részvételével.
2.) A három szervezet az országos szakmai szövetség alapító okiratának elkészítésére, a szövetség létrehozásával és működési feltételeivel kapcsolatos kérdések áttekintésére, előkészítő bizottságot hoz létre a három szervezet által delegált 1 – 1 fő részvételével. A bizottság működési feltételeit 2001. október 1-jétől kell biztosítani.
3.) A három szervezet egyetért azzal, hogy a Megyei jogú Városok Szövetségének Jegyző Kollégiuma, valamint a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének főjegyzői Kollégiuma – kívánságának megfelelően – a létrehozó szervezet felhatalmazásának birtokában, a bizottság munkájában közreműködjön.
4.) A három szervezet kifejezésre juttatja azon szándékát, miszerint törekedni kell arra, hogy az országos szakmai szövetség alapszabálya 2001. december 31-ig elfogadásra kerüljön és az új szervezet 2002. január 1-jétől megkezdhesse működtetését.
5.) A három szervezet a nyilatkozatban foglaltakról a közvéleményt és a szakmát a IX Országos Közigazgatási Konferencián kívánja részletesen tájékoztatni.

Időközben beindult a szervezéssel kapcsolatos érdemi munka is. Minden szervezet megnevezte delegáltját az előkészítő bizottságba. Az országos szövetségbe való részvételi szándékát kifejezte a Fővárosi Jegyzők Egyesületének elnöke is. 

A szerencsi tanácskozáson nem csak magunkkal foglalkoztunk, hanem az önkormányzati rendszer és az Ötv. továbbfejlesztésével, felülvizsgálatával kapcsolatosan is állást foglaltunk.

A három szervezet érdekelt az önkormányzati rendszer (és vele összefüggésben az önkormányzati törvény) reformjában, melynek célja:
• A helyi érdekeket jobban megvalósító, törvényesen működő, ellenőrzött, szakmai alapokon nyugvó, stabil, szolgáltató jellegű önkormányzati közigazgatás működtetése.
• Az önkormányzati reform az Alkotmány módosításával együtt oly módon kerüljön megvalósításra, hogy annak során kellő hangsúlyt kapjon az önkormányzatok és tisztségviselőinek felelőssége, valamint az önkormányzás megvalósulásának garanciális kérdései.
• A reform végső célja – a fenti elvek figyelembevételével – az állami és önkormányzati közigazgatás EU komforttá történő átalakítása.
• A három szervezet – az állásfoglalásban foglaltakra is tekintettel – a részletkérdésekben kölcsönös véleménycsere mellett, önállóan foglal állást, és azt írásban közvetlenül küldi meg a reformért felelős állami szervnek.

Visszakanyarodva az országos szövetség ügyéhez, a házigazda Városi Jegyzők Egyesülete elnökének jogán valamennyi köztisztviselőt, kollégát arra kérem, tegyünk meg mindent azért, hogy a magyar közigazgatás történetébe az új időszámítás kezdeteként kerüljön be 2001. szeptember 7-e. Javasoljuk, ünnepeljük együtt 2002. július 1-jén a Köztisztviselők Napját.
Viribus unitis – egyesült erővel! A latin szállóigének napjaink számára is van mondanivalója.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu